30 Οκτωβρίου 2012

Το «Παγκόσμιο Γεράκι» που θα κυνηγήσει τυφώνες…

0 σχόλια

Το «Παγκόσμιο Γεράκι» που θα κυνηγήσει τυφώνες…

Η φωτογραφία απαθανατίζει το Global Hawk εφοδιασμένο με όργανα υψηλής τεχνολογίας της ΝΑΣΑ. Το «απόλυτο εργαλείο» στα χέρια των ειδικών που θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο «μάτι» του τυφώνων και να πάρουν χρήσιμες πληροφορίες.
Από το υπόστεγο της ΝΑΣΑ, στην Ανατολική Βιρτζίνια, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος θα παρατηρήσει από κοντά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Κυρίως τις τροπικές καταιγίδες.
Το 2013 και 2014 ένα δεύτερο «Γεράκι» θα προστεθεί στο πρόγραμμα «Hurricane and Severe Storm Sentinel (HS3)», το οποίο θα εστιάσει στην συλλογή λεπτομερέστατων μετρήσεων από τον εσωτερικό πυρήνα των τυφώνων, σύμφωνα με το newsit.gr
Το Global Hawk έχει την ικανότητα να πετάει για μεγαλύτερη χρονική περίοδο από ένα επανδρωμένο αεροσκάφος και να συλλέγει πιο δύσκολες και λεπτομερείς πληροφορίες.
Οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα για να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το πώς σχηματίζονται οι τροπικές καταιγίδες.
Και το σημαντικότερο, πως αποκτούν μεγαλύτερη ένταση πάνω από τον Ατλαντικό, και εξελίσσονται σε τυφώνες.
Οι πληροφορίες αυτές θα προσφέρουν στους μετεωρολόγους πολύτιμη γνώση για καλύτερες και πιο ακριβείς προβλέψεις, να σωθούν ζωές αλλά και να αποφευχθεί το δαπανηρό κόστος των παράκτιων εκκενώσεων από τον πληθυσμό, όταν τα καιρικά φαινόμενα δεν εγγυώνται την υποβάθμιση τους σε μια απλή καταιγίδα.
ερίπου 100 εκ. Αμερικανοί ζουν σε απόσταση 50 μιλίων από την ακτογραμμή, έτσι εκτίθενται σε μια πιθανή καταστροφή από το πέρασμα ενός τυφώνα. Παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη και την πορεία του ακραίου φαινομένου έχουν βελτιωθεί, τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο υπάρχουν καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις για την ξαφνική και διαφορετικής έντασης, πορεία του.
Το πενταετές πρόγραμμα «Hurricane and Severe Storm Sentinel (HS3)» στοχεύει στην κατανόηση των διεργασιών που μεταβάλλουν τον τυφώνα πάνω από την λεκάνη του Ατλαντικού Ωκεανού. Το HS3 θα προσδιορίσει το φυσικό περιβάλλον με ακρίβεια και θα αποτελέσει το «κλειδί» για την πρόβλεψη της ξαφνικής και σφοδρής έντασης του φαινομένου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου