Δεν είχα την παραμικρή αμφιβολία ότι τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που ευθύνεται για τα νέα δεινά της Κύπρου όπως αυτά προέκυψαν από την προχθεσινή απόφαση του Eurogroup (διαδηλώσεις Κυπρίων στη μεγάλη φωτογραφία). Με την έννοια αυτή, ευγνωμονώ, όπως και όλοι οι υπόλοιποι φαντάζομαι, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Κύριο Τσίπρα (κάνω την έκπληξη αυτή τη στιγμή!) ο οποίος μας άνοιξε τα μάτια. Η δήλωσή του ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διασώσει την Κύπρο αν της έδινε 2 δισεκατομμύρια αποτέλεσε για μένα μια πραγματική αποκάλυψη! Σωζόταν η παρτίδα (και η πατρίδα) με 2 ψωροδισ. και δεν τα έδωσαν; Ντροπή τους, και ξανά ντροπή τους, όπως επισήμανε κατ' επανάληψη στη διάρκεια του τριημέρου, σε ένα ακόμη προφανές δείγμα ευγενούς πολιτικού διαλόγου, το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Αλλά μετά που το ξανασκέφτηκα το πράγμα άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι άλλο παίζει και πως τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι. Αρχισα τα τηλεφωνήματα. Δευτέρα πρωί, αντί να τηλεφωνώ σε Ευάγγελους, Εύες, Μαρίες, κ.λπ. για τα χρόνια πολλά, κάλεσα στο τηλέφωνο εκείνους που και γνώση έχουν και συμμετοχή στις αποφάσεις.
Με τον πρόεδρο Αντώνη δεν κατάφερα να μιλήσω - ένα SMS τού έστειλα και, επειδή εκείνος ήταν απασχολημένος, μου τηλεφώνησε ένας άνθρωπός του.
- Τέθηκε ποτέ, και από ποιον συγκεκριμένα, θέμα να χορηγήσει η Ελλάδα βοήθεια ύψους 2 δισ. στην Κύπρο και αρνηθήκατε ως κυβέρνηση;
- Ποτέ δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Και δεν ήταν δυνατόν να τεθεί διότι αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία. Είναι ένα ψεύδος που αναπαράγει η αντιπολίτευση γνωρίζοντας ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εάν θέλαμε.
Ο άνθρωπος προθυμοποιήθηκε να μου στείλει και τα σχετικά ντοκουμέντα για να μου αποδείξει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοιου είδους βοήθεια, αλλά προτίμησα να τηλεφωνήσω στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Τον πέτυχα στο αεροδρόμιο στις Βρυξέλλες λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής για την Αθήνα κατάποκοπο από τη νέα ολονυχτία για την Κύπρο.
- Μα όντως αρνηθήκατε να στηρίξετε την οικονομία της Κύπρου με 2 δισ., και τώρα βρίσκεται στον γκρεμό;
- Μα τι λέτε, ούτε καν. Δεν υπήρξε ποτέ κάτι τέτοιο ως ενδεχόμενο. Ακόμη και αν υπήρχαν οι δυνατότητες προς αυτή την κατεύθυνση, οι ευρωπαϊκοί κανόνες είναι τόσο σαφείς που δεν θα το επέτρεπαν.
- Προς τι λοιπόν όλη αυτή η συζήτηση; Ετσι στον αέρα γίνεται;
- Σε εμάς δεν έθεσε κανείς συνάδελφος από την Κύπρο θέμα· απ' ό,τι γνωρίζω είπε κάτι ένας τραπεζίτης στην Κύπρο, το οποίο δεν ευσταθεί, και στη συνέχεια το αναπαρήγαγε στην Ελλάδα η αντιπολίτευση. Αλλά δεν υπάρχει διαδικασία, πώς το λένε...
- Η εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία, κύριε υπουργέ, είναι ότι δεν βοηθήσατε καθόλου την Κύπρο, ότι συμφωνήσατε με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων που την στραγγαλίζουν...
- Είναι εντελώς λανθασμένη αυτή η εικόνα. Εμείς ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε για την Κύπρο το κάναμε. Αναλάβαμε τα δύο τρίτα του κόστους για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα, και αυτό σημαίνει 1 δισεκατομμύριο, το οποίο εξάντλησε σχεδόν τις δυνατότητες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
- Το 1 δισ. δεν θα μπορούσατε να το κάνετε 2;
- Δεν το είχαμε, για να το αποκτήσουμε θα έπρεπε να βάλουμε νέα μέτρα, περικοπές συντάξεων, μισθών κ.λπ. Αυτό μας εισηγούνται; Αλλά αυτοί που σήμερα μας επικρίνουν θα πρέπει να απαντήσουν ξεκάθαρα στο ερώτημα: γιατί θέλουν να δώσουμε τα 2 δισ.; Για να τα πάρουν οι ρώσοι ολιγάρχες; Γιατί αυτό θα γίνει τελικά...
Οπως είναι προφανές, δεν είμαι ο πλέον κατάλληλος να απαντήσω σε παρόμοια ερωτήματα, γι' αυτό όποιος από του περιβάλλον του Κυρίου Τσίπρα (συνεχίζω τις εκπλήξεις) με διαβάσει, ας τον παρακαλέσει να παράσχει τις απαντήσεις που απαιτούνται επ' αυτών.
Δεν διατηρώ μεγάλες προσδοκίες πάντως (ότι θα δοθούν οι απαντήσεις). Κορόιδο είναι ο Κύριος πρόεδρος; Το πράγμα δουλεύει από μόνο του στην κοινωνία, άρα σιγά να μην κάνει τον κόπο να ανασκευάσει όσα λέει. Σημασία έχουν τα ψηφαλάκια, ως γνωστόν, τα υπόλοιπα είναι ψιλά, τόσο δα γραμματάκια...
Υπ' αυτήν την έννοια, δεν βλέπω τίποτε το κακό στην πολυδιαφημισμένη συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Κυρίου Τσίπρα (επιμένω στην έκπληξη - υποθέτω ότι δεν διαφεύγει την προσοχή κανενός ότι το Κύριος είναι με κάπα κεφαλαίο) με τον πρόεδρο του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» Π. Καμμένο την περασμένη Παρασκευή. Παραβλέπω ακόμη και τη σημειολογία της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε με τους δύο ηγέτες (τι λέω ο άνθρωπος σήμερα...) περιστοιχισμένους από στελέχη των δύο κομμάτων. Θα θυμίσω απλώς ότι ο Κύριος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μόλις προσφάτως (στις 29 Ιανουαρίου στη φίλη Ελλη Στάη) είχε δηλώσει ότι «θα συμμαχήσει ακόμη και με τον διάβολο» προκειμένου να φέρει αποτελέσματα για τη χώρα. Αποφεύγω επιδεικτικά να προβώ σε ισοπεδωτικές παρομοιώσεις ικανές να αποπροσανατολίσουν από το βασικό θέμα της υπενθύμισης και στέκομαι στο παραμυθάκι που στήνεται με επιμέλεια από τα παλικάρια της Κουμουνδούρου περί πλατιάς αντιμνημονιακής συσπείρωσης στην οποία προφανώς χωράει ο Καμμένος, και γιατί όχι και άλλοι - ονόματα δεν λέω, υπολήψεις δεν θίγω κ.λπ., κ.λπ.
Εκείνος που διαβλέπω να έχει πρόβλημα πάντως από αυτή τη συσπείρωση (γιατί οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνουν Χριστό - εξουσία νά 'ναι και με όποιον νά 'ναι) είναι ο πρόεδρος Πάνος. Εγώ δεν το είχα αντιληφθεί στην έκτασή του το πρόβλημα για να είμαι ειλικρινής. Μου τηλεφώνησε όμως φίλος απόστρατος της Αεροπορίας για να μου πει ότι «είναι έξαλλοι οι απόστρατοι με τον αρραβώνα».
- Ποιον αρραβώνα; ρώτησα φοβούμενος ότι έχει προκύψει αρραβώνας στην αυλή του Βασιλέως, όπως θα έλεγε και ο Ζαμπούνης, και μου έχει διαφύγει.
(Αναγκαία διευκρίνιση: ο απόστρατος είναι, ως βέρος Μανιάτης, φιλοβασιλικός).
- Τον αρραβώνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς άμα θέλαμε ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίζαμε κατευθείαν ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα ψηφίζαμε Καμμένο! μου είπε οργισμένος.
Ωχχχ!
Τελευταίο αντίο
Κλείνοντας, θέλω να αποτίσω φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο δημοσιογράφο και δημοκρατικό άνθρωπο, τον Βάσο Μαθιόπουλο (μικρή φωτογραφία), που έφυγε αυτές τις ημέρες από τη ζωή. Προσωπικός φίλος του σπουδαίου γερμανού πολιτικού Βίλι Μπραντ, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αντίσταση στη διάρκεια της χούντας. Οσοι τον γνώρισαν, όπως ο υποφαινόμενος, έχουν να θυμούνται την εξαιρετική προσωπικότητα, την πολυμάθεια και την ευγένειά του. Η δημοσιογραφία πραγματικά γίνεται φτωχότερη με την απώλειά του.
Tanea.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου