20 Νοεμβρίου 2013

Αναπνευστικά προβλήματα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ...

0 σχόλια

Η τελευταία επινόηση είναι ότι εγχώρια και ξένα συμφέροντα απεργάζονται πολιτική σταθεροποίηση. Ασφαλώς και οι "εχθροί" δεν...
κατονομάζονται αλλά η επίκλησή τους γίνεται με έντονο τρόπο από στελέχη της κυβέρνησης που μεταφέρουν τέτοιου είδους επιχειρήματα για να προλάβουν – καταγγέλλοντας - τις «αποστασίες» του μέλλοντος.


Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης έπεσε - χωρίς αποτέλεσμα - στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα που δεν επηρεάστηκε από τις επισημάνσεις των υπουργών ότι η αποδοχή των πιέσεων για μέτρα θα φέρει εδώ το χάος. Άλλωστε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ξέσπασε μιλώντας στον Guardian εναντίον των πιστωτών που ζητούν «τρελές πολιτικές» και δεν βλέπουν («είναι τυφλοί»;) ότι με ένα ακόμη μέτρο θα γίνει επανάσταση στη χώρα μας δεν πήρε αυτή την πρωτοβουλία αυθορμήτως. Είναι κεντρική απόφαση να εκπεμφθεί το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση εκτός συνόρων ότι η σταθερότητα στη χώρα μας μπαίνει σε κίνδυνο και επείγει μια πολιτική λύση για να μην στηθούν κάλπες πριν από την ώρα τους.

Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, μια τέτοιου περιεχομένου προσπάθεια θα κάνει ο πρωθυπουργός στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ την Παρασκευή, να την πείσει ότι με τη λογιστική προσέγγιση του ελληνικού ζητήματος απλώς θα πέσει μια ώρα αρχύτερα η κυβέρνηση και ότι αυτό θα προκαλέσει ισχυρές δονήσεις σε όλο το ευρω-σύστημα.

Ο προϋπολογισμός του 2014 θα κατατεθεί στη Βουλή την Πέμπτη την ώρα που οι επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα φεύγουν από την πόλη για να γυρίσουν, πιθανότατα, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η αρχική διαρροή του υπουργείου Οικονομικών για «συμφωνία μέχρι το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου» διορθώθηκε και έγινε «50-50 οι πιθανότητες για συμφωνία γενικώς και αορίστως». Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών αυτοδιαψεύδεται με τη μέθοδο των διαρροών.

Αρκεί να θυμηθεί κανείς ότι από τη θέση πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014 περάσαμε στα 500 εκ και φτάσαμε στο 1,3 δισ που μπορεί να μην είναι και η «οροφή». Ανεξάρτητα με το αν αυτός ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί είναι ρεαλιστικός ή ανεδαφικός, αν δηλαδή θα διορθωθεί την άνοιξη όπως ευρέως πιστεύεται ή όχι, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξασφαλίσει έστω μια ψήφο παραπάνω από τις 154 των βουλευτών της συμπολίτευσης προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις ισχυροποίησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Έτσι, γίνονται παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις ανεξάρτητων βουλευτών και βουλευτών των ΑΝΕΛ, οι οποίοι βέβαια δεν θεωρούνται δυνάμει «αποστάτες» από το Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη που αρνούνται το δικαίωμα μόνο των δικών τους βουλευτών να «αλλαξοπιστήσουν».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος αναμενόταν να ζητήσει στήριξη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του που προγραμματισμένα θα συνεδρίαζε σήμερα. Τελικά λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας του Ευάγγελου Βενιζέλου η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Το πιθανότερο είναι πάντως ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα έπαιρνε τη ζητούμενη στήριξη χωρίς αυτό να σημαίνει επί της ουσίας κάτι, αφού η συνοχή θα δοκιμαστεί στο πεδίο συγκεκριμένων ψηφοφοριών για συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Τα τελευταία δυσάρεστα νέα για την κυβέρνηση είναι το άνοιγμα του Φώτη Κουβέλη προς τον ΣΥΡΙΖΑ που επιβεβαιώνει ότι η ΔΗΜΑΡ κάνει στροφή και προετοιμάζει το έδαφος για μια κυβερνητική συνεργασία της Αριστεράς. Παρόλο που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τη συνέντευξή του στο Action24, γεγονός είναι ότι στο κόμμα του εδώ και καιρό γίνονται εντατικές ζυμώσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Και παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε σκοπό να απευθύνει τώρα πρόσκληση στη ΔΗΜΑΡ για επιστροφή στην κυβέρνηση, το σενάριο αυτό έχει εξεταστεί ως μια εκδοχή για αργότερα, όταν θα συζητιέται η απομείωση του χρέους, και πάντως βολεύει να θεωρούνται οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ως «χρυσή εφεδρεία» για τη διάσωση της κυβέρνησης.

Κυβερνητικές πηγές που απηχούν τις σκέψεις της ηγεσίας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός για πρόωρες κάλπες. Επειδή, όμως, μπορεί να προκύψουν εκτός προγράμματος, αναζητείται ήδη το δίλημμα. Και αν το Βερολίνο δεν επιτρέψει να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές, ούτε καν η κατασκευή του διλήμματος δεν θα είναι εύκολη για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ...
Της Αγγελικής Σπανού
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου