Παντοδύναμοι επίτροποι θα τοποθετηθούν στις τράπεζες, ως απότοκο της ανακεφαλαιοποίησής τους, ύψους 26 δισ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η σύμβαση που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο και φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα η «Κ» προβλέπει τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής κάθε τράπεζας που θα ανακεφαλαιοποιηθεί με κρατικά χρήματα, αλλά και τη σαφή πρόθεση της τρόικας να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζών και πολιτικού συστήματος.
Στο πλαίσιο του απόλυτου ελέγχου που θα ασκείται στα θέματα πιστωτικής πολιτικής, με βάση το σχέδιο σύμβασης, ο επίτροπος θα έχει λόγο έως και για τα... έξοδα διαφήμισης και προώθησης των πιστωτικών ομίλων. Εξονυχιστικός θα είναι επίσης ο έλεγχος στα θέματα δανειοδότησης, ακόμη και των μελών του διοικητικού συμβουλίου, των στελεχών της τράπεζας, καθώς και των συγγενών τους. Μπαίνει σαφές όριο, του οποίου η παραβίαση απαγορεύεται.
Ο έλεγχος της επιτροπής εποπτείας στην καθημερινή λειτουργία της τράπεζας θα είναι καθολικός, αφού, όπως προβλέπει η σύμβαση, η τράπεζα θα πρέπει «να θέσει στη διάθεση της εποπτείας πλήρη πρόσβαση στα βιβλία και τα στοιχεία, τα έγγραφα και κάθε τεχνική πληροφορία, αναγκαία για να εκτελέσει τα καθήκοντά της».
Τακτοποιούνται όλα ακόμα και στην παραμικρή λεπτομέρεια, αφού, όπως προβλέπεται στο κείμενο, «για την επίτευξη του σκοπού αυτού η τράπεζα θα πρέπει να διαθέσει ένα ή περισσότερα γραφεία στην έδρα της, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι συνεδριάσεις μετά αίτηση της επιτροπής». Κατά συνέπεια, όλα τα στοιχεία που θα αφορούν τη λειτουργία της τράπεζας θα είναι άμεσα διαθέσιμα και προσβάσιμα ανά πάσα στιγμή.
Πρόβλεψη υπάρχει βεβαίως και για τα επιχειρηματικά δάνεια, η ροή των οποίων θα μπορεί να διακόπτεται από την επιτροπεία, όποτε αυτή το κρίνει απαραίτητο. Για τον σκοπό αυτόν μπαίνουν ειδικά κριτήρια.
Επίσης, στο μικροσκόπιο θα μπει και η πολιτική καταθέσεων της κάθε τράπεζας, όπερ σημαίνει ότι οι επιτοκιακές κινήσεις θα ελέγχονται εξονυχιστικά. Εννοείται ότι το ίδιο θα γίνει και με την πολιτική που θα ακολουθύν οι θυγατρικές τους.
Σε ό,τι αφορά τις αμοιβές, το ύψος τους θα εναρμονιστεί με το γενικότερο... πνεύμα, με στόχο τη μείωση του κόστους των δαπανών. «Οπως ακριβώς συνέβη στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έλαβαν κρατική βοήθεια», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η πολιτική αμοιβών θα πρέπει να υπαγορεύεται από τις μακροπρόθεσμες επιδόσεις, ενισχύοντας το τμήμα των παροχών, αλλά με τη μορφή μπόνους.
Οι μέτοχοι από την πλευρά τους δεν θα έχουν να προσδοκούν σε κανενός είδους κουπόνι ή μέρισμα μέχρι τη λήξη του προγράμματος, ενώ εννοείται πως κάθε συζήτηση σχετικά με εξαγορές ή άλλες επεκτατικές πολιτικές μετατίθεται πλέον για πολύ... αργότερα.
Για την ιστορία, αλλά και για την αντικειμενικότητα του όλου project θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τη σύμβαση ο επίτροπος θα είναι ανεξάρτητος, θα προέρχεται από διεθνή και αξιόπιστο ελεγκτικό οίκο, κανείς δεν θα μπορεί να παρεμποδίσει το έργο του και θα λειτουργεί μόνο υπό τις εντολές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η σύμβαση ως προς αυτό είναι ξεκάθαρη: Θα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο ως προς τη διοίκηση των πιστωτικών ομίλων. Η αρχή της θα είναι ξεκάθαρη: «Η πολιτική κάθε τράπεζας θα πρέπει με σαφήνεια να διασφαλίζει ότι όλοι οι πελάτες αντιμετωπίζονται δίκαια, με βάση διαδικασίες που βασίζονται στον πιστωτικό κίνδυνο και την πιστοδοτική ικανότητα του δανειολήπτη». Προφανώς, κάθε άλλη «διασταλτική» ερμηνεία θα θεωρείται παράνομη και εξ αυτού του λόγου απαγορευτική. Οπως είναι φυσικό, μετά όλα τα παραπάνω αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η πρώτη αντίδραση των τραπεζικών διοικήσεων...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου