Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για κανένα από τα ζητήματα μέχρι στιγμής ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters διεκόπη πριν από λίγο η συνεδρίαση του Eurogroup ώστε να προετοιμαστούν νέες προτάσεις.
Ωστόσο, σύμφωνα με επίσημες πηγές της ευρωζώνης, οι εξεταζόμενες λύσεις είναι τέσσερις:
1ον: Οι υπουργοί της ευρωζώνης εξετάζουν το ενδεχόμενο να παράσχουν στην Ελλάδα «μορατόριουμ» 10 ετών στις πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF, κάτι που θα εξοικονομούσε 44 δισ. ευρώ για την Αθήνα.
2ον: Θέτουν ως στόχο το χρέος να φθάσει στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.
3ον: Συζητούν την μείωση του περιθωρίου κέρδους των επιτοκίων στα διμερή δάνεια με την Ελλάδα, στις 25 μονάδες βάσης από τις 150, κάτι στο οποίο αντιτίθεται η Γερμανία.
4ον: Εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς ομολόγων αξίας 35 – 40 δισεκατομμυρίων σε χαμηλότερη αξία
Ωστόσο, η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και των ευρωπαίων πιστωτών αναφορικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει, υποχρεώνοντας σε αναζήτηση λύσεων εναλλακτικών στην απομείωση του χρέους.
Πάντως, η σύνθετη λύση για την Ελλάδα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου δανεισμού από την ευρωζώνη, επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους, πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την επιστροφή από την ΕΚΤ των κερδών της από τα ελληνικά ομόλογα.
Αισιόδοξος προσήλθε στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Όλι Ρεν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα στις σημερινές διαπραγματεύσεις βάσει και της έκθεσης της τρόικας. Σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πρόγραμμα το 2013, απάντησε ότι αυτό θα συζητηθεί απόψε και υπογράμμισε ότι στόχος είναι να φύγουν τα σύννεφα της αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου