8 Φεβρουαρίου 2013

Παπανδρέου: Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, έχουμε φωνή.

0 σχόλια

Σημεία από τον Χαιρετισμό του Γιώργου Παπανδρέου στο Πρώτο Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία στα Βαλκάνια, που άρχισε σήμερα τις εργασίες του στην Θεσσαλονίκη.
 
Η Θεσσαλονίκη ιστορικά άνθισε ως κοιτίδα πολυπολιτισμικότηταςΑπό την άλλη όμως,έζησε τον τρόμο του πολέμουτων στερεοτύπωντων εθνικών εκκαθαρίσεων.

 Η πόλη της Θεσσαλονίκηςόπως και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίωνέχει πλούσιααλλά και αρκετά βεβαρημένη ιστορίαΈχει όμως και ένα πολύ υποσχόμενο μέλλον  ωςηγέτιδα πόλη στον τουρισμόστην τεχνολογίατον πολιτισμότο εμπόριοΗ παρουσία τουΓιάννη Μπουτάρη είναι εγγύηση για αυτή την πορεία 


Το μέλλον και της ευρύτερης “ευρωπαϊκής” μας οικογένειας θα είναι καλύτεροαν η Ε.Ε.καταλάβει επιτέλους τη δύναμη τηςΤα κράτη-μέλη της Ε.Εέχουν ήδη ενώσει τις μοίρεςτουςΕίναι καιρός να ενώσουν πραγματικά και τις δυνάμεις τους.


 Για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίσηη Ευρώπη χρειάζεται:

· Να επενδύσει στις υποδομές και στα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

· Να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως στη νέα γενιάΕίναι εφικτή καιπρέπει να προωθηθεί για παράδειγμα η πρόταση για ένα πρόγραμμα τύπου Erasmus γιατους εκατομμύρια ανέργους.

· Να επενδύσει στην περαιτέρω ενίσχυση της Δημοκρατίας και της δημοκρατικήςσυμμετοχής των πολιτών τηςΝα εξεταστεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρουτης Ε.Ε., να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος στο ευρωπαϊκό τραπεζικόσύστημανα ενισχυθούν τα κράτη μέλη στον αγώνα τους ενάντια στο οργανωμένοέγκληματην παράνομη μετανάστευση και τη διαφθορά.

Το μέλλον των Βαλκανίων ευθυγραμμίζεται με το μέλλον της ίδιας της ΕυρώπηςΤο κλειδίγια την οικονομική ανάπτυξη και των Βαλκανίωνείναι η περαιτέρω εμβάθυνση τηςσυνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχήςΟι οικονομίες τους είναι ήδη σε σημαντικόβαθμό αλληλοεξαρτώμενες.

Είναι προς το συμφέρον όλων η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα πυροδοτήσουν τηνανάπτυξηθα ανοίξουν νέες αγορές και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίαςΟι χώρες τωνΒαλκανίων πρέπει να επενδύσουν στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον  αλλά πρέπειπρωτίστως να πιστέψουν και επενδύσουν στη μεταξύ τους συνεργασία.

Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μαςέχουμε φωνή.

Το 2013 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ιστορική για τα Βαλκάνια και τηνευρωπαϊκή τους προοπτική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκηςεπί Ελληνικής ΠροεδρίαςΤο2014, πάλι επί Ελληνικής Προεδρίας συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη τουΠρώτου Παγκοσμίου Πολέμουπου μας υπενθυμίζει πόσο δρόμο έχουν διανύσει και ταΒαλκάνια και η Ευρώπη από τότεΠρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις συμβολικέςευκαιρίες για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου