25 Νοεμβρίου 2014

Eκλογή - σωσίβιο μετά το Παρίσι...

0 σχόλια

Το ενδεχόμενο της επίσπευσης των πολιτικών εξελίξεων εξετάζουν οι κυβερνητικοί εταίροι εάν το αδιέξοδο με την τρόικα συνεχιστεί και μετά το ραντεβού στο Παρίσι. Η εμπλοκή στην αξιολόγηση και οι πιέσεις από την πλευρά των εταίρων στην Ε.Ε. οδηγούν τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο Ευάγγ. Βενιζέλο, σε... 
αλλαγή σχεδίου ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα τη διαδικασία της προεδρικής εκλογής.
Ολες οι κινήσεις των εταίρων και δανειστών το τελευταίο διάστημα ερμηνεύονται στο μέγαρο Μαξίμου υπό το πρίσμα της πολιτικής αβεβαιότητας. Η παγίωση της αβεβαιότητας έχει φέρει σε δυσχερή θέση την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, που περίμενε ότι οι Βρυξέλλες (και το Βερολίνο) θα παρείχαν πίστωση χρόνου στην Αθήνα, δίνοντας την προληπτική γραμμή πίστωσης για το 2015. Αντί διευκολύνσεων, όμως, προέκυψαν πιέσεις για νέα μέτρα, που είναι αμφίβολο εάν μπορούν να σηκώνουν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δίχως καμία δέσμευση εξόδου από το Μνημόνιο και το ενδεχόμενο των γενικών εκλογών να επικρέμαται.
Η συνάντηση στο Παρίσι θεωρείται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «κομβική για τις εξελίξεις» με την τρόικα αλλά και για το πολιτικό σκηνικό. Αν και δημοσίως όλα τα κυβερνητικά στελέχη εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, με το σκεπτικό ότι «είναι το πρώτο βήμα απεμπλοκής», οι προβλέψεις για το επόμενο βήμα, που είναι η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και η επίτευξη συμφωνίας μέσα στον Δεκέμβριο, παίζονται.
Βαγγέλης ο αισιόδοξος
Ο Ευάγγ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό τόνισε ότι δεν γίνεται συζήτηση για δημοσιονομικά μέτρα και Ασφαλιστικό, «δεν θα ληφθούν άλλα ενοχλητικά μέτρα», όπως είπε, και εκτίμησε ότι «η συνάντηση στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς στο τέλος της διαπραγμάτευσης», την οποία χαρακτήρισε «ολική» για το άνοιγμα «νέας σελίδας». Κυβερνητικοί παράγοντες έβγαλαν από τη συζήτηση και το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απέφυγε, πάντως, να προσδιορίσει τον χρόνο της συμφωνίας. Η λύση θα βρεθεί, όπως είπε, πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, «με πολιτική απόφαση ώς τα τέλη του χρόνου και τις τεχνικές λεπτομέρειες να ακολουθούν».
Για να πάρει όμως η κυβέρνηση μια πολιτική απόφαση από την Ε.Ε. πριν ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, πρέπει να διαλύσει την πολιτική αβεβαιότητα. Η μόνη ισχυρή δέσμευση από την κυβέρνηση είναι η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου. Στο πλαίσιο αυτό έχει συζητηθεί εκ νέου στο μέγαρο Μαξίμου το σενάριο εκκίνησης των ψηφοφοριών τον Δεκέμβριο, μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Το σενάριο βασίζεται στην εκτίμηση ότι «η κυβέρνηση είναι κοντά στη διαμόρφωση προεδρικής πλειοψηφίας». Οι συζητήσεις γύρω από την υποψηφιότητα περιλαμβάνουν και το πρόσωπο του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη. Ως βάση για την πολιτική συμφωνία, θα είναι η κυβερνητική δέσμευση για «ασφαλή έξοδο από το Μνημόνιο», με τη μεταβατική συμφωνία της γραμμής ECCL.
Τύπου... ανένδοτοι
Η κυβέρνηση έχει καταλήξει ότι δεν μπορεί να κάνει άλλες υποχωρήσεις στις αξιώσεις της τρόικας στο Ασφαλιστικό, ούτε να προσθέσει και άλλους φόρους στον προϋπολογισμό. Οι εκτιμήσεις στα επιτελεία της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για τα μηνύματα των βουλευτών είναι αρνητικές. Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν αντέχουν άλλα μέτρα, με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη να θεωρεί ότι οι συνομιλίες «δεν θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτος σε μια αποστροφή (στον ΣΚΑΪ) είπε για τους δανειστές «να πάνε στον διάολο να τελειώνουμε». Και η Ντ. Μπακογιάννη, που δήλωσε «η πιο φανατική Ευρωπαία» (στο Mega), έστειλε «χαιρετίσματα στην Ε.Ε.», προσθέτοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να κάνουν την Ελλάδα σκιάχτρο».
Το σύνθημα είχε δώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη, λέγοντας ότι «έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, με την κυβέρνηση να κάθεται στο τραπέζι, αλλά υπάρχει όριο, δεν μας αρέσει η έκφραση “κόκκινες γραμμές”, πλην όμως η ανάπτυξη είναι το όριό μας». Επανήλθε μάλιστα μετά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να πει με ποιον είναι: με την τρόικα ή με την Ελλάδα;».
Η στροφή στη ρητορική της κυβέρνησης πρωτίστως απευθύνεται στο εσωτερικό της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Η θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση είναι γνωστή τους μηχανισμούς της Ε.Ε., τη μετέφερε ο ίδιος ο κ. Σαμαράς στον κ. Γιούνκερ και ο κ. Στουρνάρας στην ΕΚΤ. Πλην όμως, όπως έγινε σαφές από το Βερολίνο, με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στο «Focus», «να έχει δικαίωμα η Ε.Ε. να θέτει βέτο στους προϋπολογισμούς που παρεκκλίνουν από τη δημοσιονομική προσαρμογή», δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης.
Η γραμμή της πολιτικής διαπραγμάτευσης με αναστροφή της διαδικασίας που ακολουθούνταν μέχρι τώρα στις συνομιλίες με τους εταίρους και δανειστές, από την πλευρά της κυβέρνησης δημιουργεί την αίσθηση ότι άλλα μέτρα δεν θα περάσουν από τη Βουλή, ει μη μόνον ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί και η αξιολόγηση στο οικονομοτεχνικό σκέλος θα συνεχιστεί μετά την αποσαφήνιση του πολιτικού σκηνικού. Με το ενδεχόμενο των εκλογών ανοιχτό για τις αρχές του νέου έτους.
 efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου