22 Νοεμβρίου 2014

Σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα -Ανυποχώρητο το ΔΝΤ

0 σχόλια
Σε θρίλερ εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, καθώς παραμένει το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, για τα ζητήματα που εκκρεμούν και πρέπει να διευθετηθούν, προκειμένου να έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.
Τα «αγκάθια» στις επαφές, που θα συνεχιστούν και το σαββατοκύριακο, το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες ζητούν μέτρα- όπως η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ- κάτι για το οποίο η κυβέρνηση είναι ανυποχώρητη. Η κορυφή του παγόβουνου είναι το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2015, με κάθε μία από τις δύο πλευρές να έχει τη δική της ατζέντα.
Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις χωρίς νέα δημοσιονομικά μέτρα και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, ενώ το ΔΝΤ είναι ανυποχώρητο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και φαίνεται να στρέφεται στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε ανοιχτή γραμμή με το εξωτερικό είναι ο Αντώνης Σαμαράς, με στόχο την απεμπλοκή της αξιολόγησης και την επιστροφή των ελεγκτών για την τελική συμφωνία, ενώ ο Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται να κάνει προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές. Στο πλαίσιο αυτό, επικοινώνησε τηλεφωνικά, τόσο με τον πρόεδρο του Euroworking Group, Tόμας Βίζερ, όσο και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Μετά από τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Τρόικα και του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης, είχε προγραμματιστεί κάτι ανάλογο ανάμεσα στους εκπροσώπους των δανειστών και τον κ. Χαρδούβελη για το βράδυ της Παρασκευής, αλλά η τηλεδιάσκεψη δεν πραγματοποιήθηκε.
Πάντως, τα περιθώρια στενεύουν για την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, πριν από το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.


www.iefimerida.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου