1 Απριλίου 2014

Φούμο στους υποψηφίους ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δημοσκόπηση της GPO για τις αυτοδιοικητικές

0 σχόλια
anatropi_01042014.png

Έντονο καταγράφεται το ενδιαφέρον των πολιτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση της GPO για το ΜΕGA και την εκπομπή "Ανατροπή" που διενεργήθηκε στους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και στην Περιφέρεια της Αττικής. [megatv]
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το πιο σημαντικό κριτήριο με το οποίο οι πολίτες θα επιλέξουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη είναι η εμπειρία και η γνώση των προβλημάτων, ενώ η κομματική επιλογή είναι στην τελευταία θέση ως κριτήριο για την ψήφο.

Στον δήμο Αθηναίων, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο νυν δήμαρχος Γ. Καμίνης με 22,4% και ακολουθούν οι Άρ. Σπηλιωτόπουλος με 13,6%, Γ. Σακελλαρίδης με 12,5%, Ν. Κακλαμάνης με 11,8% και Ηλ. Κασιδιάρης με 9%.

Ο Γιώργος Καμίνης επικρατεί σαφώς και σε ενδεχόμενο β' γύρο, με 42,5% έναντι 30,3% του Άρη Σπηλιωτόπουλου, με 42,3% έναντι 28,2% του Γαβριήλ Σακκελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ και με 44,1% έναντι 30,4% του Νικήτα Κακλαμάνη.

Στον δήμο της Θεσσαλονίκης, σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου καταγράφει ο νυν δήμαρχος Γ. Μπουτάρης με 36,3% και ακολουθούν οι Στ. Καλαφάτης με 16,9%, Τ. Μηταφίδης με 8,5%, Γ. Δελλής με 3,8% και Χ. Παπαγεωργίου με 2,4%.

Άνετη επικράτηση καταγράφει ο Γιάννης Μπουτάρης και σε ενδεχόμενη αναμέτρηση σε β' γύρο με τον Σταύρο Καλαφάτη, συγκεντρώνοντας ποσοστό 46,4% έναντι 30,4% του υποψηφίου της ΝΔ.

Στην Περιφέρεια της Αττικής, στην πρόθεση ψήφου προηγείται ο νυν περιφερειάρχης Γ. Σγουρός με 22,5% και ακολουθούν οι Ρ. Δούρου με 16,5%, Π. Χαϊκάλης με 9%, Θ. Παφίλης με 8,2%, Γ. Κουμουτσάκος με 8% και Ηλ. Παναγιώταρος με 5%.

Σε ενδεχόμενο β' γύρο μεταξύ των Γιάννη Σγουρού και της Ρένας Δούρου, ο νυν περιφερειάρχης επικρατεί και πάλι με 43,7%, έναντι 33,3% της υποψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Epikairo: Παίρνουμε τους τρεις υποψηφίους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμο Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε περιφέρεια Αττικής: Από την πλευρά της ΝΔ, ο Σπηλιωτόπουλος κοιτά, για την ώρα πάντα, τον Καμίνη με τα κυάλια (διαφορά κοντά στις 10 μονάδες), ενώ φαίνεται ότι θα δώσει οριακή μάχη με τον Σακελλαρίδη του ΣΥΡΙΖΑ για να περάσει στον β' γύρο. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε νταμπλ σκορ του Μπουτάρη στον Καλαφάτη, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής ο Κουμουτσάκος είναι κάτω ακόμα και από τον Χαϊκάλη, με μονοψήφιο ποσοστό της τάξεως του 8%!

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τώρα, ο Σακελλαρίδης, όπως αναφέραμε και παραπάνω θα προσπαθήσει να περάσει τον Σπηλιωτόπουλο στον β' γύρο, εντούτοις σε μια αναμέτρηση με τον Καμίνη χάνει καθαρά. Στην Θεσσαλονίκη μιλάμε για το απόλυτο ναυάγιο κάποιου Μυταφίδη, ενώ στην Περιφέρεια Αττικής η Δούρου δείχνει να κεφαλοποιεί την δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ στην Β' Αθηνών από τις εκλογές του 2012, χωρίς ωστόσο να πλησιάζει τον Σγουρό, πόσω μάλλον να τον κερδίσει στον β' γύρο των περιφερειακών.

Όλα τα παραπάνω τί σημαίνουν; Ότι οι επιλογές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τους δύο μεγαλύτερους δήμους και την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κινδυνεύουν να μαυριστούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όχι γιατί ο Καμίνης και ο Μπουτάρης είναι θεοί ή ο Σγουρός παλιά αυτοδιοικητική καραβάνα, αλλά γιατί πολύ απλά οι κομματικές υποψηφιότητες στην αυτοδιοίκηση φαίνεται να ξεπερνώνται από την πραγματικότητα, γι αυτό και δεν είναι τυχαίο η κομματική προέλευση του υποψηφίου ως τελευταίο κριτήριο επιλογής.

Ας μην ξεχνάμε κάτι όμως: Τόσο Καμίνης, όσο και ο Μπουτάρης και ο Σγουρός στηρίχθηκαν το 2010 από το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά από τον Πρωθυπουργό τότε Γιώργο Παπανδρέου (όπως φυσικά και από την ΔΗΜΑΡ). Μολονότι στις αυτοδιοικητικές του 2010 ο Σαμαράς είχε μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές σε "αντιμνημονιακό" δημοψήφισμα, ο Παπανδρέου επέλεξε να στηρίξει ανθρώπους χαρισματικούς, όπως οι Καμίνης και Μπουτάρης, αλλά και έμπειρους αυτοδιοικητικούς, όπως ο Σγουρός. Πιθανότατα αν το ΠΑΣΟΚ είχε επιλέξει να στηρίξει αμιγώς κομματικούς υποψηφίους το 2010 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ειδικά, δύσκολα οι Καμίνης και Μπουτάρης θα εκλέγονταν. Ωστόσο το 2010 έγινε μια πρώτη σοβαρή απόπειρα ακομματικοποίησης των αυτοδιοικητικών και πολιτικοποίησής τους, μιας και λίγους μήνες νωρίτερα είχε ψηφιστεί ο "Καλλικράτης".

Η εκλογή Καμίνη και Μπουτάρη στα παραδοσιακά κάστρα της ΝΔ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήταν πραγματικά επαναστατική και θα περιμέναμε, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει τους δύο Δημάρχους. Αντίθετα, επέλεξε να ακολουθήσει την πεπατημένη της Δεξιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι υποψήφιοι αμφότερων να "πατώσουν". Μας ενοχλεί αυτό; Καθόλου, αλλά να μην ξεχνούμε κάτι, ειδικά σ' αυτούς που διαφημίζονται μέσω φωτογραφιών δίπλα σε Καμίνη και Μπουτάρη: Το να στηρίζει Καμίνη-Μπουτάρη σημαίνει openGOV, "Διαύγεια" και Καλλικράτης. Οποιοσδήποτε διαχωρισμός των δύο είναι όχι μόνο απολίτικος, αλλά και βαθιά οπορτουνιστικός..
www.epikairo.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου