8 Απριλίου 2013

Πτώση των Ενοικίων - Δείτε εδώ τις Νέες Τιμές Πανελλαδικά

0 σχόλια

Σε πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη RE/MAX (δημοσίευση 1/4/2013) σχετικά με τα οικιστικά ενοίκια για το πρώτο τρίμηνο του 2013 (σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους) καταγράφηκε πτώση ύψους 14-15% κατά μέσο όρο σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικότερα, παρατηρείται πτώση12-13% κατά μέσο όρο στην Αττική, 16-22% στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην περιφέρεια κυμάνθηκε στο 14-17%.


Δείτε εδώ τις τιμές των ενοικίων σε όλη την Ελλάδα.

Η μελέτη της RE/MAX σημειώνει ότι οι τιμές των ενοικιαστηρίων επηρεάστηκαν από τη γενικότερη πορεία της Ελληνικής οικονομίας. Η υπερπροσφορά των κατοικιών που παρέμεναν αδιάθετα για μεγάλα χρονικά διαστήματα αλλά και η μείωση του εισοδήματος των εν δυνάμει ενοικιαστών επηρέασε πτωτικά τα επίπεδα τιμών. Η έρευνα σημειώνει ότι αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, η σταθερότητα της Ελληνικής οικονομίας και κατά συνέπεια η βελτίωση της ψυχολογίας, να περιορίσει την περαιτέρω μείωση των τιμών, ενώ σε δημοφιλείς περιοχές οι τιμές προβλέπεται ότι θα σταθεροποιηθούν.

Η RE/MAX κατέγραψε τις τιμές των ακινήτων προς ενοικίαση ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά περιοχή. Διαπιστώθηκε λοιπόν ότι:

α) Στην Αττική κυμαίνονται κατά μέσον όρο ελάχιστα κάτω των €5 έως λίγο πάνω από €7, με κατώτατη τιμή €3 ανά τμ στα Καμίνια, τη Νεάπολη και τα Εξάρχεια και ανώτατη τα €11 στην Εκάλη και το Παλαιό Ψυχικό.
β) Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα οι μέσες τιμές κυμαίνονται από €3,5 έως €5, με τις χαμηλότερες να παρατηρούνται στις Δυτικές Συνοικίες (Αμπελόκηποι, Σταυρούπολη, Εύοσμος, Κορδελιό, Ηλιούπολη και Πολίχνη) περίπου €2 και τις υψηλότερες στην Παλιά Παραλία που αγγίζουν τα €10.
γ) Στις επαρχιακές πόλεις οι τιμές κατά μέσον όρο κυμαίνονται από €3 έως €4,5. Οι χαμηλότερες τιμές παρατηρούνται στη Λαμία στα €2 και οι υψηλότερες στην Καλαμάτα €7.

Στην προαναφερθείσα έρευνα αποτυπώνεται το προφίλ και τα χαρακτηριστικά ενός ακινήτου που του προσδίδουν μεγαλύτερη αξία. Έτσι λοιπόν, η πλειονότητα των γραφείων που συμμετείχαν στην έρευνα, συμπεραίνουν ότι τα πιο ελκυστικά ακίνητα:

• Είναι στην πλειοψηφία τους τύπου Διαμέρισμα (από εδώ εξαιρούνται κάποιες πολύ ακριβές περιοχές κυρίως των Βορείων προαστίων της Αττικής όπου ζητούνται μεζονέτες/μονοκατοικίες).
• Είναι σχετικά νέα σε ηλικία (νεόδμητα και έως 10-15 ετών).
• Αποτελούνται από 2 ή 3 υπνοδωμάτια (εκτός κάποιων περιοχών στα Βόρεια Προάστια Αττικής όπου ζητούνται μεγαλύτερα).
• Το εμβαδόν τους κυμαίνεται από 70 έως 100 τμ (εξαιρούνται και πάλι οι περιοχές των Βορείων Προαστίων).
• Το ύψος του μισθώματος δε ξεπερνά τα €500 (εκτός κάποιων περιοχών όπου φτάνουν στα €1000 με €1200 το ανώτατο).

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα χαρακτηριστικά που προσδίδουν αξία σε ένα ακίνητο προς ενοικίαση είναι:
• Η αυτόνομη θέρμανση Φ/Α (στις περιοχές της Ελλάδος όπου αυτό υπάρχει) είναι το πλέον ζητούμενο χαρακτηριστικό (σε ποσοστό 76%).
• Η ηλικία του ακινήτου (σε ποσοστό 59% ευνοούνται τα νέα ακίνητα).
• Η θέση του ακινήτου (σε ποσοστό 53%).
• Η ύπαρξη θέσης στάθμευσης (47%).
• Η γενική κατάσταση του ακινήτου (35%).
• Η ύπαρξη τζακιού (29%).
• Ο όροφος και η θέα με εξίσου ποσοστό (24%).
Καυκά Κυριακή

Πηγή : indeepanalysis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου