- Ο Στουρνάρας αποδέχεται πακέτο ως 500 εκατ. ευρώ- Οι ελεγκτές το Νοέμβριο στην Αθήνα- Από τα ασφαλιστικά Ταμεία θα αναζητηθούν πρώτα τα κεφάλαια για να καλυφθεί η "τρύπα"
Σε μερική αναδίπλωση όπως φαίνεται προχωρά η κυβέρνηση μπροστά στις πιέσεις της τρόικα με τον υπ. Οικονομικών να ομολογεί ανοικτά πως "η κυβέρνηση δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων, αλλά τη λήψη οριζόντιων μέτρων", ευθυγραμμιζόμενος απόλυτα με τη θέση που έχει εκφράσει το ΔΝΤ. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός φέρεται να βρήκε "τοίχο" στην 20 συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο χθες, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής. Και αυτό διότι η κα Μέρκελ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να μην επιβληθούν επιπρόσθετα μέτρα, παραπέμποντας τον πρωθυπουργό ουσιαστικά στο κλιμάκιο της τρόικα που θα έλθει στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Όπως γράφει η "Καθημερινή" η γενική απάντηση από τη Γερμανία στα μηνύματα περί πολιτικής διαπραγμάτευσης που εκπέμπει η Αθήνα είναι ότι «δεν είναι δουλειά της καγκελαρίου» να υποδείξει στην τρόικα ποια και τι μέτρα θα ληφθούν και πώς θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι και καταγεγραμμένοι στο Μνημόνιο στόχοι. Το Βερολίνο αποδέχεται ότι η ελληνική πλευρά μπορεί να διαπραγματευθεί με την τρόικα για τον τρόπο που θα επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι, αλλά όχι «πολιτική» συζήτηση επί του ίδιου του περιεχομένου του Μνημονίου. Ενδεικτικό της στάσης του Βερολίνου είναι το περιεχόμενο της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κ. Μέρκελ φέρεται να συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη για την άψογη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής έως σήμερα και να του διεμήνυσε ότι «όποια χώρα εφαρμόζει το Μνημόνιο θα έχει στήριξη από εμάς».
Εν τω μεταξύ σε δήλωση του στα Νέα από τις Βρυξέλλες ο υπ. Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση "δε λέει όχι σε κανένα μέτρο, αλλά όχι σε οριζόντια μέτρα".
Και σημειώνει χαρακτηριστικά: "Εμείς δεχόμαστε ότι χρειάζονται μέτρα 500 εκατ ευρώ έναντι 2,5 δισ. της τρόικας» τονίζει και σημειώνει «αυτά τα 500 εκατ. ευρώ όμως από κάπου θα πρέπει να προέλθουν. Και αφού το πρόβλημα του κενού οφείλεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν".
Μάλιστα στο υπουργείο Οικονομικών βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα δύσκολα όπως η αύξηση της 35ετιας στα 40 χρόνια, παρά το γεγονός ότι ο υπ. Εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαμηνύει ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό. Σημειώνεται πάντως πως εάν εφαρμοστεί το παραπάνω μέτρο υπάρχει κίνδυνος να τινάξει τον αέρα το στόχο μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, αφού πολλοί πια δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη, άρα θα απαιτηθούν περισσότερες απολύσεις.
Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου