13 Νοεμβρίου 2013

Βρυξέλλες: Κυβέρνηση και τρόικα «απέχουν μίλια και δισεκατομμύρια»

0 σχόλια

Δεν έχουμε συμφωνία αλλά έχουμε πρόοδο απαντά ο Γ.Στουρνάρας που «υπολογίζει» την απόσταση με τους δανειστές σε μέτρα - Εκπληκτη και η ομάδα Τόμσεν με τα «παιχνίδια» των δανειστών

Να διαψεύσει τις Κασσάνδρες των Βρυξελλών για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος θα επιχειρήσει ο Γιάννης Στουρνάρας, που αναχωρεί σήμερα από την Αθήνα μαζί με την ομάδα Τόμσεν για να μετάσχει στα συμβούλια Γιούρογκρουπ και Εκοφίν.

Ο κ.Στουρνάρας θα ζητήσει από τους επικεφαλής της Τρόικας να… καταθέσουν σαν μάρτυρες στην «ανάκριση» από τους ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία του ελέγχου στη χώρα μας και να ενημερώσουν «από πρώτο χέρι» τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι δεν πρέπει να ανησυχούν.

Ενδεικτικό της υποδοχής όμως που ετοιμάζουν στον Γιάννη Στουρνάρα οι ευρωπαίοι ομόλογοί του ήταν και οι χθεσινές «εμπρηστικές» δηλώσεις ανώνυμου κοινοτικού αξιωματούχου ο οποίος, την ώρα που στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη με την Τρόικα, δήλωνε πως… απέχουν «μίλια και δισεκατομμύρια» οι δύο πλευρές για να συμφωνήσουν θέλοντας να δείξει το μέγεθος της διαφωνίας που υπάρχει στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση και αφήνοντας αιχμές για το κατά πόσον θα εκταμιευθούν εγκαίρως οι επόμενες δόσεις των δανείων, λέγοντας μάλιστα:«στενεύουν τα περιθώρια».

Μιλώντας με δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες το ανώτατο αυτό στέλεχος, αφού αρχικά εκτίμησε ότι «δεν είναι καλή η πορεία των διαπραγματεύσεων», συμπληρώνοντας ότι αυτές θα μπορούσαν - από τεχνικής άποψης - να ολοκληρωθούν ακόμα και τον Ιανουάριο, έφτασε στο σημείο να δηλώσει ανερυθρίαστα: «Μπορούμε πρώτα να πάμε για σκι και μετά θα δούμε με τους Έλληνες».


Στουρνάρας: Δεν μας χωρίζουν μίλια αλλά μέτρα

Άμεση και οργίλη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης και μάλιστα, από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα: «Όποιος έκανε αυτή τη δήλωση η οποία δεν αντανακλά τις δημιουργικές συζητήσεις που έχουμε εδώ με την τρόικα να έχει το θάρρος να το πει με το όνομά του», ήταν το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει απαντώντας στον ανώνυμο παράγοντα ότι «δεν μας χωρίζουν μίλια, αλλά μέτρα».

Πέραν της σκληρής απάντησης του κ. Στουρνάρα «να τα πουν αυτά με το όνομά τους», ακόμα και τα μέλη της αποστολής των δανειστών έμαθαν με έκπληξη τις σχετικές δηλώσεις από τις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ομάδας Τόμσεν έδειχναν να απορούν «τι είδους νέο παιχνίδι είναι αυτό πάλι», στο άκουσμα των δηλώσεων που έκανε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα των ελεγκτών που βρίσκονται στην Αθήνα το κλίμα στην συνάντηση ήταν ακριβώς αντίθετο. Λέγεται ότι καταγράφεται σημαντική πρόοδος και για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής θα επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα μία μέρα νωρίτερα από τον κύριο Στουρνάρα (την Παρασκευή αντί του Σαββάτου) για να αρχίσουν νέο γύρο επαφών με μέλη της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αν και δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, αρχίζει να υπάρχει σύγκλιση απόψεων, ειδικά στο ακανθώδες θέμα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων του 2014. Οι δανειστές έχουν μειώσει τις απαιτήσεις τους σχεδόν στο μισό.

«Ο πάγος έσπασε» έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου μετά τη σύσκεψη χθες βράδυ με την Τρόικα και από τα 2,9 δισ. ευρώ που ζητούσαν την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να έχουν πέσει κάτω από 2 δισ. ή και στο 1,5 δισ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά μένει ακόμα «οχυρωμένη» στα 500-800 εκατ. ευρώ το πολύ, «ποντάροντας» πολλά όμως και στο ότι «της βγαίνουν» τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2013. Σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Σταϊκούρας αναμένεται να ανακοινώσει και στοιχεία που θα δείχνουν πως στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου έκλεισε η … «μαύρη τρύπα» στα έσοδα από φόρους.

Στη βάση αυτή μάλιστα, η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να καταθέσει τρία σημαντικά νομοσχέδια ερήμην της Τρόικα, εφόσον δεν επέλθει τις επόμενες μέρες και εβδομάδες συμφωνία:

- Προϋπολογισμός 2014: στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό, είτε έχει συμφωνήσει ως τότε η τρόικα για το δημοσιονομικό κενό, είτε όχι. «Υπάρχει σύγκλιση, έσπασε ο «πάγος» των 2,9 δισ. ευρώ» ανέφερε η ίδια πηγή, μετά τη συνάντηση, τονίζοντας πως « η τρόικα πάει σε πιο λογικά νούμερα» όσον αφορά στα μέτρα του 2014.

- Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: το νομοσχέδιο μπορεί να κατατεθεί και πριν τον προϋπολογισμό.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο του φόρου, τόνιζε πως «είναι ευπρόσδεκτες οι αλλαγές εφόσον τηρούνται δύο προϋποθέσεις: να εκπληρωθεί ο δημοσιονομικός στόχος είσπραξης των 2,9 δισ. από τα ακίνητα, αλλά και να πληρώνουν περισσότεροι λιγότερα».

- Πλειστηριασμοί-«κόκκινα δάνεια»: σύμφωνα με παράγοντα που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, οι ξένοι ελεγκτές εμφανίζονται ανένδοτοι στις απαιτήσεις του και ζητούν από 1.1.2014 να καταργηθούν και οι δύο νόμοι προστασίας των δανειοληπτών, δηλαδή και ο νόμος Παπαθανασίου για την κατοικία έως 200.000 ευρώ και ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει την πρώτη κατοικία. Και σε αυτό το θέμα όμως, η κυβέρνηση επείγεται να φέρει νόμο έως τα μέσα Δεκεμβρίου, πριν εκπνεύσουν στις 31.12.2013 τα μέτρα προστασίας που ισχύουν ήδη. Και αυτό επειδή, όπως έλεγε η ίδια πηγή, ο πρωθυπουργός έχει δημοσίως δεσμευτεί για το πλαίσιο στο οποίο θα γίνουν αλλαγές, ώστε να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι το κανένα φτωχό νοικοκυριό.

Πλέον όμως, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξουν τελικές αποφάσεις ούτε στο Eurogroup της Πέμπτης, αλλά ούτε και σε αυτό της 22 Νοεμβρίου, καθώς οι δανειστές τηρούν σκληρή στάση και ενόψει τη διαπραγμάτευσης για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέος, για τα οποία έχουν ήδη δεσμευτεί από πέρυσι.

Συμφωνία δεν υπάρχει όμως ούτε για τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις και ως εκ τούτου η υποδόση του 1 δισ. ευρώ δεν αναμένεται να εγκριθεί από τα δύο επόμενα Eurogroup, μέσα στο Νοέμβριο. Ανοιχτά παραμένουν και όλα τα θέματα σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, τις επαγγελματικές μισθώσεις, απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου