9 Νοεμβρίου 2013

Σε άδεια έδρανα η συζήτηση για την πρόταση μομφής

0 σχόλια

Οι μαθητές στα θεωρεία πιο πολλοί από τους βουλευτές στην αίθουσα - Αρνητικά σχόλια για την απουσία Τσίπρα που υπέβαλε την πρόταση δυσπιστίας - Οι ομιλητές ακούνε την... ηχώ τους, αλλά τσακώνονται για το χρόνο ομιλίας - Τα... προγνωστικά για την ψηφοφορία της Κυριακής μιλούν για 155 "κατά" και 122 "υπέρ"

Θλιβερή εικόνα πλήρους απαξίωσης παρουσιάζει η σχεδόν άδεια αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία διεξάγεται η κρίσιμη – κατά τα άλλα – συνεδρίαση επι της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι χαρακτηριστικό του... ενδιαφέροντος που δείχνουν οι βουλευτές σε σχέση με τη συγκεκριμένη συζήτηση, πως οι (λιγοστοί) μαθητές επισκέπτες της Ολομέλειας, που στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών παρακολουθούν τις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου, είναι... πολύ περισσότεροι από τους παρόντες βουλευτές.

Τόσο εχθές, όσο και σήμερα οι παρόντες βουλευτές δεν ξεπερνούν τους 20 με την απόλυτη πλειοψηφία να είναι ομιλητές που περιμένουν απλά να τοποθετηθούν. Οι υπόλοιποι είναι προφανές ότι επέλεξαν τις περιφέρειές τους ή εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη μέρα για βόλτα στα καφέ του Κολωνακίου.

Είναι δε ενδεικτικό ότι ακόμα και από την κοινοβουλευτική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κατέθεσε την πρόταση, μόλις 41 από τους 72 βουλευτές έχουν ζητήσει να μιλήσουν κατά την διάρκεια της τριήμερης συνεδρίασης μεταξύ των οποίων κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και εισηγητές.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι έμπειροι κοινοβουλευτικοί παρατηρητές σχολίαζαν αρνητικά την ηχηρή απουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα από την διαδικασία σημειώνοντας ότι όφειλε να εμφανιστεί στην ολομέλεια τουλάχιστον κατά την εναρκτήρια τοποθέτηση του κ. Γιάννη Δραγασάκη. Αντιθέτως, αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μετά από μια χαλαρή συζήτηση στο καφενείο της Βουλής με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, μπήκε στην Ολομέλεια για να παρακολουθήσει τις ομιλίες του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του κ. Σύρου Λυκούδη της ΔΗΜΑΡ. Υπό αυτά τα δεδομένα, το ενδιαφέρον θα περιοριστεί στην απογευματινή συνεδρίαση της Κυριακής κατά την οποία θα τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός καθώς και στην σχετική ψηφοφορία που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Προγνωστικά: 155 «κατά» 122 «υπέρ»

Πέραν πάντως των παραπάνω, θεωρείται βέβαιο ότι η Ολομέλεια θα έχει απαρτία τα μεσάνυχτα της Κυριακής όταν και θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία.
Να σημειωθεί πως για να γίνει αποδεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή από 151 κάτι που δεν αναμένεται καθώς η συγκυβέρνηση διαθέτει 155 (ΝΔ 127, ΠΑΣΟΚ 28) που αναμένεται να καταψηφίσουν.

Από την άλλη υπερ της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν οι 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 18 των ΑΝΕΛΛ, 15 της Χ.Α (οι 3 προφυλακισμένοι δεν θα παραστούν) και οι 12 του ΚΚΕ, σύνολο 117.

Η ΔΗΜΑΡ (14 βουλευτές) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δηλώσει «ΠΑΡΩΝ».

Αναφορικά δε με τους 11 ανεξάρτητους, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κ.κ. Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης και Γιώργος Κασαπίδης θα δηλώσουν «ΠΑΡΩΝ», οι κ.κ. Οδυσσέας Βουδούρης, Πάρις Μουτσινάς, Νίκος Νικολόπουλος, Γιάννης Κουράκος και Μάρκος Μπόλαρης «Υπέρ»
Ενώ με ερωτηματικό παραμένει η στάση των κ. Μίμη Ανδρουλάκη, Θεόδωρου Παραστατίδη, και Νίκου Σταυρογιάννη.

Υπο αυτά τα δεδομένα, και με τις εως τώρα πληροφορίες κατά της πρότασης αναμένεται να ψηφίσουν 155 βουλευτές, «υπέρ» 122 και «Παρών» 17





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου