14 Μαρτίου 2014

Καμίνης -Μπουτάρης εκφράζουν το νέο στην αυτοδιοίκηση ήδη από το 2010

0 σχόλια
p5_14032014.jpg

Το πολιτικό τους μανιφέστο για μία τοπική αυτοδιοίκηση μακριά από κομματικούς εναγκαλισμούς και εξαρτήσεις παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας οι δήμαρχοι της «Πρωτοβουλίας των Πέντε». [iefimerida]
Δύο μήνες πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και έπειτα από ανταλλαγές εμπειριών, καλών πρακτικών, ζυμώσεις τριών χρόνων και ημερίδες σε Βόλο, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Αθήνα, οι δήμαρχοι Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, Πατρέων Γιάννης Δημαράς, Βόλου Πάνος Σκοτινώτης και Ιωαννιτών Φίλιος Φίλιος, παρουσίασαν την πρότασή τους για μια νέα διαχείριση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με καινοτόμες λύσεις για τη διαχείριση της καθημερινότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με ορθολογική διαχείριση αρμοδιοτήτων και πόρων, με επαναπροσδιορισμό των σχέσεων των δήμων με την Πολιτεία και τους επιχειρηματίες..

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους «σε τρία χρόνια καταστήσαμε σαφές ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν και με διαφορετικό τρόπο, αρκεί να υπάρχει νέα αντίληψη και νέο μοντέλο λειτουργίας».

Την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγήθηκε «σε ευνουχισμό» και «σταδιακή αποδόμηση αντί των απαιτούμενων διορθωτικών κινήσεων» με αφορμή τον «Καλλικράτη», συντελέστηκαν μεταρρυθμίσεις χωρίς να γίνει η μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία συνιστά ο επιτελικός ρόλος στο κεντρικό κράτος. Η λήψη αποφάσεων, δηλαδή, στο κοντινότερο δυνατό προς τον πολίτη επίπεδο, τους δήμους και η ανάθεση σε υψηλότερα επίπεδα μόνο ζητημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά και αφορούν τη διεθνή παρουσία της χώρας .

«Χρειαζόμαστε», υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων, «μια νέα ΚΕΔΕ όπου η ανάδειξη των εκλεκτόρων θα γίνεται με βάση αναπτυξιακά, γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια. Εκλεκτόρων χειραφετημένων από τα κόμματα, που θα συνομιλούν σε μια νέα, διαφορετική βάση με τις πολιτικές δυνάμεις και την κεντρική κυβέρνηση. Χρειάζεται να επαναπροσδιορισθούν οι σχέσεις των δήμων με την Πολιτεία, τους επιχειρηματίες, τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα».

Οι «5» δηλώνουν φιλο-ευρωπαϊστές που αντιτάσσονται «στον ρατσισμό, στον εξτρεμισμό και σε κάθε είδους βία» και στο πλαίσιο αυτό καλούν τους «δημοκρατικούς υποψηφίους να μη δώσουν βήμα και να μη συμμετέχουν σε διάλογο με τους εκπροσώπους του ναζισμού και του φασισμού».

Epikairo: Η Πρωτοβουλία των "5 Δημάρχων" είναι ίσως η πιο ζωντανή πολιτική συλλογικότητα αυτή τη στιγμή, που παράγει μάλιστα πολιτική επί του συγκεκριμένου, με βάση τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. 

Με όλο το σεβασμό στους κ. Φίλιο, Δημαρά και Σκοτινιώτη, οι Δήμαρχοι που τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας είναι δίχως άλλο οι Καμίνης και Μπουτάρης, δύο χαρισματικές προσωπικότητες καθαρά από την κοινωνία των πολιτών, δύο επιλογές που έσπασαν τον κανόνα του "σκληρά κομματικού" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα που βλέπεις εν έτει 2014 ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέπουν την μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών σε πρόβα τζενεράλε εθνικών εκλογών, ήδη από το 2010, ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να αλλάξει την έως τότε αντιμετώπιση των αυτοδιοικητικών εκλογών, στηρίζοντας Καμίνη-Μπουτάρη, εν καιρώ κρίσης, μνημονίου και δεν συμμαζεύεται.

Είναι τυχαίο ότι αυτές οι επιλογές όχι μόνο κέρδισαν το 2010, αλλά είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν και το 2014; Αμφιβάλλει κανείς ότι ο Μπουτάρης θα κερδίσει στη Θεσσαλονίκη ή αμφιβάλλει κανείς ότι ο Καμίνης απλά υπερέχει από Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη, Σακελλαρίδη, επιλογές στενά κομματικές και αβασάνιστα βραχυπρόθεσμες; Οι επιλογές Καμίνη-Μπουτάρη "κούμπωσαν" και με την μεγάλη μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, τον "Καλλικράτη", δίνοντας το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο να λειτουργήσουν οι Δήμοι Αθηναίων-Θεσσαλονίκης με άλλο τρόπο και άλλη κουλτούρα.

Με άλλα λόγια, κερδήθηκε και η μάχη των συμβόλων και η μάχη των αιτημάτων, επειδή πολύ απλά ο Παπανδρέου εγκαινίασε μια νέα εποχή, όταν σήμερα οι υπεύθυνες και ανεύθυνες δυνάμεις δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους..
epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου