29 Οκτωβρίου 2013

Πανεπιστήμιο Ώρα Μηδέν!

0 σχόλια
Για 8η συνεχή εβδομάδα το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παραμένουν κλειστά, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για το μέτρο της διαθεσιμότητας.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι στηρίζονται κι από τους πρυτάνεις των δυο ιδρυμάτων οι οποίοι από την αρχή έχουν επιλέξει ένα μαξιμαλιστικό τρόπο αντίδρασης ο οποίος έχει μεγάλο κόστος για τη φοιτητική και ακαδημαϊκή κοινότητα.

Στο υπουργείο Παιδείας γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ειδικά στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουν κάνει λάθος και ζητούν να αποχωρήσουν περισσότεροι υπάλληλοι από όσοι θα έπρεπε. Δεν έχουν κάνει λάθος μόνο στον αριθμό αλλά και στον τρόπο επιλογής τους. Δεν αποχωρούν μόνο πολλοί υπάλληλοι αλλά αποχωρούν κυρίως οι πιο παραγωγικοί.

Στις 23 Οκτωβρίου, Αντιπρυτάνεις, Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων του ΕΚΠΑ κατέθεσαν μια ιδιαίτερα σημαντική συμβιβαστική πρόταση για να καταστεί εφικτή η επαναλειτουργία του ιδρύματος. Διαβάστε την εδώ. Ουσιαστικά καμία από τις δυο πλευρές δεν την έλαβε στα σοβαρά. λες και όλοι κερδίζουν από το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί.

Mε αυτά και με αυτά, τα δυο πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά εδώ και σχεδόν δυο μήνες, κάτι το απίστευτο, κάτι πρωτοφανές ακόμα και για τη μακρά παράδοση καταλήψεων και δυσλειτουργιών των ελληνικών ΑΕΙ. Οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν, κυρίως γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν, πόσο μάλλον τώρα που έχουν επικρατήσει μεταξύ τους οι πλέον ακραίες φωνές.

Το υπουργείο Παιδείας τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει; Όταν επενδύεις στο χάος κι αδιαφορείς για τη διάλυση του Πανεπιστημίου, δεν είσαι «μεταρρυθμιστής», είσαι κακός υπουργός, πόσο μάλλον όταν ζητάς να γίνει κάτι εντελώς πρόχειρο κι επιπόλαιο.

Δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες σοβαροί καθηγητές κι ερευνητές υποφέρουν, κάποιοι από αυτούς πραγματικά καταστρέφονται. Υπάρχουν όρια και στη διαμαρτυρία, υπάρχουν όρια και στην κωμική επίδειξη πολιτικής πυγμής. Όρια δεν βλέπω να υπάρχουν μόνο στην απαξίωση του Δημοσίου Πανεπιστημίου...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου