24 Οκτωβρίου 2013

Μπαρόζο: Η Κομισιόν δεν υποστηρίζει ένα νέο κούρεμα για την Ελλάδα

0 σχόλια
Στο σημερινό δεύτερο μέρος της συνέντευξης Μπαρόζο προς την εφημερίδα Bild, o πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται εκτενώς και στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση εάν χάνει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μπαρόζο απαντά ότι «τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά. Οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, σταθεροποιήθηκε εμφανώς η ευρωζώνη στο σύνολό της».

«Πριν από δυο χρόνια», υπενθυμίζει ο κ. Μπαρόζο, «πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό, και τη Γερμανία. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επαληθεύτηκε καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων».

Για το ενδεχόμενο κουρέματος

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνει ότι «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Αυτό θα έφερνε μόνον νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές. Πέραν αυτού ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εκτιμά πάντως ότι η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. «Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. (…) Είναι όμως όπως και στην ορειβασία. Ακόμη και στην επιστροφή μπορεί να πέσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Σχόλιο: Νομίζω ότι το μήνυμα του έχει πολλαπλούς αποδέκτες στην Ελλάδα. Από τη μια, ο Μπαρόζο ξεκαθαρίζει στην κυβέρνηση ότι κακώς περιμένει άμεσα μια μεγάλη λύση που θα τη βγάλει από το αδιέξοδο κι από την άλλη ενημερώνει το ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα για το μεγάλο κούρεμα που ονειρεύεται.

Όλα αυτά πάντως αφορούν ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που με διάφορα τρικ θεωρείται τυπικά σήμερα βιώσιμο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου