Στα όρια του στατιστικού λάθους είναι οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όπως καταγράφονται σε νέα δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου σε βουλευτικές και ευρωβουλευτικές εκλογές. Το «θολό» πολιτικό σκηνικό συμπληρώνει και το σταθερά μεγάλο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου [ethnos]
Η παράταξη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά φέρεται να προηγείται με μία ποσοστιαία μονάδα σε μία υποθετική αναμέτρηση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην χώρα μας, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα είναι πρώτη στις προτιμήσεις για τις Ευρωεκλογές.
Αναλυτικά, η πρόθεση ψήφου για το Ελληνικό Κοινοβούλιο καταγράφεται ως εξής:
Νέα Δημοκρατία 21,8%
ΣΥΡΙΖΑ 20,8%
Ποτάμι 8,2%
Χρυσή Αυγή 8,1%
ΚΚΕ 6%
Ελιά 4,9%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,1%
ΔΗΜΑΡ 2,8%
Αλλο κόμμα 5,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 17,6%
ΣΥΡΙΖΑ 20,8%
Ποτάμι 8,2%
Χρυσή Αυγή 8,1%
ΚΚΕ 6%
Ελιά 4,9%
Ανεξάρτητοι Ελληνες 4,1%
ΔΗΜΑΡ 2,8%
Αλλο κόμμα 5,7%
Αδιευκρίνιστη ψήφος 17,6%
Epikairo: Χωρίς να μέμφομαι τη δημοσκόπηση της MRB, της οποίας τη «φωτογραφική λήψη» ασπάζομαι και γω, επισημαίνω ότι σε αυτές τις εκλογές θα ασχοληθούμε αρκετά και με τις δημοσκοπικές εταιρίες. Θα προσπαθήσουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες μας για το πολιτικό παρασκήνιο και το βαθμό αξιοπιστίας αυτών, τούτως ώστε να έχει μία καλύτερη εικόνα και να μην εξαπατάται από τυχόν παγίδες που θέλουν να δημιουργήσουν κλίμα και να κατευθύνουν ψήφους.
Σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα αυτή τη στιγμή, έστω και οριακά. Η παράσταση νίκης από τις δημοτικές θα είναι επιβαρυντική γι' αυτόν και φυσικά η πρωτιά θα εξαρτηθεί από την προεκλογική διαχείριση και τον πολιτικό σχεδιασμό. Αν δε συμβούν συγκλονιστικά πράγματα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει πρώτο κόμμα.
Το Ποτάμι θα είναι διψήφιο. Είναι αυτό που θα αντλήσει το μεγαλύτερο ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου καθότι εκφράζει το νέο και εξωσυστημικό, στοιχεία που θα επηρρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τους αναποφάσιστους [κινδυνεύει μόνο από μία ενδεχόμενη πολιτική τρίπλα της τελευταίας στιγμής του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχη του '12 και τη συνεργασία του με ΚΚΕ]. Το ποτάμι αντλεί κυρίως από τη δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ, όχι επειδή αυτός ήταν ο αρχικός του σκοπός (όπως περιγράφουν οι συνωμοσιολόγοι) αλλά επειδή καλύπτει το κενό της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προφανώς δεν κάνει την αυτοκριτική του που έχει πιάσει ταβάνι εδώ και ένα χρόνο αλλά αρέσκεται σε θεωρίες συνομωσίας. Το Ποτάμι καλύπτει και ένα κενό που αφήνουν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, καθότι φέρει στο δημόσιο διάλογο προοδευτικές θέσεις και απόψεις τις οποίες τα 2 παλαιότερα κόμματα έχωσαν περιστασιακά στην κασέλα, και κυρίως το ΠΑΣΟΚ που ήταν το κόμμα των μεγάλων αλλαγών.
Τέλος, ως προς το Ποτάμι, ο επικεφαλής δεν είναι το πρόσωπο που θα κάνει την όποια πολιτική διαφορά. Οι συνεντεύξεις του σε Αλφα και Σκάι τού έκαναν περισσότερο κακό παρά καλό και έριξαν αρκετά τον πήχη των προσδοκιών του κόσμου. Ίσως θα πρέπει να αποφύγει το τηλεοπτικό γυαλί μέχρι τις ευρωεκλογές και να πιάσει τυφλά το σφυγμό του κόσμου, παράλληλα με μερικές πολύ αξιόλογες υποψηφιότητες που διαθέτει (ξεχωρίζω Τσακυράκη-Γραμματικάκη αλλά και άλλους). Το Ποτάμι ίσως είναι και το μόνο ενδιαφέρον σημείο αυτών των ευρωεκλογών, από άποψη ποσοστών.
Το ΚΚΕ έχασε τη μεγάλη ευκαιρία να κατοχυρώσει ένα διψήφιο ποσοστό, με την επιλογή Κουτσούμπα στο τιμόνι. Πάντως, δε θα πάει άσχημα σε αυτές τις ευρωεκλογές.
Η Χρυσή Αυγή έχει μπετονάρει το 7% και διεκδικεί με αξιώσεις το δεκάρι. Προφανώς θα εξαρτηθεί από την επικοινωνιακή της διαχείριση αν θα το πετύχει ή όχι. Το βίντεο τη βοήθησε πολύ, σε μία στιγμή που φαινόταν να αποδομείται. Πάντως, ο χρόνος δε θα λειτουργήσει υπέρ της και αυτό είναι το ευχάριστο στην όλη υπόθεση.
Η «ελιά» θα προσπαθήσει μέσα από κάποιες καλές υποψηφιότητες, τη στήριξη μεγάλου μέρους των ΜΜΕ και κάποιους δημοτικούς μηχανισμούς να πιάσει το 7%. Προφανώς κάθε νούμερο που δεν είναι διψήφιο αποτελεί αιτία να τεθεί θέμα αρχηγίας στο ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, ελιά επί της ουσίας δεν υπάρχει, παρά μόνο καμουφλαρισμένο ΠΑΣΟΚ. Προσωπικά, δε βλέπω την «ελιά» να ξεπερνά το 5,5%, δεν κομίζει τίποτα το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου και έχει τον Βενιζέλο, ο οποίος είναι ο πλέον αντιδημοφιλής πολιτικός και αποτελεί το κύριο βαρίδι στη συνολική αυτή προσπάθεια. Σημειώστε ότι ίσως έχουμε και αρνητική έκπληξη. Υποψήφιοι όπως ο Χειμωνάς, ο Πιερρακάκης, ο Αγανίδης, ο Χρηστίδης, είναι μαξιλαράκια που θα βοηθήσουν για να αποφευχθεί η απότομη πτώση.
Η ΔΗΜΑΡ θα ανεβεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά όχι στον επιθυμητό γι' αυτήν βαθμό. Στόχος της είναι η εκλογή ενός ευρωβουλευτή. Θα χρειαστεί κόπος για να το πετύχει. Στα θετικά της η μεταγραφή της Κοππά.
Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ίσως γίνουν η λεία της ΝΔ με το αρνητικό αποτέλεσμα που θα φέρουν. Ο Καμμένος θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί εκ νέου στη *μετά-μνημόνιο εποχή*.
Αυτά ως μία πρώτη εκτίμηση· θα έχουμε να πούμε πολλά και κατά τη διάρκεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου