25 Οκτωβρίου 2013

Σαμαράς κατά Τουρκίας για το μεταναστευτικό: Τηρείστε το πρωτόκολλο επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών

0 σχόλια
Σαμαράς κατά Τουρκίας για το μεταναστευτικό:  Τηρείστε το πρωτόκολλο επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών
Η Ευρωπαϊκή  Ένωση δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε τρίτες χώρες που δεν τηρούν τις συμφωνίες επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών, παρατήρησε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Τουρκίας.
Είπα στους εταίρους μας, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, ότι δεν μπορούμε να προσφέρουμε οικονομική βοήθεια και προνόμια σε τρίτες χώρες που αρνούνται να υπογράψουν συμφωνίες επαναπροώθησης ή το χειρότερο τις υπογράφουν, αλλά δεν τις εφαρμόζουν ποτέ. Και όλοι ξέρουν, σημείωσε με νόημα, ποιές είναι οι χώρες αυτές.
 Ο Πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής ήταν η πρώτη φορά που το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης ανεβαίνει τόσο ψηλά στην ημερήσια διάταξη.
«Το θέμα της λαθρομετανάστευσης δεν αφορά μόνο τις χώρες του Νότου, αλλά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής και υπογράμμισε την ανάγκη ανάληψης κοινής ευθύνης από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και επιμερισμού του κόστους φύλαξης των συνόρων.
Τα  κύματα παράνομων μεταναστών αποσταθεροποιούν τη νότια Ευρώπη αλλά αποτελούν απειλή αποσταθεροποίησης και για ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και σημείωσε το παράδοξο αντί να σταθεροποιηθεί την περιφέρειά της η Ευρώπη, η περιφέρεια να εξάγει αποσταθεροποίηση σε ολόκληρη την Ευρώπη
Όλα αυτά, μας ενώνουν ως Ευρώπη, δεν μας διχάζουν, τόνισε ο Πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό, όπως έκανε γνωστό ζήτησε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες τη χάραξη μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης, η οποία θα συνίσταται στα εξής σημεία:
  • αποτελεσματική ταυτοποίηση των χωρών καταγωγής των παράνομων μεταναστών
  • να μοιραστούν με δίκαιο τρόπο όσοι μετανάστες δικαιούνται άσυλο,
  • να προωθήσει η Ευρώπη την πολιτική επαναπατρισμού των μεταναστών χώρες προέλευσής τους,
  • ανάδειξη του εγκληματικού χαρακτήρα των δουλέμπορων που διακινούν τα καραβάνια των παράνομων μεταναστών,
  • αλλαγή του χαρακτήρα της επιτήρησης των συνόρων της Ευρώπης ώστε να αποθαρρυνθεί η διακίνησή τους.
Σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά, το κλίμα για το μείζον αυτό θέμα πλέον αλλάζει και ως απόδειξη ανέφερε τη δημιουργία της Ομάδας Δράσης για τη Μεσόγειο ( Mediterranean Task Force), η οποία, όπως είπε, ήδη συνεδρίασε και αποφάσισε να ζητήσει την εφαρμογή του ελληνοτουρκικού πρωτοκόλλου επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών.
Τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την παράνομη μετανάστευση περιλαμβάνονται η ενίσχυση των δραστηριοτήτων της Frontex στη Μεσόγειο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Ε.Ε. καθώς και το αίτημα για  ταχεία εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος επιτήρησης των συνόρων (EUROSUR) από τα κράτη-μέλη, το οποίο, όπως εκτιμάται, είναι ζωτικής σημασίας για τη διευκόλυνση της ανίχνευσης πλοίων και λαθραίων εισόδων και θα συνεισφέρει στην προστασία και τη διάσωση ζωών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την πρόσφατα συσταθείσα ομάδα δράσης για τη Μεσόγειο, υπό την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τη συμμετοχή κρατών-μελών, καθώς και οργανισμών της ΕΕ, να προσδιορίσει δράσεις προτεραιότητας - βάσει των αρχών της πρόληψης, της προστασίας και της αλληλεγγύης - για την πιο αποδοτική χρήση των ευρωπαϊκών πολιτικών και εργαλείων σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.
Στη Σύνοδο  της  5ης- 6ης Δεκεμβρίου 2013, η Επιτροπή θα υποβάλει στο Συμβούλιο έκθεση για το έργο της ομάδας δράσης, με σκοπό τη λήψη επιχειρησιακών αποφάσεων. Η προεδρία θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στα θέματα ασύλου και μετανάστευσης στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και πιο μακροπρόθεσμης πολιτικής προοπτικής, τον Ιούνιο του 2014, οπότε θα οριστούν στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω νομοθετικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στον τομέα της ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου