6 Νοεμβρίου 2013

Πρόντι: Οι Γερμανοί έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό αλλά ο κίνδυνος είναι ο αποπληθωρισμός

0 σχόλια
Κατά μέτωπον επίθεση στη Γερμανία εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι που υποστήριξε ότι το τεράστιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό και την αναιμική οικονομική δραστηριότητα (στις υπόλοιπες χώρες) αποτελούν τροχοπέδη για την ανάκαμψη της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι οι Γερμανοί έχουν εμμονή με τον πληθωρισμό, ενώ ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος σήμερα είναι ο αποπληθωρισμός κι ότι πράττουν το ελάχιστο που απαιτείται για να αποτραπεί η κατάρρευση της Ευρωζώνης, το οποίο δεν αρκεί για την επίλυση της κρίσης.

Τα «βέλη» του Πρόντι συντηρούν την κόντρα που μαίνεται για το γερμανικό οικονομικό μοντέλο, ενόψει της 15ης Νοεμβρίου, οπότε η Κομισιόν θα αποκαλύψει εάν κρίνει «υπερβολικό» το πλεόνασμα» τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας, ζητώντας από την χώρα να το μειώσει. Κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel ζήτησε ήδη από το Βερολίνο ο αντιπρόεδρος του ΔΝΤ Ντέιβιντ Λίπτον, που εισηγήθηκε μάλιστα να υιοθετήσει η γερμανική κυβέρνηση «πλαφόν» για το πλεόνασμα και να δεσμευθεί ότι δεν θα το υπερβεί στο μέλλον.

Πηγή: Ημερησία

Σχόλιο: Θυμίζω ότι η παρόμοια είναι η άποψη του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, όπως αυτή διατυπώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο εδώ.

Δύσκολα θα πειστεί πάντως η Γερμανία να περιορίσει το πλεόνασμα της. Μεταξύ μας, οποιοσδήποτε δεν θα δεχόταν εύκολα κάτι τέτοιο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου