22 Οκτωβρίου 2013

Ο Μπαρόζο προειδοποιεί για στάση πληρωμών στην Ε.Ε το επόμενο εικοσαήμερο αν δεν…

0 σχόλια


Ορατός είναι ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον επόμενο μήνα. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που κάλεσε σε άμεση έγκριση συμπληρωματικού πακέτου προκειμένου να είναι δυνατή η κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων.

Σε επείγουσα επιστολή του, την οποία διάβασε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος του σώματος Μάρτιν Σουλτς, ο κ. Μπαρόζο περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση.Συγκεκριμένα επισήμανε τον κίνδυνο που υπάρχει, καθώς εάν το Ευρωκοινοβούλιο δεν εγκρίνει στην παρούσα Σύνοδο της Ολομέλειας του ένα ξεχωριστό «πακέτο» για την κάλυψη των 2,7 δισ. ευρώ που υπολείπονται στην Κομισιόν, για την κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων της, δεν αποκλείεται να κηρυχθεί στάση πληρωμών εντός του επόμενου εικοσαημέρου.

Ο κ. Σουλτς από την πλευρά του πρότεινε να διεξαχθεί κατεπείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετασθούν τα νέα δεδομένα και να αποφασισθεί από την Ολομέλεια να υπάρξει ψήφισμα έγκρισης την επόμενη Πέμπτη. Υπογράμμισε όμως ότι οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί σχετικά με τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2014 δεν έχουν κατατεθεί ακόμη από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι προβληματίστηκαν από την επιστολή του κ. Μπαρόζο, αλλά όχι για τον κίνδυνο που περιέγραψε. Εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσαν αιφνιδιασμένοι από το γεγονός και εξέφρασαν υπόνοιες ότι πρόκειται για τέχνασμα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, προκειμένου να εγκριθούν «τμηματικά» οι συμπληρωματικοί προϋπολογισμοί της ΕΕ για το 2014.

Πηγή: ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου