1 Νοεμβρίου 2013

Κυριακή 3 Νοεμβρίου: Το «πείραμα» των ανοιχτών καταστημάτων

0 σχόλια

«Όχι» στο άνοιγμα από το 63% των εμπορικών συλλογών της χώρας - Δείτε τι ώρες θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Η πρώτη ενδιάμεση εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε σήμερα με τους έμπορους να προσβλέπουν σε «αναθέρμανση» της αγοράς τις επόμενες οχτώ ημέρες, χωρίς, ωστόσο, να εμφανίζονται θετικοί στο άνοιγμα των καταστημάτων την ερχόμενη Κυριακή.

Μέχρι και σήμερα επικρατεί αβεβαιότητα ως προς τα ποια καταστήματα θα ανοίξουν, αφού εναπόκειται στους Εμπορικούς Συλλόγους εάν θα προτρέψουν τα μέλη τους, στις περιοχές ευθύνης τους, να λειτουργήσουν ή όχι κατά.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ -βασισμένη στην πληροφόρηση που είχε στη διάθεσή της από 177 τοπικούς εμπορικούς συλλόγους- και σύμφωνα με τα οποία το 63% των εμπορικών συλλογών της Ελλάδας λέει «όχι» στο άνοιγμα των καταστημάτων την προσεχή Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ενώ μόλις το 32% έχει απαντήσει θετικά και το 5% αφήνει την απόφαση στη διακριτική ευχέρεια των εμπόρων.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι μικρομεσαίες λιανεμπορικές επιχειρήσεις δεν προτίθενται να συμμετάσχουν καθολικά, ενώ ακόμη και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ δηλώνουν πως δεν θα ανοίξουν τα καταστήματά τους την προσεχή Κυριακή.

Πάντως, Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας ανακοίνωσε ωράριο λειτουργίας 11:00-18:00, η Θεσσαλονίκη 11:00-17:00 και ο Πειραιάς 11:00-15:00, όταν το πλαίσιο του κυριακάτικου ωραρίου σύμφωνα με το νόμο είναι 11:00-20:00.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες ημέρες των εκπτώσεων, ερώτημα αποτελεί για τους έμπορους το πως θα αντιδράσουν οι καταναλωτές στο νέο αυτό «πείραμα» που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναγραφή όχι μιας, όχι δύο, ούτε τριών αλλά τεσσάρων τιμών για κάθε προϊόν.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις στο ταμπελάκι κάθε προϊόντος θα πρέπει να αναγράφεται:

α) η τιμή πριν το ΦΠΑ
β) η τιμή μετά το ΦΠΑ
γ) η αρχική τιμή
δ) η τιμή μετά την έκπτωση

Το δεύτερο στοιχείο, όπως παρατηρεί και η ΕΣΕΕ, που ίσως δημιουργήσει σύγχυση στους καταναλωτές είναι το φαινόμενο των εκπτώσεων «δύο ταχυτήτων», με μικρό και μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες και παλιές παραλαβές εποχιακών εμπορευμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου