Μια ενδιαφέρουσα διάσταση στο τι ακριβώς εξυπηρετεί η επίμαχη διάταξη του πρόσφατου πολυνομοσχεδίου για τις τράπεζες δίνει σήμερα, μέσα από τη στήλη του στην Καθημερινή, ο Πάσχος Μανδραβέλης.
Παραθέτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
Το πρόβλημα δεν είναι διαφθοράς, όπως υπονοεί περί «κακουργήματος» ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να υπάρξει διαφθορά πρέπει να γίνει συναλλαγή. Μάλλον έχει να κάνει με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και το «success story», για το οποίο υπερέβαλε. Ξέρει ότι θα χρειαστεί λεφτά το επόμενο διάστημα και η πώληση (έστω μπιρ παρά) της κρατικής συμμετοχής στις τράπεζες -μαζί με τα χρήματα που θα αντλήσει από τα ακριβά δάνεια που θα αντλήσει από τις αγορές- θα της δώσουν μια ανάσα μέχρι την επόμενη στροφή της ελληνικής κρίσης.
Αυτό είναι κάτι που βολεύει κι άλλους εκτός της κυβέρνησης: βολεύει όσους βραχυπρόθεσμα θα τοποθετήσουν τα λεφτά τους (κυρίως hedge funds του εξωτερικού) στις ελληνικές τράπεζες για να τα πάρουν με μεγάλες αποδόσεις σε ένα, δύο χρόνια. Βολεύει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις· αρκεί να σκεφθούμε τον τρόμο που έχουν οι υπουργοί Οικονομικών να πάνε για τρίτη φορά στα κοινοβούλιά τους για να ξαναζητήσουν λεφτά για την Ελλάδα.
Κατά κάποιον τρόπο βολεύει και τους Έλληνες. Αν μπαίναμε στη διαδικασία να καλύψουμε πιθανά κενά με χαμηλότοκα (πάλι) δάνεια από τους εταίρους, θα έπρεπε να υπογράψουμε νέο μνημόνιο. Κι όλοι ξέρουμε ότι «τα μνημόνια είναι κακό πράγμα». Έτσι δεν είναι;
Ολόκληρο το άρθρο εδώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου