9 Νοεμβρίου 2013

NYTimes: H Ευρώπη σπρώχνει την Ελλάδα στην καταστροφή...

0 σχόλια

Η εφημερίδα New York Times στο editorial της αναφέρεται στο ζήτημα της Ελλάδας επισημαίνοντας πως παρά τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πως η κοινωνία δεν ...
αντέχει νέα μέτρα, η τρόικα κωφεύει και ζητά περισσότερη λιτότητα και περισσότερες απολύσεις.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα στο κύριο άρθρο της οι πολίτες, μετά τις περικοπές δημοσίων δαπανών και τις αυξήσεις φόρων, έχουν δει το διαθέσιμο εισόδημά τους να μειώνεται κατά περίπου 40% από το 2008. «Οι περικοπές μείωσαν το έλλειμμα, πλην των τόκων, από 15% που ήταν το 2008 περίπου στο μηδέν φέτος», αναφέρει και συνεχίζει:

«Τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει σε μείωση 25% της εθνικής παραγωγής, σε αύξηση της ανεργίας στο 28% και μεγάλες περικοπές στο σύστημα υγείας και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες και στην αύξηση της φτώχειας. Με τη συρρίκνωση της οικονομίας, το χρέος της Ελλάδας έχει αυξηθεί πάνω από 20% σε σχέση με το 2010, όταν και ξεκινούσε το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ».

«Εν τω μεταξύ η χώρα οδηγείται και στην πολιτική κατάρρευση. Εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εγκαταλείψει τα δύο κεντρώα κόμματα της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία έχει μια μικρή πλειοψηφία πέντε εδρών στο κοινοβούλιο», αναφέρει στο άρθρο της η New York Times, σημειώνοντας πως το νεοναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή «τεντώνει» τον κοινωνικό ιστό, ενώ οι απεργίες και οι διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της «ενισχύει τις κοινωνικές εντάσεις», επισημαίνει και αναφέρεται στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής, που οδήγησε και την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, τονίζεται στην New York Times, η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για τη μεταρρύθμιση του «κατάφωρα άδικου φορολογικού συστήματος που επιβαρύνει κυρίως μεσαία και λαϊκά στρώματα και αφήνει χωρίς πίεση του πλούσιους και τους διαπλεκόμενους».

«Ίσως ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και ένας αποτελεσματικότερος φοροεισπρακτικός μηχανισμός να είχε θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο η εμμονή της Ευρώπης για περικοπή δαπανών, απολύσεις και αύξηση της φορολογίας δεν βοηθάει κανένα, αντίθετα σπρώχνει την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής», καταλήγει η New York Times...
tvxs.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου