4 Ιανουαρίου 2013

Το «δώρο» του Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση

0 σχόλια

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Κωτσάκος
Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς δεν περιμένουν τον Άγιο Βασίλη μόνο τα παιδιά. Όλοι μα όλοι, σε όποια ηλικία και εάν βρίσκονται, αναμένουν τα δώρα του αγαπημένου αγίου. Ένα τέτοιο αγιοβασιλιάτικο δώρο έλαβε και η κυβέρνηση Σαμαρά, λίγα 24ωρα πριν εισέλθει στη ζωή μας το 2013, ένας χρόνος ο οποίος κατά γενική παραδοχή αναμένεται εξαιρετικά δύσκολος για την πλειοψηφία των πολιτών.

Ποιο ήταν αυτό το δώρο; Μα φυσικά η λίστα Λαγκάρντ και η αποκάλυψη ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αλλοίωσε όταν την παρέλαβε πριν από 33 μήνες. Τότε που ο ίδιος την έφερε από τη Γαλλία, δεν την πρωτοκόλλησε και βλέποντας πως φιγουράρουν στη λίστα οι εξαδέλφες του φρόντισε αφ’ ενός μεν να την παραποιήσει και αφετέρου να την αποκρύψει και να μη γίνει η ίδια η λίστα στοιχεία έρευνας για τις αρχές.

Πολλοί, βέβαια, θα αναρωτηθούν για ποιον λόγο η ανακάλυψη της λαθροχειρίας Παπακωνσταντίνου είναι αγιοβασιλιάτικο δώρο; Μα πλέον η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα επικοινωνιακό όπλο, που όμοιό του δεν θα μπορούσαν να φαντασθούν με τίποτα οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Από την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα δύσκολα όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά και για τον λαό. Κι αυτό διότι από τη μία η κυβέρνηση θα πρέπει να περάσει στη Βουλή δύσκολα νομοσχέδια και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και, από την άλλη, να υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, που απορρέουν από το Μνημόνιο για τι ανατροπές στην καθημερινότητα.

Παράλληλα, από το τέλος του τρέχοντος μηνός θα καταλάβουν αυτές τις αλλαγές στην τσέπη τους όλοι οι πολίτες, όταν θα φτάσει η ώρα να λάβουν τους μισθούς και τις συντάξεις. Τότε, λοιπόν, θα δουν ότι με βάση το νέο φορολογικό εκτός των περικοπών θα έχει αυξηθεί και η παρακράτηση στους φόρους. Όλοι κατανοούμε ότι οι αντιδράσεις θα είναι μεγάλες, καθώς θα γίνει τεράστια προσπάθεια να πυροδοτηθούν με κάθε τρόπο από την αντιπολίτευση.


Αποπροσανατολισμός

Εδώ, λοιπόν, μπαίνει η λίστα Λαγκάρντ και η σχεδόν βέβαιη παραπομπή του Παπακωνσταντίνου στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Πολύ λογικά το χαρτί του πρώην «τσάρου» και οι εξελίξεις από τις εργασίες της επιτροπής θα είναι καθημερινά στην επικαιρότητα, οπότε και θα λειτουργήσει ως το ανάχωμα που θα σκάσει πάνω του το πρώτο κύμα της οργής των πολιτών από τις περικοπές και τα άλλα επώδυνα μέτρα.

Εξάλλου, η κάθαρση που ζητάει ο κόσμος μπορεί να μη γεμίζει πεινασμένες κοιλιές, αλλά λειτουργεί θαυμάσια στο να αποκτήσει η κυβέρνηση τον απαιτούμενο πολιτικό χρόνο, ώστε να ξεφύγει από όποια παγίδα προσπαθήσουν να της στήσουν οι πολιτικοί της αντίπαλοι. Παράλληλα, βγάζει από το πλάνο την έλευση της τρόικας και τους ελέγχους που θα ξεκινήσουν από τις 15 Ιανουαρίου, καθώς τη Δευτέρα 14 του μήνα θα διεξαχθεί η συζήτηση και η ψηφοφορία πάνω στην κυβερνητική πρόταση, αλλά και της αντιπρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει να βάλει στο κάδρο των ενόχων και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι γνωρίζουν πολύ καλά ότι το πρώτο εξάμηνο του 2013 είναι εξαιρετικά δύσκολο και γι’ αυτόν τον λόγο θέλουν να έχουν την άνεση να μην είναι στη γωνία και να απολογούνται διαρκώς. Όχι τόσο στην αντιπολίτευση, όσο στην κοινωνία, η οποία θα νιώσει στην τσέπη της τις αλλαγές, που έχουν ήδη ψηφιστεί στο Μνημόνιο Νο 3.

Όλα, λοιπόν, σε αυτό το κρίσιμο διάστημα θα εξαρτηθούν κατά πόσο θα είναι «δεμένη» η τρικομματική κυβέρνηση και γι’ αυτόν τον λόγο και οι Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης αποφάσισαν να στηρίξουν τον Ευάγγελο Βενιζέλο και θα καταψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για να οδηγηθεί σε Προκαταρκτική Επιτροπή και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο Φώτης Κουβέλης έχει επισημάνει τις τελευταίες ημέρες σε όλους τους συνομιλητές του ότι είναι πολύ σημαντικό για το 2013 να ελαχιστοποιηθούν οι διαφοροποιήσεις σε όλα τα ζητήματα. Και ζήτησε, για πολλοστή φορά, πριν ανακοινώνεται οποιαδήποτε απόφαση να ενημερώνονται ενδελεχώς τόσο η ΔΗΜΑΡ, όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Ανασχηματισμός όταν… χρειαστεί!

Όπως γίνεται αντιληπτό ο περιβόητος ανασχηματισμός πηγαίνει πιο πίσω, καθώς θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως επικοινωνιακό όπλο όταν η κυβέρνηση βρεθεί και πάλι σε δύσκολη θέση. Και μέχρι τον επόμενο Μάρτιο όλα δείχνουν ότι θα έχει το πάνω χέρι λόγω και της λίστας Λαγκάρντ, της Προκαταρκτικής που θα είναι σε πλήρη δράση, αλλά και των δικαστικών εξελίξεων επί του θέματος, καθώς όπως διέρρευσε από τους οικονομικούς εισαγγελείς σιγά-σιγά, όσοι αναφέρονται στη λίστα θα περάσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα αυτά.

Οπότε είναι πολύ λογικό η κοινή γνώμη να ασχοληθεί αρκετά, καθώς εκτιμάται ότι τα κεντρικά δελτία ειδήσεων θα έχουν το θέμα σε περίοπτη θέση και θα το παρακολουθούν κατά πόδας. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να ετοιμαστεί ακόμη καλύτερα για τη διαπραγμάτευση του Μαρτίου με την τρόικα, όπου θα συζητηθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τη διετία 2015-2016.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να θέσει στο περιθώριο όλους τους αμφισβητίες, σχετικά με την πρόθεσή της να επιβάλει την κάθαρση. Από τη στιγμή που ένοχοι θα οδηγηθούν στο εδώλιο, θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία ότι ο νόμος ισχύει για όλους, όπως επεσήμανε και ο Σαμαράς στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα.

Η κάθαρση στο πολιτικό σύστημα είναι κάτι που επιζητούν και οι πολίτες και εάν κάνει την αρχή με τον Παπακωνσταντίνου και άλλους μεγαλόσχημους, τότε και το σύστημα θα κάνει ένα βήμα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία του, ενώ θα πλήξει και μηδενιστικά κόμματα τύπου Χρυσής Αυγής και ΑΝ.ΕΛ., τα οποία ισχυρίζονται ότι δεν τιμωρούνται οι ένοχοι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου