31 Μαρτίου 2014

"Ποιος ωφελείται απ' τη ρύθμιση για το γάλα; Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης;"

0 σχόλια
του Χάρη Τσιοκα

Με αφορμή τους στόχους που εξυπηρετεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για το "γάλα πολλαπλών ημερών" ,γίναμε δέκτες πρόσκλησης σε περιοχή της Θεσσαλονίκης που φιλοξενεί πολλές κτηνοτροφικές μονάδες !
   Στην ενδιαφέρουσα παρέα καλεσμένων ήταν κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι στις μονάδες ,αγρότες ,εργαζόμενοι στις μονάδες ,κτηνίατροι ,γεωπόνοι ,"φαρμακαδες" , καταστηματάρχες "μάρκετ", εκπρόσωποι καταναλωτών ,κτλ
Επρόκειτο για συνάντηση που εύλογα οδηγούσε τη σκέψη :
 πόσες κοινωνικές ομάδες εμπλέκονται στην παραγωγή του προϊόντος και πόσα κίνητρα οφέλους υπάρχουν από την εμπλοκή τόσων συντελεστών στη  δραστηριότητα αυτή της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας!


     Αυτό -όπως αποδείχθηκε-ήταν και το μέλημα των οικοδεσποτών! Αφού στην συζήτηση -ενημέρωση που μας έγινε  , το αγωνιώδες ζητούμενο ήταν:
--"ποιος ωφελείται απ αυτή τη ρύθμιση ; ποιος είναι ο πραγματικός στόχος της τρόικα και της κυβέρνησης;"
Φυσικό ήταν η συζήτηση να οδηγηθεί στο λεγόμενο "σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης  , που βήμα-βήμα , ως υποχρέωση των δανειστών ,επιχειρείται να επιβληθεί στη χώρα και την οικονομία"!
  Και σ όλη την εξέλιξη της συζήτησης εκφραζόταν οι εξής αγωνίες :

    1.Υπαρχει ανάπτυξη χωρίς να αφορά τη στήριξη της εγχώριας παραγωγικής βάσης;
Ειδικά σ αυτό το ερώτημα , εντύπωση προκαλούσε το επίπεδο των επιχειρημάτων παραγωγών , που τόνιζαν ότι : 
"για την Ελλάδα είναι ένας από τους βιώσιμους και ανταγωνιστικούς πυλώνες ανασυγκρότησης , ο πρωτογενής τομέας! Για την οικονομία , την απασχόληση ,τον ανταγωνισμο ,τον καταναλωτή ,την ποιότητα ζωής , την αποκέντρωση ,τον τουρισμό κτλ»
    2 τόνιζαν "αναρωτηθήκαν-όσοι αποφασίζουν- πόσο συμβάλει στο ΑΕΠ και ποια είναι η δυναμική του σ όλες τις συνέργιες που αναπτύσσονται απ αυτή τη δραστηριότητα , επιστημονικά ,κοινωνικά και ,οικονομικά;"
   3. Είναι μέτρο εξόδου από την κρίση και παραγωγικής ανασυγκρότησης "το λεγόμενο...φρέσκο γάλα ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ήμερων " όταν ανοίγεται  η πόρτα για να βαπτίζεται η εισαγωγή σκευασμάτων «φρέσκια»! Περιορίζεται η όχι η ελληνική κοινωνία σε "καταναλωτή ενός υποβαθμισμένου προϊόντος" που στηρίζει οικονομικές δραστηριότητες άλλων χωρών";
    Σ αυτό το σημείο οι πιο τολμηροί της συζήτησης , θύμιζαν ότι στην Ευρώπη ανταγωνίζονται δυο γραμμές για την "προοπτική της ,το ρόλο της " :
--η μια που επιχειρεί  να περιορίσει  σε μια τεραστία αγορά καταναλωτών για τους ισχυρούς (είναι η νεοφιλελεύθερη) και η άλλη
-- αυτή που διεκδικεί την εφαρμογή ενός σχεδίου ανασυγκρότησης-διεύρυνσης της παραγωγικής βάσης με υγιή ανταγωνισμό και ενιαίους κανόνες..(είναι η προοδευτική) !
Και εξέφραζαν την απορία: " πιο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο προωθείται στο όνομα της κρίσης και πως προσδιορίζονται οι πολιτικές δυνάμεις";  
    4.Αφου δεν υπάρχουν στην Ελλάδα παραγωγικές μονάδες ,συν/σμοι, μεμονωμένοι παραγωγοί η συνδικαλιστικό όργανο που εισηγούνται αυτή την εικονική διαβάθμιση φρέσκου γάλακτος τότε ποιοι άλλοι ενδιαφέρονται ;
   5.Επειδη όλα τα προηγούμενα , με τις συνέργιες τους, συνηγορούν ότι το θέμα δεν σχετίζεται με συντεχνιακές διεκδικήσεις ,αλλά με παραγωγική δομή  μιας χώρας, ποιες δυνάμεις θεωρούν οτι αυτό δεν θίγει την «παραγωγική αυτάρκεια μιας χώρας και τουριστικό πλεονέκτημα»;
  6.Αλλα και στο επιχείρημα των τιμών και του ανταγωνισμού , οι πληροφορίες και τα επιχειρήματα ήταν καταιγιστικά!
Τόνιζαν με νόημα  πως , άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να στηρίξουν την αγελαδοτροφεία τους και τον καταναλωτή  τοποθέτησαν το γάλα στα προϊόντα χωρίς ΦΠΑ! Στην Ελλάδα -υπογράμμιζαν- επιχειρείται το αντίθετο !Από την μέρα που «άνοιξε» το θέμα , οι τιμές "σε ορισμένες επιχειρήσεις" μετά τον φλεβαρη ανέβηκαν, με υστεροβουλία….!
Την ιδία περίοδο που μονάδες παραγωγών , με καθετοποιημένη υποδομή στη Θεσσαλία διακινούν γάλα ημέρας, στον καταναλωτή με 0,90 λεπτά το λίτρο !

  7.Εντονη ήταν και η αντίδραση των επιστημόνων για την "πατέντα" περί "φρέσκου γάλακτος πολλαπλών ημερών"! Γιατί , μας εξηγούσαν .πως η παστερίωση, η θερμική επεξεργασία , αφαιρεί απο την «φρεσκάδα»..!
   Όλα τα προηγούμενα , σε συνδυασμό με τις δραματικές αλλαγές στο χώρο της εργασίας , αλλά και των «μεταρρυθμίσεων» που ανακατανέμουν μερίδια αγοράς , δημιουργούν το ερώτημα :
  --τα  «μέτρα» ήταν το χαλί  ..για τον «αυτόματο πιλότο της αγοράς» και ..όποιος αντέξει ; η πρέπει  να αντιπαρατεθεί αξιόπιστα ένα παραγωγικό σχέδιο ανασυγκρότησης;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου