6 Απριλίου 2014

Σίγουρα πρέπει να βγούμε στις αγορές;

0 σχόλια

Με σχεδόν πανηγυρικούς τόνους ανακοινώνεται καθημερινά η επικείμενη έξοδος της Ελλάδος στις αγορές. Με εθνική υπερηφάνεια, θυμίζει κάπως την... έξοδο του Μεσολογγίου.

Μόνο που αυτή η έξοδος σε νέα χρέη αυξάνει και παρατείνει τη σκλαβιά των Ελλήνων. Παρατείνει την εξάρτησή μας από τους δανειστές.

Ας σκεφτούμε λίγο ψύχραιμα. Θα αγοράζατε εσείς, εάν είχατε διαθέσιμο κεφάλαιο, αυτά τα ομόλογα; Ποιος τα εγγυάται και με τι ανταλλάγματα δίδεται η όποια εγγύηση; Ψιλά γράμματα;

Ποιος θα κερδίσει από την αύξηση του χρέους της Ελλάδος; Διότι περί αυτού πρόκειται, η κατ’ ευφημισμόν «έξοδος», απλώς παραπληροφορεί δια του λόγου.

Τα οικονομικά μαθηματικά. Απλά. Δυο δισεκατομμύρια Ευρώ σε πενταετή ομόλογα με επιτόκιο 6% απομυζούν από την ελληνική οικονομία και τα νοικοκυριά τόκους 120 εκατομμύρια Ευρώ ετησίως. Σε πέντε χρόνια, 600 εκατομμύρια. Χωρίς ανατοκισμούς και χωρίς ασφάλιστρα. Πανηγυρίζουν για επιτόκιο 6%! Αυτό και αν είναι για κλάματα. Στη θέση της Ελλάδος οι όποιοι τόκοι πρέπει να είναι μηδέν. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, δεν παίρνουμε δάνειο.

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο στο Protagon.gr.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου