30 Οκτωβρίου 2013

Η κίνηση των 58 δείχνει να ενοχλείται από τον Κουβέλη και όχι από τον Βενιζέλο;

0 σχόλια

Διεργασίες οι οποίες έχουν τεντώσει τις εσωτερικές χορδές στο ΠαΣοΚ και στη ΔΗΜΑΡ έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία των 58. Η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα μεγαλώνει έπειτα και από την ανταλλαγή πυρών την περασμένη Πέμπτη. Στην ομιλία του στην ΚΟ του ΠαΣοΚ ο κ. Ευ. Βενιζέλος έσταζε δηλητήριο για τη ΔΗΜΑΡ. Μιλώντας για τη συγκρότηση μιας «μικρότερου εύρους αλλά πολύ πιο καθαρής, αποφασιστικής και αποφασισμένης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε ότι....παρακολουθεί «με πολύ μεγάλη λύπη και απορία την παλινδρόμηση των φίλων μας της ΔΗΜΑΡ»...
«Οποιος λέει "δεν μπορώ να συνεργαστώ με το ΠαΣοΚ", το ΠαΣοΚ του Βενιζέλου, του Κακλαμάνη, της Γεννηματά, του Δριβελέγκα, του Κρεμαστινού, του Κεγκέρογλου, του Ρήγα και θα μπορούσα να πω όλα τα ονόματά σας, εννοεί ότι "δεν μπορώ να επωμίζομαι το βάρος της διακυβέρνησης, δεν αντέχω να το κάνω αυτό, γιατί πρέπει να διατηρήσω τη δική μου αντίληψη περί Κεντροαριστεράς, περί Αριστεράς, περί προοδευτικής τάσης", που είναι μια αντίληψη τι; Μια αντίληψη κομφορμιστική, μια αντίληψη συντεχνιακή;» διερωτήθηκε. Η Αγ. Κωνσταντίνου αντέδρασε άμεσα: «Ο κ. Βενιζέλος πράγματι δεν παλινδρόμησε. Εκανε την επιλογή του, επιλογή στρατηγικού χαρακτήρα, για την πλήρη σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία και την αδιέξοδη πολιτική. Ετσι, η πρότασή του για συμπαράταξη με τη ΔΗΜΑΡ είναι χωρίς νόημα. Ο τρίτος πόλος ή θα είναι πραγματικά προοδευτικός ή δεν θα υπάρξει» σημείωνε σε ανακοίνωσή της. Ενδεικτική των αντιθέσεων είναι και η δήλωση του Γρ. Ψαριανού ότι «η ΔΗΜΑΡ θα συμμετάσχει στον διάλογο ή δεν θα υπάρχει».


Οι 58 πάντως αποκτούν σταδιακά μια οργανωτική δομή με τη δημιουργία της Συντονιστικής Γραμματείας, ένα εννεαμελές όργανο (Ι. Βούλγαρης, Κ. Χατζημπίρος, Ι. Καλογήρου, Ν. Μπίστης, Χρ. Δερβένης, Αθηνά Δρέττα, Στ. Λιβαδάς, Γερ. Γεωργάτος) που θα εξυπηρετήσει περισσότερο την εσωτερική τους συνεννόηση και δεν θα λειτουργεί ως «Πολιτμπιρό». Μάλιστα, υπήρξε και σχετική αρθρογραφία, όπως. π.χ. του κ. Μπίστη, που ξεκαθάριζε ότι «δεν φτιάχνουμε νέο κόμμα, δεν ζητάμε από τα κόμματα να διαλυθούν, τους ζητάμε να μπουν και αυτά κάτω από την ομπρέλα της "Ελιάς" που θα αποκτήσει τη δική της δυναμική. Πού θα φτάσει αυτή η δυναμική και σε τι μετασχηματισμούς θα οδηγήσει, κανείς δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το προβλέψει». Εκτός από τις εκδηλώσεις που θα οργανωθούν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και τη συλλογή υπογραφών για τη στήριξη του κειμένου, οι 58 σχεδιάζουν μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα στο τέλος του Νοεμβρίου και το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η Ιδρυτική Συνέλευση στις αρχές του Φεβρουαρίου.


Το ρεπορτάζ του Βήματος καταλήγει με την τοποθέτηση Ψαριανού για τη ΔΗΜΑΡ ότι κάποιοι θέλουν μικρό και ελεγχόμενο μαγαζί [διαβάστε όλο το ρεπορτάζ]



Epikairo: Για όσους λατρεύουν τις πολιτικές λεπτομέρειες, είναι βέβαιο ότι στις ομιλίες Βενιζέλου-Σημίτη στο ΙΣΤΑΜΕ διαπίστωσαν προηγούμενη συνεννόηση. Αυτή επιβεβαιώνεται και στα οργανωτικά βήματα της πρωτοβουλίας. Τότε, ο Σημίτης έδειξε να ενοχλήθηκε περισσότερο από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση σε σχέση με το ντου Σαμαρά στην ΕΡΤ και τη σύμπραξη με Βενιζέλο στο κυβερνητικό σχήμα χωρίς καν την προαπαιτούμενη προγραμματική συμφωνία, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε μετά την ομιλία του και 4 μήνες μετά τη συγκυβέρνηση. Ο Σημίτης επίσης στοχοποίησε τον Παπανδρέου σε 5 σημεία της ομιλίας του αλλά έκλεισε συνοψίζοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι θα προχωρήσουμε για το καλό του χώρου!


Μάλιστα, ο Βενιζέλος συνεχίζει να στοχοποιεί τη ΔΗΜΑΡ χρησιμοποιώντας ορολογία Σημίτη με επιδεικτικό τρόπο [κομφορμιστική αντίληψη]. Με περίπου παρόμοιο τρόπο κινούνται κάποια από τα μέλη της πρωτοβουλίας των 58.
Δε με εκπλήσσει η ανάρμοστη επιθετικότητα του Μπίστη, αλλά δε μπορώ και να μην υπογραμμίσω σημείο από το πρόσφατο άρθρο του συντάκτη του κειμένου των 58, Γιάννη Βούλγαρη [Η κλεψύδρα του πολιτικού χρόνου, 25/10], ο οποίος αντιπαραθέτει στην επιφυλακτική ως προς τον Βενιζέλο στάση τη ΔΗΜΑΡ τη δήλωση του γραμματέα της Σπύρου Λυκούδη «Η πρωτοβουλία των 58, όπως κι αν σχολιάστηκε, δηλαδή θετικά ή αρνητικά, αναποδογύρισε την πολιτική κλεψύδρα. Ο χρόνος για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού τρέχει και θα διατρέξει όλον τον πολιτικό χάρτη». Στο δε άρθρο του, αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ως εξής: «Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την πτώση του, ενώ διάφορα πρώην ηγετικά στελέχη του περιφέρονται αναζητώντας ατομικούς ρόλους. Η ΔΗΜΑΡ μάλλον παραδέρνει αναζητώντας μια κόχη να βολευτεί...».
Στην ίδια γραμμή και Το Βήμα, το οποίο επιλέγει τη δήλωση Ψαριανού.


Συνοψίζοντας, ο Σημίτης, ο Βενιζέλος, κάποια μέλη των 58 [κάποιοι άλλοι επιλέγουν τη σιωπή] και τα γνωστά ΜΜΕ ακολουθούν μία συγκεκριμένη «γραμμή» που στοχοποιεί τη ΔΗΜΑΡ. Ακόμη, η αναφερόμενη τετράδα [λυπάμαι για την ταμπέλα αλλά έτσι εκλαμβάνεται πλέον από πολλούς] δεν έχει κάνει κανένα ουσιαστικό άνοιγμα στον Παπανδρέου. Στην πρωτοβουλία δεν καλέστηκε επί παραδείγματι ο Ραγκούσης ο οποίος έχει αφήσει τη σφραγίδα του σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις ενώ υπέγραψε ο Χριστοδουλάκης [=Σημίτης] ο οποίος περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι και «τεκμηριώνει» ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει το μνημόνιο!


Αναρωτιέμαι, ήταν πιο αξιοπρεπής η στάση του Βενιζέλου που έμπρακτα στήριξε την κατεδάφιση της Δημόσιας Τηλεόρασης [έβαλαν τώρα τον Προκοπάκη να μαζέψει την αλητεία], ενώ δήλωνε δημόσια ότι θα συνταχθεί στο συγκεκριμένο θέμα με τη ΔΗΜΑΡ και την «άδειασε» με άθλιο τρόπο, αποσκοπώντας στο μερίδιο της εξουσίας που της αναλογούσε από αυτή του Κουβέλη που αποφάσισε να θέσει ως κόκκινες γραμμές τις πρακτικές στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και κυρίως στην ΕΡΤ; Αλήθεια, ποιος δικαιώνεται σήμερα, με την ΕΡΤ στα τάρταρα και τις γνωστές εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή;


Αναρωτιέμαι, είναι πιο αξιοπρεπής η στάση του Βενιζέλου να προχωρήσει σε προγραμματική συμφωνία με τη ΝΔ του Σαμαρά, του Βορίδη, του Άδωνη, του Λαζαρίδη, του Μπαλτάκου, του Φαήλου και του Μιχελάκη από αυτή της ΔΗΜΑΡ που δέχθηκε να το κάνει θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις ζητήματα όπως τη λειτουργία της ΕΡΤ και την ψήφιση ενός αντιρατσιστικού νόμου;


Αναρωτιέμαι, γνώριζε η κίνηση των 58 για την προγραμματική συμφωνία; Αν ναι, οφείλει εντίμως να το καταθέσει δημόσια. Αν διαφωνεί, εξίσου θα πρέπει να τοποθετηθεί. Κι όμως· ακόμη και σήμερα φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο η ΔΗΜΑΡ από το «υπεύθυνο» ΠΑΣΟΚ. Γιατί; Αν δεν τοποθετηθεί, θα αποδειχθεί ότι είναι δέσμιοι κλειστών επιλογών, όπως λέει και ένας καλός φίλος.


Δεν είμαι ΔΗΜΑΡ, ούτε ψήφισα ΔΗΜΑΡ. Ακόμη, δε μου άρεσε διόλου η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στο 4-2-1, ούτε έμεινα ικανοποιημένος από τις προτάσεις της στις αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις και προφανώς με ενοχλούν οι τελευταίες καιροσκοπικές συνεργασίες. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής απέναντί σας, ψήφισα ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές, παρά τις πολλές μου ενστάσεις στο πρόσωπο του Βενιζέλου. Σήμερα, επιθυμώ διακαώς να επιτύχει το εγχείρημα της κεντροαριστεράς. Δεν ξέρω πώς μπορούν να βοηθήσουν τα υπάρχοντα πολιτικά σχήματα στο να αποκτήσει το εγχείρημα την απαιτούμενη κοινωνική κινητικότητα και κυρίως στις παραγωγικές ηλικίες. Όμως, αν δεχθώ ότι η συμμετοχή των κομμάτων είναι εκ των ων ουκ άνευ επί της παρούσης, θεωρώ ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η πολιτική ζημία που θα υποστεί η «ελιά» από τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου παρά από αυτή της ΔΗΜΑΡ [Βοηθάει την «ελιά» η παρουσία του Βενιζέλου;]


Στην προσπάθεια για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς θα πρέπει να μιλήσουμε με καθαρούς όρους. Η πρωτοβουλία θα πρέπει να διευρυνθεί και να συμμετέχουν όλες οι τάσεις. Αντί να αναλωνόμαστε σε επιθετικές τοποθετήσεις και ομιλίες, θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί, να κινηθούμε με φορά προς τα εμπρός και με οριζόντια ανοίγματα σε όλα τα στρώματα της κεντρο-αριστεράς. Και αν δε θελήσει η ΔΗΜΑΡ να ακολουθήσει, με γειά της και χαρά της.


Αυτή είναι η άποψή μου. Και δεν κρύβει πίσω της ούτε πρόσωπα ούτε σκοπιμότητες. Μόνο την αγωνία να ενωθούμε όλοι και να μπορέσουμε να εκφράσουμε τον προοδευτισμό με όρους προοπτικής.
http://www.epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου