Το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα του 2014 «στο τραπέζι» με την Τρόικα
Την... όρεξη για να θέσει και νέα αιτήματα για μειώσεις φόρων στην τρόικα, άνοιξε η πρώτη συνάντηση των ελεγκτών με τον Γιάννη Στουρνάρα, καθώς οι ελεγκτές -απόντος του κ. Μαζούχ- έδειξαν, κατ' αρχήν, πιο δεκτικοί σε στοιχεία και προτάσεις της ελληνικής πλευράς.
Ωστόσο, οι ελεγκτές θα δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις σε νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο στα τέλη της εβδομάδος -πιθανότατα την Παρασκευή-, όταν θα έχει επιστρέψει και ο κ. Κλάους Μαζούχ, που έχει αναλάβει το... «ρόλο του κακού».
Έτσι λοιπόν, «με το καλημέρα» στα νούμερα και τα μέτρα του 2014 εστίασαν οι ελεγκτές της Τρόικα, αμέσως μόλις επέστρεψαν στην Αθήνα. Η ελληνική πλευρά, από την άλλη, μπήκε «δυνατά» στη νέα διαπραγμάτευση, ενισχυμένη με τα νέα οικονομικά στοιχεία, που δείχνουν ότι είναι εφικτή η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.
Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεγκτές αποδέχτηκαν να εξετάσουν αν οι επιδόσεις αυτές μπορεί να συνεχιστούν και το 2014, ώστε να απαιτηθούν λιγότερα μέτρα.
Με έκπληξη μάλιστα οι ξένοι τεχνοκράτες δέχτηκαν, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, την είδηση από τις Βρυξέλλες για τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν, που ανεβάζουν το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014 σε 2,8% του ΑΕΠ, αντί 1,8% του ΑΕΠ, που προέβλεπαν πριν λίγους μήνες!
Η ελληνική πλευρά υποστήριξε πως, με τα δεδομένα αυτά, δεν χρειάζονται νέα μέτρα και αρκούν όσα έχουν ήδη προβλεφθεί από την κυβέρνηση και θα αποτυπωθούν και στο νέο προϋπολογισμό, δηλαδή με επιπλέον έσοδα:
- από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (φορολογική συμμόρφωση)
- από την καλύτερη φορολογική διοίκηση (για αξιοποίηση στοιχείων για λίστες, χρέη, κατασχέσεις κλπ)
- από τις αλλαγές στην είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών, για τις οποίες θα ενημερώσει απόψε ο κ. Βρούτσης την Τρόικα.
Αν και οι ελεγκτές επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τα ζητήματα αυτά, η ελληνική πλευρά τους παρουσίασε και επιπλέον στοιχεία, με στόχο να «στρώσει χαλί» και για νέα διαπραγμάτευση με την Τρόικα, εστιάζοντας σε τρεις κατευθύνσεις:
- μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης: αν και δεν υπεβλήθη σήμερα το αίτημα, η ομάδα Στουρνάρα υποστήριξε πως, λόγω της υπερφορολόγησης, τα δημόσια έσοδα μειώθηκαν τελικά κατά 800 εκατ. ευρώ!
- διατήρηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και μετά το Δεκέμβριο: τα στοιχεία μέχρι και τον Οκτώβριο δείχνουν καλύτερες εισπράξεις ΦΠΑ από το αναμενόμενο, παρά τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 13%.
- την εκχώρηση των εσόδων από την είσπραξη του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στους δήμους: σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα, αντί να εκχωρεί μέρος από διάφορους άλλους φόρους στους δήμους, να τους παραχωρήσει την είσπραξη του συνόλου των εσόδων από τον ΕΝΦΑ.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε άμεσα να απαλλάξει την κυβέρνηση από το άγχος αν μπορεί να εισπράξει τα 2,9 δισ. ευρώ από το φόρο, τα οποία όμως θα λείψουν από τους δήμους.
Μεσοπρόθεσμα όμως, θα μπορούσαν και οι δήμοι να αναλάβουν να εισπράττουν μόνοι τους, τους φόρους που οι ίδιοι θα επιβάλλουν στα ακίνητα και όχι το κράτος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου