17 Μαρτίου 2014

Απολύθηκε ποτέ δημοσιογράφος στην Ελλάδα επειδή δεν έκανε καλά την δουλειά του;

0 σχόλια

Η εφημερίδα «Los Angeles Times» απέλυσε την Παρασκευή έναν ρεπόρτερ της μετά την αποκάλυψη ότι διατηρούσε μια «απρεπή σχέση» με πρόσωπο που αποτέλεσε την πηγή του για ένα πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας το οποίο τελικά περιείχε σημαντικά λάθη.

Διαβάζοντας την παραπάνω είδηση στη Huffigton Post, συνειδητοποίησα ότι δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει ποτέ κάποια αντίστοιχη είδηση στο χώρο του ελληνικού Τύπου. Διαθέτουμε δεκάδες επιχειρήσεις ΜΜΕ, κάποτε διαθέταμε ακόμα περισσότερες αλλά νομίζω ότι ένα τέτοιο περιστατικό δεν έχει καταγραφεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Και να πεις ότι είναι αλάνθαστα τα ΜΜΕ μας; Κυριακή παρά Κυριακή, όλο και κάποιος θα εκδώσει επίσημη ανακοίνωση που θα διαψεύδει ρεπορτάζ κάποιας εφημερίδας που θα τον στοχοποιεί με ψέμματα και ανακρίβειες ενώ δεν είναι λίγες και οι δικαστές αποφάσεις που έχουν τελεσίδικα καταδικάσει έντυπα και δημοσιογράφους σε σημαντικές αποζημιώσεις.

Νομίζω πάντως ότι έχω κάποιες εκδοχές στο γιατί στην Ελλάδα έχει επικρατήσει αυτή η «ατιμωρησία» στον χώρο του Τύπου. Αφενός δεν υπάρχει στη χώρα μας ερευνητική δημοσιογραφία κι αφετέρου από το 2000 μετά έχει χαθεί και η ιεραρχία στον χώρο των MME. Μικρομεσαίοι δημοσιογράφοι έγιναν εκδότες, οι εκδότες έγιναν ζητιάνοι των επιχειρηματιών και του πολιτικού συστήματος και οι αναγνώστες συνήθισαν στο να ξεκινούν από το «δεν πιστεύω τίποτα» όταν παρακολουθούν τις ειδήσεις.

Σε αντίθεση με την κοινωνία των ΗΠΑ, υποψιάζομαι ότι αν ένας δημοσιογράφος έχανε τη δουλειά του στην Ελλάδα λόγω λάθους, οι πιο πολλοί θα έλεγαν «κρίμα μωρέ τον άνθρωπο, λες και τον πίστευε κανείς». Εξάλλου, πιο πολλοί δημοσιογράφοι στη χώρα μας έχουν απολυθεί ακριβώς επειδή έκαναν καλά τη δουλειά τους...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου