29 Οκτωβρίου 2013

Της παρακολούθησης το... κάγκελο

0 σχόλια

Από την Ελένη Λογοθέτη

Της παρακολούθησης το... κάγκελοΨυχροπολεμικό είναι τις τελευταίες εβδομάδες το κλίμα μεταξύ των δύο εταίρων και "φίλων", ΗΠΑ και Γερμανίας, μετά τις αποκαλύψεις του Τύπου ότι τα κινητά και οι συνομιλίες της Άγκελα Μέρκελ παρακολουθούνταν από τους Αμερικανούς, και μάλιστα από "αρχηγείο" εγκατεστημένο σε απόσταση αναπνοής- μόλις 500 μέτρα από την καγκελαρία, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Βερολίνο. Τι πρωτοφανές σκάνδαλο για μία χώρα, η οποία- κάποτε έστω- ήταν... μανούλα στις παράνομες παρακολουθήσεις...
Σήμερα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι Ρώσοι - που προσέφεραν με χαρά πολιτικό άσυλο στον καταζητούμενο "προδότη" των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ - προσπάθησαν να κατασκοπεύσουν τις αντιπροσωπείες των χωρών της G20, που πήραν μέρος στην τελευταία σύνοδο κορυφής, στην Αγία Πετρούπολη. Πρωτοφανές !
Μάλιστα, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες ήταν αυτές, που "ψιλιάστηκαν" ότι οι μνήμες USB και οι φορτιστές κινητών τηλεφώνων, που μοίρασαν οι Ρώσοι οικοδεσπότες, ήταν "θετικές" ως προς την υπόνοια του ότι επρόκειτο για κατασκοπευτικό υλικό.
Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κατασκοπεύσει τους πάντες, από τους ίδιους τους πολίτες των ΗΠΑ, μέχρι τους ηγέτες ξένων χωρών, ανάμεσα τους και η Ιταλία και η Ισπανία. Κάποια στιγμή, ακούστηκε ότι οι αμερικανικοί κοριοί κατέγραφαν και τις συνομιλίες του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να παρουσιαστεί ως θύμα, αφού αποκαλύφτηκε ότι και η Μεγάλη Βρετανία έχει "απλώσει" κατασκοπευτικά δίκτυα σε άλλες χώρες.
Για αυτό εξάλλου, ο  Ντέηβιντ Κάμερον υπερασπίστηκε τις υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών που κατηγορούνται για παρακολουθήσεις και επιτέθηκε στις διαρροές εγγράφων από τον έρικ Σνόουντεν στη Guardian, υποστηρίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις "βοηθούν στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας".
Πρόσφατα, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το σάλο, που έχει ξεσπάσει στη φιλελεύθερη και δημοκρατική, αθώα Ευρώπη, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν στοιχεία από το εξωτερικό, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες. Ψέματα;
Η ιστορία επαναλαμβάνεται 
Αντικειμενικά, η κατασκοπεία του αντιπάλου και η συλλογή πληροφοριών είναι ένα "σπορ" γνωστό από την αρχαιότητα. Δεν υπήρχε δυνατό και ανεπτυγμένο κράτος, που να μην είχε μυστικές υπηρεσίες, και ένα δίκτυο πολιτικών και στρατιωτικών - κυρίως μέχρι το Μεσαίωνα - κατασκόπων, που παρακολουθούσαν και μετέφεραν πληροφορίες με τις εκάστοτε δυνατότητες της εποχής. 
Με τη βιομηχανική επανάσταση του 19ου αιώνα, οι παρακολουθήσεις έγιναν πιο εύκολες, λόγω των τεχνολογικών μέσων.
Η σύγχρονη κατασκοπεία του αντιπάλου άνθισε τον 20ο αιώνα και έφτασε στο αποκορύφωμά της, αρχικά με τους δύο παγκόσμιους πολέμους και στη συνέχεια στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ.
Από το 1947 μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου, στις 11 Νοεμβρίου 1989, και λίγο αργότερα, έως την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στα άλλα κράτη επιρροής της ΕΣΣΔ, τα δίκτυα συμμαχιών, η προπαγάνδα και η κατασκοπεία ήταν στην ημερήσια διάταξη των δύο κρατών και των συμμάχων τους.
Μέσα στην ίδια τη Γερμανία, στην ανατολική πλευρά - από όπου κατάγεται και η κατάπληκτη από τις αποκαλύψεις Μέρκελ - η Στάζι παρακολουθούσε λεπτομερώς όχι μόνο τις ζωές των... άλλων (πολιτών), αλλά τους ηγέτες σχεδόν όλων των ξένων χωρών της Ευρώπης. Οι πρεσβείες, που βρίσκονταν στην άλλη πλευρά, αυτή της Δυτικής Γερμανίας, ήταν ο στόχος των ανατολικογερμανικών μυστικών υπηρεσιών ! 
Εννοείται ότι οι αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας επιβάλλουν το σεβασμό στην προσωπική ζωή του πολίτη. Κάθε παρακολούθηση της ιδιωτικής ζωής διώκεται ποινικά και είναι κατακριτέα. Αλλά, πάντα συνέβαινε και πάντα θα συμβαίνει, ιδιαίτερα σε επίπεδο αρχηγών κρατών.
Γιαυτό και κανείς δεν πρόκειται ποτέ να καταδικάσει νομικά - μόνο ηθικά - τους υπεύθυνους των παρακολουθήσεων της NSA. Ποιος τολμάει να ρίξει πρώτος το λίθο ;
news.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου