22 Νοεμβρίου 2014

Τασούλας: Ανθρώπινες μορφές στα επιστύλια της Αμφίπολης

0 σχόλια
Αποκαλύφθηκαν οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο. Εχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός, ακολουθεί λέιζερ.

Οι πρώτες υποψίες ανθρώπινων αναπαραστάσεων - αχνές ενδείξεις χρωματισμών και απεικονίσεων προσώπων- αποκαλύφθηκαν στα επιστύλια που βρέθηκαν στον τρίτο χώρο με τις εργασίες συντήρησης.
Πρόκειται για τα επιστύλια τα οποία έχουν μεταφερεθεί από τον πρώτο μήνα των ανασκαφών στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. 
Αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο πρώτος καθαρισμός των επιστυλίων και θα ακολουθήσει και επεξεργασία τους με λέιζερ (οπότε οι απεικονίσεις θα γίνουν πιο ευδιάκριτες) καθώς και άλλες διαδικασίες, είπε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. 
Κώστας Τασούλας, Αννα Παναγιωταρέα, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Περιστέρη έξω από την ανασκαφή
Κώστας Τασούλας, Αννα Παναγιωταρέα, Λίνα Μενδώνη, Κατερίνα Περιστέρη έξω από την ανασκαφή
«Αν βιαστείς, κινδυνεύεις να κάνεις σφάλματα που μπορεί να είναι καθοριστικά», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος θέλησε να πει με αυτόν τον τρόπο ότι δεν κρύβουν κάτι, απλώς οι αποκαλύψεις γίνονται έτσι και αλλιώς με αργούς ρυθμούς και δεν είναι μόνο θέμα κάποιου νέου ευρήματος, αλλά και η ίδια η διαδικασία της συντήρησης θα συνεχίσει να αποκαλύπτει πράγματα. 
Δεν είναι απολύτως σαφές τί μπορεί να σημαίνουν οι απεικονίσεις, ωστόσο πιθανώς πρόκειται για διακοσμητική παράσταση, στη «γραμμή» του ψηφιδωτού δαπέδου με την παράσταση της Αρπαγής της Περσεφόνης.
Άλλωστε, πρόκειται για τα επιστύλια που βρίσκονται σε αυτόν ακριβώς τον θάλαμο, στον τρίτο χώρο (δεύτερο θάλαμο) με το ψηφιδωτό δάπεδο. 

Γεωφυσική διασκόπηση

Σχετικά με την τομογραφία του τύμβου, που πραγματοποιείται από τοΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αυτή θα απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με το υπέδαφος, και πιο συγκεκριμένα για το ποιο είναι το τεχνητό και ποιο το φυσικό μέρος του τύμβου και ποιες οι τομές.
Σε ερώτηση για το πότε θα ολοκληρωθεί η τομογραφία, ο Γρηγόρης Τσόκας, υπεύθυνος της γεωφυσικής διασκόπησης απάντησε: «Δεν μπορούμε να το πούμε από τώρα αυτό, είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση είναι κάτι που θέλει χρόνο». 

Η επίχωση και οι δυσκολίες της υποστύλωσης 

Ο Κώστας Τασούλας αναφέρθηκε επίσης, στις δυσκολίες που προέκυψαν εξαιτίας της αποχωμάτσωης: «Το χώμα μέσα στον τάφο, κατά τη διάρκεια των χρόνων, έπαιξε ρόλο στερεωτικό για το μνημείο. Η αφαίρεση του χώματος ανέτρεπε τη στήριξη, και οι υποστυλώσεις έπρεπε να γίνονται με τρόπο τέτοιο ώστε να παρέχουν ακριβώς την ίδια στήριξη στα τοιχώματα κάθε φορά, ούτε περισσότερη ούτε λιγότερη». 

Το μνημείο αδικείται από τις φωτογραφίες

«Σήμερα, τρεισήμισι μήνες μετά, είχα την τιμή και τη χαρά να επισκεφτώ το ταφικό αυτό μνημείο, το οποίο έχει συναρπάσει τον ελληνικό λαό και έχει προκαλέσει τόσο μεγάλο παγκόσμιο θαυμασμό. Θέλω να σας πω με κάθε ειλικρίνεια, ότι αυτό το μνημείο της Αμφίπολης αδικείται από τις φωτογραφίες που έχετε δει. Είναι ακόμη πιο σπουδαίο. Είναι ακόμη πιο συγκλονιστικό. Είναι ακόμη πιο περικαλλές» είπε ο υπουργός και συνεχάρη την ομάδα της επικεφαλής αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη.

Ολοκλήρωση σε βάθος πενταετίας 

Ο Κώστας Τασούλας επισήμανε αυτή την στιγμή ότι πρόκειται για μια φάση της ανασκαφής που τελείωσε και μία άλλη που ξεκινάει, όπως είπε με πολλές υποσχέσεις για νέα σημαντικά ευρήματα.
«Οι φάσεις της διαδικασίας είναι άλλωστε και αυτές που προβλέπονται από το νόμο. Η πρώτη είναι η σωστική διαδικασία, όπου λαμβάνουν χώρα οι εργασίες στερέωσης και συντήρησης.
Ταυτόχρονα, μπαίνουμε στη φάση της επιστημονικής διαδικασίας, με τις απαιτούμενες μελέτες ιστορικών, αρχαιολόγων, γεωλόγων και άλλων επιστημόνων, που θα ολοκληρωθούν σε βάθος πέντε χρόνων. Μέρος αυτής είναι και η γεωφυσική διασκόπηση του τύμβου». 
Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον
Ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε επίσης, στην εκρηκτική η αύξηση των επισκεπτών τόσο στην Αμφίπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή και κατέληξε: «Πρόκειται για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, το οποίο προστίθεται στο σπουδαίο μωσαϊκό των πολιτιστικών επιτευγμάτων της Ελλάδας. Η Αμφίπολη είναι η κορωνίδα των αρχαιολογικών ευρημάτων της περιοχής και όχι μόνον».

Πρώτα επισκέψιμο στην επιστημονική κοινότητα και στον Τύπο 

«Πρώτα θα γίνει επισκέψιμο το ταφικό μνημείο στην επιστημονική κοινότητα και τους δημοσιογράφους κάτι που αναμένεται να γίνεισε λίγους μήνες από τώρα και στην συνέχεια θα ανοιχτεί προς το κοινό, που αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει σε κάποια χρόνια από τώρα» σημείωσε ο Κώστας Τασούλας σε σχέση με τη δυνατότητα επίσκεψης του μνημείου». 

www.thetoc.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου