24 Μαρτίου 2013

Κουρεύονται και οι ισπανικές καταθέσεις...

0 σχόλια

Συνεισφορά των "υγιών" τραπεζών σχεδιάζει η ισπανική κυβέρνηση, με κούρεμα των καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της... El Pais. Συγκεκριμένα σχεδιάζεται έκτακτη εισφορά τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται πως στόχος είναι να μπουν περίπου 2 δισ. ευρώ στο Ταμείο Εγγύησης καταθέσεων, με σκοπό να βοηθηθούν περίπου 300.000 επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν τραπεζικά ομόλογα υψηλού ρίσκου και έχασαν τα χρήματά τους.

Ωστόσο η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως οι μικρότερες και πιο αδύνατες τράπεζες θα εξαιρεθούν από την έκακτη εισφορά.

Οι ισπανικές τράπεζες πούλησαν σύνθετα προϊόντα υψηλού επενδυτικού ρίσκου, αξίας 8 δισ. ευρώ και πολλοί από τους επενδυτές που τα αγόρασαν, χρησιμοποίησαν για το σκοπό αυτό τις καταθέσεις τους, θεωρώντας πως είναι τίτλοι χαμηλού ρίσκου.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λουίς Ντε Γκίντος, την Παρασκευή δήλωσε πως «το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων θα ζητήσει από όλα τα χρηματοιπιστωτικά ιδρύματα να κάνουν μια έκτακτη συνεισφορά ύψους τριών ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ που υπάρχουν σε λογαριασμούς καταθέσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα συγκεντρωθεί ένα ποσόν ύψους 2 δισ. ευρώ».


protothema.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου