25 Οκτωβρίου 2013

Τι αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής για την παράνομη μετανάστευση

0 σχόλια

Ενίσχυση της δραστηριότητας της Frontex, ταχεία εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων και ενεργοποίηση της ομάδας δράσης για τη Μεσόγειο περιλαμβάνονται στο κείμενο συμπερασμάτων

Την ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε., υπογράμμισε η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. που ζήτησε την ταχεία εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR) από τα κράτη-μέλη, το οποίο θα έχει ζωτική σημασία για τη διευκόλυνση της ανίχνευσης πλοίων και λαθραίων εισόδων και θα συνεισφέρει στην προστασία και τη διάσωση ζωών στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε..

Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την πρόσφατα συσταθείσα ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών-μελών, καθώς και οργανισμών της Ε.Ε., να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας - βάσει των αρχών της πρόληψης, της προστασίας και της αλληλεγγύης - για την πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση στο Συμβούλιο, στη σύνοδό του στις 5 και 6 Δεκεμβρίου 2013, για το έργο της ομάδας δράσης, με σκοπό τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η προεδρία θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.

Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής προοπτικής, τον Ιούνιο του 2014, οπότε θα οριστούν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου