24 Νοεμβρίου 2012

Μovie review: Lawless

0 σχόλια

Βρισκόμαστε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Στην επαρχία Franklin το λαθρεμπόριο αλκοόλ βρίσκεται σε άνθιση. Για τους αδελφούς Bondurant είναι μια εξαιρετικά επικερδής οικογενειακή επιχείρηση. Ο μεγάλος αδελφός Forrest, όντας ο αρχηγός και προστάτης της μικρής οικογένειας, παίρνει τις αποφάσεις, ο σκληρός Howard εκτελεί και ο φιλόδοξος Jack προσπαθεί να αποδείξει την αξία του και να ξεφύγει από τη σκιά των macho αδελφών του. Όμως ο ερχομός του διεφθαρμένου αστυνόμου Rakes από το Σικάγο ανατρέπει δραματικά τις ισορροπίες. Ολόκληρη η Πολιτεία υποτάσσεται στην εξουσία του, εκτός από τα τρία αδέλφια. Αψηφώντας το νόμο, διατηρώντας όμως ένα δικό τους κώδικα αξιών, καταφέρνουν να γίνουν οι μεγαλύτεροι λαθρέμποροι της περιοχής, συντηρώντας τον τοπικό μύθο περί "αθανασίας" των Bondurant.

Η ταινία βασίζεται στο βιογραφικό βιβλίο του Matt Bondurant με τίτλο ''The Wettest County In The World''. Tο σενάριο είναι διασκευή του πολυτάλαντου Nick Cave, όπως και η μουσική. Η συμμετοχή του στο σκηνοθετικό εγχείρημα του Αυστραλού John Hillcoat διαφαίνεται σε ολόκληρη την αισθητική του «Lawless». Πρόκειται για ένα γκανγκστερικό δράμα με βίαιες σκηνές, αλλά και αρκετό χιούμορ. Οι εν λόγω σκηνές ενδεχομένως να ενοχλήσουν κάποιους θεατές, αν και εναρμονίζονται πλήρως με το πνεύμα της περιόδου. Γενικά η ταινία χαρακτηρίζεται από την πιστή και εξαιρετικά ατμοσφαιρική αναπαράσταση της εποχής. Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η ωραία φωτογραφία και η μεταφορά του γκανγκστερικού δράματος σε ένα βουκολικό περιβάλλον, έξω από το κλασικό αστικό τοπίο όπου συνήθως διαδραματίζεται.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη σχέση μεταξύ των τριών αδελφών, ιδίως του νεαρού Jack (Shia LaBeouf) με τους μεγαλύτερους, ο οποίος αν και ο λιγότερο σκληρός είναι ο μόνος που τολμά να αμφισβητεί την "πατριαρχική" εξουσία του Forrest (Tom Hardy), ενώ αντίθετα ο Jason Clarke που ενσαρκώνει τον Howard, πλάθει έναν χαρακτήρα βίαιο, λιγομίλητο και πειθήνιο απέναντι στις επιταγές της οικογενειακής παράδοσης. Εξαιρετικοί και οι τρεις ηθοποιοί. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η ερμηνεία του κακού της υπόθεσης (Guy Pearce), ο οποίος αγγίζει ηθελημένα τα όρια της καρικατούρας, θυμίζοντας τους κακούς των παλιών γκανγκστερικών ταινιών. Τους παραπάνω άρρενες ηθοποιούς πλαισιώνουν επάξια η Mia Wasikowska και η γοητευτική Jessica Chastain. Η τελευταία υποδύεται τη Maggie μία γυναίκα με αδιευκρίνιστο παρελθόν, η οποία καταφέρνει να προσεγγίσει το σκληρό και απόμακρο Forrest. Ενώ αισθητικά δημιουργεί την εικόνα μίας γυναικείας παρουσίας βγαλμένης από film noir, σεναριακά ο χαρακτήρας της επιτελεί μία εντελώς αντιθετική λειτουργία από τον καταστροφικό ρόλο της κλασικής femme fatale.

Εκτός από τις σχέσεις μεταξύ των ηρώων, η ταινία προβάλλει ιδιαίτερα το θέμα της διαφθοράς, της κατάχρησης εξουσίας και της ανθρώπινης σκληρότητας, τονίζοντας ιδιαίτερα την ηθική υπεροχή των παράνομων ηρώων απέναντι στο διεφθαρμένο εκπρόσωπο του νόμου. Τέλος, υπογραμμίζεται η ανάγκη αλληλεγγύης, διατήρησης της προσωπικής ανεξαρτησίας με κάθε τίμημα και φυσικά, για μια ακόμη φορά, το δικαίωμα στο αμερικάνικο όνειρο. Ακόμα κι αν αυτοί που το κυνηγούν δρουν έξω από τα πλαίσια του νόμου...

ΠΗΓΗ: http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=8088 

My Rating: 7 out of 10

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου