15 Μαρτίου 2014

Στράτος Φαναράς: Το Ποτάμι κερδίζει από την κριτική που του ασκείται

0 σχόλια
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, μίλησε χθες στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Μεταξύ άλλων, είπε: 

«Το κομματικό σύστημα εδώ και πάρα πολλά χρόνια υποφέρει από μία κρίση αξιοπιστίας. Έχει διαταράξει την σχέση του με την κοινωνία -ειδικά από τότε που μπήκαμε στην οικονομική κρίση-, έχει μισογκρεμιστεί. Βλέπουμε κόμματα να καταρρέουν και καινούργια να αναδεικνύονται, έστω και ως αποτέλεσμα των υλικών του χτες.

 Όλο αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν δεν μπει στο τραπέζι η συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε η δημοκρατία στη χώρα να λειτουργήσει με μεγαλύτερη διαφάνεια, αποτελεσματικότερα και πιο συμμετοχικά».

(...)

«Το “Ποτάμι” στα πρώτα του βήματα -που πάντα μπορεί να είναι διαφορετικά από την εξέλιξη-, δεν φαίνεται να είναι απόκομμα του παλιού, μεταπολιτευτικού, κομματικού συστήματος. Δείχνει να είναι κάτι καινούριο, άρα δεν χρεώνεται τα προβλήματα του παρελθόντος. Δεύτερον, το “Ποτάμι” βρίσκει μια δημόσια αντιπαλότητα, στο όνομα του ότι δεν έχει θέσεις και αυτό δημιουργεί αντανακλαστικά στους πολίτες, οι οποίοι ξέρουν τι σημαίνει ασυνέπεια σε πολιτικές θέσεις και διακηρύξεις. Τρίτον, είναι μια εύκολη λύση, αν δεν θέλεις να κάνεις οτιδήποτε από τα προηγούμενα. Στην ουσία, νομίζω ότι θα παραμένει -ανεξάρτητα από την τύχη που θα έχει το “Ποτάμι”-, η ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα...

Από το στυλ που θα πολιτευτεί, θα κριθεί. Αν, δηλαδή, θα ακολουθήσει την πεπατημένη, αν θα είναι συμμετοχικό, αν θα έχει εναλλακτικά χαρακτηριστικά, όλα αυτά θα κρίνουν και την πορεία του. Είναι πολύ αρχή ακόμα, σίγουρα έχει αναπτύξει δυναμική. Σίγουρα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι αντίπαλοί του είναι υπέρ του. Όταν λένε ότι παίρνει θέσεις από την μία και την άλλη πλευρά και τις ενώνει και αυτό είναι συρραφή, δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι λειτουργεί ο πραγματικός κόσμος».

Σχόλιο: Ενώ συμφωνώ απόλυτα εκ του αποτελέσματος με τον κ. Φαναρά, θα ήθελα απλώς να σχολιάσω ότι μια κριτική που καταφέρει κάποιος να την στρέψει υπέρ του, δεν είναι αναγκαία μια άδικη ή λανθασμένη κριτική.

Και το Ποτάμι δεν εκπροσωπεί σχεδόν τίποτα αυτή τη στιγμή αλλά και ο κόσμος αυτό το «τίποτα» το βλέπει ως λύτρωση σε σχέση με το υπόλοιπο πολιτικό προσωπικό.

www.parapolitiki.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου