6 Απριλίου 2014

Η αποχή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τους νικητές και τους ηττημένους των Ευρωεκλογών

0 σχόλια


Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε την πρόθεση ψήφου για τις Ευρωεκλογές όπως καταγράφεται σε σχετική δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Σημειώστε ότι η Ελιά παίρνει 4,5%, το ΚΚΕ 7% και το Ποτάμι 9%.

Δείτε όμως την πρόθεση ψήφου των βέβαιων ψηφοφόρων, αυτών που δηλώνουν ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να πάνε να ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές.


Τα κόμματα με μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόρους όπως είναι η Ελιά και το ΚΚΕ κερδίζουν αυτόματα μισή μονάδα ενώ κόμματα όπως το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με νεότερους και περισσότερο απολιτίκ ψηφοφόρους χάνουν από μισή μονάδα. Οι αναποφάσιστοι μειώνονται από 21% σε 17,5% και τη μεγαλύτερη (αμοιβαία) αύξηση εμφανίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία.

Καλό θα ήταν λοιπόν κανείς να περιμένει να δει που θα κινηθεί η αποχή πριν κάνει τις οριστικές του εκτιμήσει για το βράδυ των εκλογών, ειδικά από τη στιγμή που στις Ευρωεκλογές η ψήφος είναι πάντα «πιο χαλαρή».

Όπως μου έλεγε κι ένας έμπειρος παρατηρητής των εξελίξεων, οι παππούδες και οι γιαγιάδες σίγουρα θα πάνε να ψηφίσουν μετά την Εκκλησία αλλά οι πιτσιρικάδες που δηλώνουν στο τηλέφωνο ότι θα ψηφίσουν Ποτάμι, μπορούν πολύ πιο εύκολα να πάμε για μπάνιο εκείνη την Κυριακή του Μαΐου.

Η ταυτότητα της έρευνας και υπόλοιπα ευρήματα εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου