1 Νοεμβρίου 2013

Ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνεται: Σήμερα ανακοινώνεται η νέα του μορφή με την υπογραφή κορυφαίου Γάλλου αρχιτέκτονα [εικόνες]

0 σχόλια
Ο Εθνικός Κήπος μεταμορφώνεται: Σήμερα ανακοινώνεται η νέα του μορφή με την υπογραφή κορυφαίου Γάλλου αρχιτέκτονα [εικόνες]
Το αστικό τοπίο της Αθήνας εμπλουτίζεται και ανασαίνει ξανά.Η αριστοτεχνική παρέμβαση που θα γίνει στον Εθνικό Κήπο, δείχνει πως πλούτος υπάρχει στην Αθήνα, το θέμα είναι να τον αξιοποιήσουμε. Το μεσημέρι θα ανακοινωθεί επισήμως το σχέδιο παρέμβασης στον κήπο, με την φυτοτεχνική μελέτη του θρυλικού Γάλλου αρχιτέκτονα τοπίων, Louis Benech, που θα μετατρέψει τον κήπο και σε Μουσείο εξωτερικού χώρου και αποκλειστική χρηματοδότηση από το Neon του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Την επιμέλεια του προγράμματος Σύγχρονης Τέχνης θα έχει η ίδια η διευθύντρια του Whitechapel Gallery του Λονδίνου, Iwona Blazwich!
Οκτώ σημεία του πάρκου θα δεχθούν τις ήπιες παρεμβάσεις που προβλέπει η μελέτη του Benech (έχει εγκριθεί από τον δήμο Αθηναίων), ενώ ο Εθνικός Κήπος θα δεχθεί μια καταιγίδα έργων τέχνης δημιουργώντας – επιτέλους και στην Ελλάδα-, ένα πάρκο που θα συνομιλεί ενεργά και διαδραστικά με την σύγχρονη τέχνη.  To πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί σήμερα, ονομάζεται «Ανακαλύπτοντας τον Εθνικό Κήπο».Η κολασμένη (και κολάσιμη σχέση) του Ελληνα με την τέχνη στο δημόσιο χώρο ήρθε η ώρα να αλλάξει άρδην και να αρχίσει μια νέα εποχή που έχει σχέση τόσο με την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, όσο και με την αστική κουλτούρα του πολίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την οργάνωση και χρηματοδότηση της φυτοτεχνική ανάπλασης του Εθνικού Κήπου έχει αναλάβει ο οργανισμός «ΝΕΟΝ» του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Ο οργανισμός θα πραγματοποιήσει περί τις 15 εκθέσεις σύγχρονης τέχνης στον Εθνικό Κήπο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό κόστος της παρέμβασης ξεπερνά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Νέες διαδρομές χαράσσονται στον ιστορικό Εθνικό Κήπο, νέες αφηγήσεις, νέες χρήσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνεται μεγαλύτερη αξία στην εικόνα και την καθημερινότητα της καταπονημένης Αθήνας. Τα έργα αναμένεται να αρχίσουν άμεσα, και ουσιαστικά η σημερινή παρουσίαση των νέων διαδρομών και των σχεδίων σηματοδοτεί αυτή τη νέα αρχή. Εν αναμονή των εικόνων λοιπόν για την επιστροφή του Εθνικού Κήπου στην πόλη μας.
Ακoλουθούν μερικές πρώτες εικόνες. Aξίζει να σημειωθεί ότι συμβάλει στην παρέμβαση συνεργαζόμενο με τον Benech το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο doxiadis+:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου