6 Νοεμβρίου 2013

Σε νέα δικαστική κρίση η υπόθεση του Βατοπεδίου

0 σχόλια

H Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ - Tο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα έχει τον τελικό λόγο για την δικαστική τύχη τους

Και πάλι στο προσκήνιο η πολύκροτη υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις 14 άτομα, μεταξύ των οποίων, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη, ο Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης.

Η αίτηση αναίρεσης θα συζητηθεί στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, το οποίο θα έχει και τον τελικό λόγο για την δικαστική τύχη των 14. Την αίτηση την υπέβαλαν ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και το δικηγορικό γραφείο Δημήτρη Πελέκη.

Αναλυτικότερα, στις 17 Οκτωβρίου 2014, με το υπ΄ αριθμόν 2000/2013 βούλευμα του 3μελούς Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του τ. υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη) και δύο συγγενικά της πρόσωπα, οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης (πατέρας και αδελφός της συμβολαιογράφου).

Με το ίδιο βούλευμα παραπέμφθηκαν σε δίκη ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ Γεώργιος Μητρόπουλος.

Ακόμα παραπέμφθηκαν ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς και η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη (για απλή συνέργεια σε ψευδή βεβαίωση), ενώ στο εδώλιο θα βρεθούν και πρώην και νυν στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος του ΝΣΚ Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και τα μέλη του ΝΣΚ Ιωάννης Διονυσόπουλος και Στέφανος Δέτσης.

Το επίμαχο βούλευμα στα 14 από τα συνολικά 32 άτομα που περιλαμβανόντουσαν στη δικογραφία, αποδίδει κατά περίπτωση σε διάφορα πρόσωπα κατηγορίες ηθικού ή φυσικού αυτουργού σε πράξεις απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου. Σύμφωνα πάντα με το βούλευμα οι ενέργειες των κατηγορουμένων έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αντίθετα, το βούλευμα απάλλαξε τον τέως διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Αγγέλου, ενώ, παρά την απαλλακτική εισαγγελική πρόταση, παραπέμφθηκαν και στενοί συγγενείς της Αικατερίνης Πελέκη, της οποίας έχει επιβληθεί αμετάκλητα και μερική παύση από την ιδιότητα της συμβολαιογράφου, αφού συνέταξε παράνομα συμβόλαια ανταλλαγής ακινήτων. Τα συμβόλαια αυτά δεν μπορούσαν να συνταχθούν για λόγους προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τι υποστηρίζουν οι τρεις

Στην αίτηση αναίρεσης υποστηρίζεται ότι το επίμαχο βούλευμα πάσχει από έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας και μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ως προς το κεφάλαιο της έλλειψης αιτιολογίας υπογραμμίζεται ότι δεν θεμελιώνεται με επαρκή αιτιολογία το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας το οποίο αποδίδεται στους δύο μοναχούς, αφού δεν εξηγείται ο τρόπος με τον οποίο έπεισαν τα πρόσωπα που συμμετείχαν στις ανταλλαγές.

Ακόμα, υποστηρίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος 4170/2013 προβλέπει το ακαταδίωκτο για τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Κάτι που μεταφράζεται ότι δεν επιτρέπεται η δίωξη σε βάρος των μελών του ΝΣΚ. Μάλιστα, το ακαταδίωκτο ισχύει αναδρομικά, καθώς η ρύθμιση του εν λόγω νόμου είναι ευμενέστερη.

Ως προς τη συμβολαιογράφο Αικατερίνη Πελέκη τονίζεται ότι το βούλευμα πάσχει από έλλειψη αιτιολογίας, καθώς δεν αναλύεται αν γνώριζε ότι τα ακίνητα που αντηλλάγησαν δεν ήταν της Μονής.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου