5 Νοεμβρίου 2013

«Οχι» Παπανδρέου στην τροπολογία για την αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών

0 σχόλια
«Οχι» Παπανδρέου στην τροπολογία για την αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών
Όπως είχε προαναγγείλει, ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε «όχι» στην τροπολογία για την αδειοδότηση των ψηφιακών καναλιών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, ανέφερε ότι το κόμμα του ψηφίζει υπέρ με το σκεπτικό ότι δίνεται για τελευταία φορά παράταση για τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρώην πρωθυπουργός καταψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για παράταση της προσωρινής άδειας στα τηλεοπτικά κανάλια, ματαιώνοντας ουσιαστικά το διαγωνισμό αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, κατέθεσε τροποποίηση της διάταξης, σύμφωνα με την οποία επισπεύδεται κατά έξι μήνες, δηλαδή μέχρι τις 31/12/2014, η προθεσμία που είχαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί προκειμένου να τακτοποιήσουν τις νομικές εκκρεμότητες τους για να έχουν τη δυνατότητα ψηφιακής αδειοδότησης.
Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, προβλέπει ότι «μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής, οι τηλεοπτικοί σταθμοί που λειτουργούν νομίμως, εφόσον εξέπεμπαν τηλεοπτικό πρόγραμμα στις 31/8/2013 συμβάλλονται με νομίμως αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου για την ψηφιακή εκπομπή του προγράμματος τους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου, δήλωσε ότι για τελευταία φορά τάσσεται υπέρ της παράτασης και προειδοποίησε ότι μετά τη λήξη της προθεσμίας το κόμμα του δεν θα δώσει «λευκή επιταγή» και «συγχωροχάρτι».
Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο Βασίλης Καπερνάρος εξέφρασε την αντίθεση του στην τροπολογία, κάνοντας λόγο για παγίδα, καθώς, όπως είπε, οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν νομίμως όπως αναφέρεται στο άρθρο αλλά νομιμοφανώς.
«Συμφωνούμε ότι υπάρχει καθυστέρηση, αλλά τώρα θα δοθεί λύση. Υπάρχει η δέσμευση του υπουργού, έγινε η βελτίωση, πρέπει να πάμε στην ψηφιακή εποχή και τα θέματα θα ρυθμιστούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία» υπογράμμισε, από την πλευρά της, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη.
Κατά της διάταξης τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, τονίζοντας ότι υπάρχει φωτογραφική διάταξη που καλύπτει κατά 10 μέρες τη λειτουργία της Δημόσιας Τηλεόρασης ενώ θέτει εκτός ψηφιακής εποχής την ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών για το θέμα ο Γιώργος Παπανδρέου εξηγούσε τους λόγους της απόφασής του να ψηφίσει κατά :
«Το μέγα θέμα του διαγωνισμού αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης, που αποτελεί και ευκαιρία εξυγίανσης του τηλεοπτικού τοπίου, έρχεται σήμερα η κυβέρνηση -προσωρινά ισχυρίζεται- στην ουσία να ματαιώσει».
«Έτσι όμως ενισχύει ακόμη περισσότερο μια κατεστημένη αντίληψη, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται πραγματικές μεταρρυθμίσεις και μεγάλες αλλαγές, οι οποίες θα ανατρέπουν όλα όσα εξέθρεψαν το πελατειακό κράτος και τα πάσης φύσεως συμφέροντα, που με τη σειρά τους προσέθεσαν νέα δεινά, οδηγώντας τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».
Με τον τρόπο αυτόν τίθεται σε κίνδυνο όλη η διαδικασία της οριστικής μετάβασης
στην ψηφιακή τηλεόραση και το δε επιχείρημα ότι πρόκειται περί προσωρινής ρύθμισης λιγότερο πείθει και περισσότερο ανησυχεί.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η απόφαση της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός οφείλουν να την αποσύρουν και να οργανώσουν άμεσα τις διαδικασίες αδειοδότησης της ψηφιακής τηλεόρασης».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου