10 Νοεμβρίου 2012

Oι Γερμανοί «ερωτεύτηκαν» ξαφνικά τον Τσίπρα

0 σχόλια

Oι Γερμανοί «ερωτεύτηκαν» ξαφνικά τον ΤσίπραΜπορεί τα μέτρα να ψηφίζονται… κακήν κακώς ύστερα από ένα τετράμηνο σίριαλ με κατάληξη ένα ζοφερό πακέτο μέτρων, ωστόσο η ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει να μην πιστεύει πλέον ότι η τρικομματική συγκυβέρνηση μπορεί να μακροημερεύσει μετά την ψήφισή τους. Ειδικά οι Γερμανοί – ως επικυρίαρχοι άλλωστε – έχουν αρχίσει να διερευνούν την πιθανή διάδοχη κατάσταση.

Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι εντάσσεται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρεσβευτή της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Ντολντ το μεσημέρι της Τρίτης, έπειτα από αίτημα του τελευταίου. Στη συνάντηση, ωριαίας διάρκειας, μετείχε και ο τέταρτος αντιπρόεδρος της Βουλής και έχων την ευθύνη του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο της συζήτησης, δεν ήταν εθιμοτυπική και ενημερωτική, αλλά είχε μάλλον διερευνητικό χαρακτήρα εκ μέρους της γερμανικής πλευράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, οι Γερμανοί έθεσαν στο τραπέζι ερωτήματα σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο: αν δηλαδή υπήρχε η πρόθεση να το ψηφίσει. Εφόσον ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το απέκλεισε, ζήτησαν να πληροφορηθούν τις εναλλακτικές λύσεις που προτείνει.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εξέθεσε τις απόψεις της για την κρίση και την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα η υλοποίηση των μνημονίων. Ειδικότερα επισήμανε ότι η εφαρμογή του νέου πακέτου λιτότητας θα οδηγήσει σε νέα ελλείμματα και περαιτέρω απαιτήσεις για περικοπές δαπανών, μισθών, συντάξεων και ακόμη μεγαλύτερη κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, τονίστηκε ιδιαίτερα η μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και η ανάγκη αντιμετώπισής του στο πλαίσιο μιας συνολικής ευρωπαϊκής ρύθμισης, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μέσα από ειδική ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής.
Ζητήθηκε ακόμη από τον Ντολντ η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε ότι δεν διαφωνεί με την ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση στη λογική της δίκαιης κατανομής των βαρών ή την εξυγίανση του δημόσιου τομέα, ωστόσο τονίστηκε ότι αυτά δεν μπορούν να συμβούν σε συνθήκες κατάρρευσης της οικονομίας και της χώρας.
Πέρα από το περιεχόμενο της συζήτησης, ειδική σημασία έχει ότι η γερμανική πλευρά φάνηκε διατεθειμένη να δώσει συνέχεια στις επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του τελευταίου τόνισε, άλλωστε, ότι στο εσωτερικό του δεν επικρατούν αντιγερμανικά αισθήματα, αλλά εξηγήθηκε ότι διαφωνεί ριζικά με τις εφαρμοζόμενες γερμανικές πολιτικές. Διαμηνύθηκε επίσης η θετική θέση του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ, ότι δηλαδή στρατηγική επιλογή της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η παραμονή στην ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Πιθανότατα, λοιπόν, η πρόβλεψη των Γερμανών συμπίπτει με τη διαπίστωση που έκανε ο Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή, ότι δηλαδή δεν υπάρχει σημείο επιστροφής για τη συγκυβέρνηση, εννοώντας ότι σύντομα θα αρχίσει η κατάρρευσή της. Πιθανότατα επίσης βλέπουν στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα τον αυριανό πρωθυπουργό και σπεύδουν να διερευνήσουν το πεδίο εγκαταλείποντας τη γραμμή που εξέπεμψαν στις πρόσφατες ελληνικές εκλογές, η οποία «ήθελε» τον Τσίπρα να είναι ένας «λαϊκιστής» και «εξτρεμιστής» ηγέτης που θέλει τη χώρα έξω από το ευρώ…


Πηγή: topontiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου