28 Νοεμβρίου 2012

Στουρνάρας: Φως στα γκρίζα σημεία της απόφασης του Eurogroup

0 σχόλια

Στουρνάρας: Φως στα γκρίζα σημεία της απόφασης του Eurogroup

Πολλά είναι τα γκρίζα σημεία της συμφωνίας του Eurogroup αναμένεται να ρίξει το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας.
Ο υπουργός οικονομικών θα κληθεί να απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων για την επαναγορά ομολόγων, τη λειτουργία του ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, αλλά και το εάν τα μέτρα φέρνουν το χρέος τελικά στο 124% του ΑΕΠ το 2020, καθώς αυτό ήδη αμφισβητείται.
Αναλυτικότερα:
Η επαναγορά ομολόγων
Το αργότερο στις 13 Δεκεμβρίου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από τον ελληνικό Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους  με χρήση 10 δισ. ευρώ και στόχο την καθαρή μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. Παραμένει ερωτηματικό αν τα ταμεία θα κληθούν να μετέχουν ουσιαστικά στο νέο κούρεμα, τι θα γίνει με τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά Ταμεία που κατέχουν ομόλογα που έχουν κουρευτεί ήδη μία φορά, αλλά και πως θα αντιμετωπιστούν οι μικροομολογιούχοι.
Ερωτηματικό παραμένει από ποιο ποσοστό και πάνω θα κριθεί ικανοποιητική η ανταπόκριση των ομολογιούχων, για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό το αποτέλεσμα από το ΔΝΤ που το βλέπει σαν προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα.
Βιωσιμότητα χρέους
Δημοσίευμα των Financial Times επικαλείται έγραφα του Eurogroup και αναφέρει ότι το χρέος θα υποχωρήσει στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020. Επιπλέον παραμένει ερώτημα αν θα γίνει κούρεμα του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Νέα μέτρα
Από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής νέων περικοπών αν ενεργοποιηθούν οι ρήτρες αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία.
Ειδικός Λογαριασμός
Στην ανακοίνωση του Eurogroup σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα εισφέρει στον Ειδικό λογαριασμό όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους. Μένει να ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου