10 Δεκεμβρίου 2012

Μόντι: Ανησυχώ αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς

0 σχόλια

Μόντι: Ανησυχώ αλλά δεν μπορούσα να κάνω αλλιώς

Την παραίτηση του θα υποβάλλει ο πρωθυπουργός της Ιταλίας ΜάριοΜόντι, καθώς ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Ιταλίας απέσυρε την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνησή του.
Την πρόθεση του Ιταλού πρωθυπουργού να παραιτηθεί ανακοίνωσε το γραφείο του Ιταλού Προέδρου, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, έπειτα από δίωρη συνδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο ανδρών αργά το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μόντι έχει πρόθεση να παραιτηθεί εφόσον όμως ελέγξει πρώτα κατά πόσο το Κοινοβούλιο είναι σε θέση να περάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξέφρασε σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται τη Δευτέρα στην La Repubblica την ανησυχία του για την Ιταλία αλλά και την πεποίθησή του πως έπραξε σωστά, αφήνοντας επίσης ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις του.
“Ανησυχώ, αλλά δεν γινόταν αλλιώς” δήλωσε και πρόσθεσε: “το μέλλον μου στην πολιτική; Προς το παρόν, δεν ξέρω” είπε χαρακτηριστικά. “Είμαι πεπεισμένος πως έκανα το σωστό, αλλά φυσικά ανησυχώ, όχι για εμένα αλλά γι' αυτό που βλέπω”.
Αρνητικές οι αγορές... αρνητικοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην παραίτηση Μόντι
Αρνητική ήταν η αντίδραση των αγορών στις σχετικές πολιτικές εξελίξεις. Βουτιά κατέγραψε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενώ άνοδο καταγράφει και το κόστος δανεισμού της χώρας με το spread του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου να ανεβαίνει κατά 27 μονάδες στις 350 μονάδες βάσης, σε επίπεδα που θα μεταφράζονταν σε επιτόκια 4,7% (από 4,52% στο κλείσιμο της Παρασκευής).
Ανησυχία προκαλεί η νέα πολιτική αναταραχή στην Ιταλία και στους Ευρωπαίους αξιωματούχους.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε ανήσυχος για την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, μετά τις ανακοινώσεις του Μάριο Μόντι και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Ενώ ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κάλεσε τη Ρώμη να συνεχίσει τις “θετικές μεταρρυθμίσεις που θεμελίωσε ο Μάριο Μόντι” .
Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε τους Ιταλούς “να μη παραδοθούν στην ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν θαυματουργές λύσεις”.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου