31 Οκτωβρίου 2011

ΟΗΕ: «Παραγωγικές οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»

0 σχόλια
ΟΗΕ: «Παραγωγικές οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό»
Ο ειδικός σύμβουλος του Μπαν Κι-μουν, Αλ. Ντάουνερ, μίλησε για θετικό κλίμα

Δημήτρης Χριστόφιας, Μπαν Κι-μουν και Ντερβίς Ερογλου ( Πηγή: REUTERS) 
 
Νέα Υόρκη
Ικανοποιημένα εμφανίζονται τα Ηνωμένα Εθνη από την πρώτη μέρα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στο «Greentree Estate» της περιοχής Μανχάσετ του Λονγκ 'Αιλαντ, στη Νέα Υόρκη, θεωρώντας ότι η ατμόσφαιρα ήταν «πολύ θετική».

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή το βράδυ, ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του διεθνούς οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ, χαρακτήρισε τις... διαπραγματεύσεις «θετικές, παραγωγικές, έντονες» και ότι αυτό τον χαρακτηρισμό έχουν δώσει και οι δύο πλευρές, σημειώνοντας ότι με τη συμμετοχή του Μπαν Κι-μουν έγιναν «ουσιαστικές συνομιλίες σε ουσιώδη κεφάλαια».

Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των συνομιλιών την Κυριακή, ο Γενικός Γραμματέας συναντήθηκε για δύο ώρες με τους ηγέτες.

Οπως είπε, αποφασίστηκε η συζήτηση τεσσάρων ουσιαστικών θεμάτων. Πρώτα απ' όλα, για τη διακυβέρνηση και τον καταμερισμό της εξουσίας, ιδίως με επίκεντρο το θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, δηλαδή, την προεδρία. Δεύτερον, για το περιουσιακό, τρίτον για το εδαφικό και τέταρτον για την ιθαγένεια.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι μετά την αναχώρηση του Μπαν Κι-μουν, συνεχίστηκαν εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, με συναντήσεις του ιδίου, του βοηθού Γενικού Γραμματέα αρμοδίου για Πολιτικές Υποθέσεις Λιν Πάσκο και άλλων αξιωματούχων του ΟΗΕ με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών και είχαν «εκτενείς συζητήσεις» με επίκεντρο τα τέσσερα θέματα που προανέφερε.

Στη συνέχεια, έγιναν χωριστές συναντήσεις εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ με συμβούλους των δύο διαπραγματευτικών ομάδων.

Οπως υπογράμμισε, οι συζητήσεις ήταν «θετικές, παραγωγικές, έντονες και είχαν την κατάλληλη δυναμική», εκφράζοντας την ικανοποίησή του και για τον χώρο που επιλέχτηκε για το διήμερο των διαπραγματεύσεων.

Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ επισήμανε ότι εκτός από τις χωριστές συναντήσεις των αξιωματούχων του Οργανισμού και εμπειρογνώμων με τους συμβούλους των δύο ηγετών, θα ακολουθούσε το βράδυ της Κυριακής δείπνο με την παρουσία όλων για συνέχιση των συνομιλιών.

Το ίδιο πρόγραμμα θα ακολουθηθεί και τη Δευτέρα.

Ο Μπαν Κι-μουν αναμένεται να μεταβεί ξανά στον χώρο των διαπραγματεύσεων στις 3 το απόγευμα (τοπική ώρα) και θα παραμείνει έως τις 9 το βράδυ, συμμετέχοντας και σε δείπνο εργασίας με τις δύο αντιπροσωπείες.

Σε ερώτηση αν τα Ηνωμένα Έθνη έχουν υποβάλει προτάσεις για τη «γεφύρωση του χάσματος» μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Ντάουνερ απάντησε αρνητικά.

«Εμείς, δεν είμαστε διαιτητές σε αυτή τη διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «έχουμε πει επανειλημμένως ότι δεν θα είμαστε μεσολαβητές στη διαδικασία αυτή και θα είμαστε ευτυχείς όσο πιο βοηθητικοί μπορούμε να γίνουμε», επαναλαμβάνοντας ότι «τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν υποβάλει γεφυρωτικές προτάσεις».

Οπως ανέφερε, αυτό που κάνουν τα Ηνωμένα Έθνη είναι να συζητούν με τις δύο πλευρές εκτενώς τις θέσεις τους, καθώς και τις θέσεις της μίας με την άλλη πλευρά ώστε να υπάρχει «πλήρης κατανόηση» των θέσεων. Αλλά, στο τέλος της ημέρας, οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν τις δικές τους συγκλίσεις, επισήμανε, σημειώνοντας ότι ο ΟΗΕ δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε αυτούς και δεν έχει καμία πρόθεση να το πράξει.

Στη συνέχεια, απαντώντας στην ερώτηση αν υπάρχει κάποια πρόοδος στο θέμα της διακυβέρνησης και του καταμερισμού της εξουσίας, ανέφερε ότι «οι ηγέτες κοιτάζουν μέσα από διαφορετικές ματιές».

Ο κ. Ντάουνερ πρόσθεσε, επίσης, ότι «οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν τρόπους για την πλοήγηση μέσα από αυτές τις θέσεις. Ετσι, μπορείτε να το ερμηνεύσετε όπως θέλετε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε να εμπλακούμε σε μια σημασιολογική συζήτηση. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες για το τι έχουν συζητήσει. Είπα ότι οι συζητήσεις ήταν θετικές, παραγωγικές και έντονες. Δεν είναι μόνο δικά μου λόγια, αλλά αυτοί οι χαρακτηρισμοί δόθηκαν από τις δύο πλευρές».

Τέλος, ο κ. Ντάουνερ εξέφρασε την ελπίδα ότι στη σημερινή δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα, ενώ για το τι θα συμβεί στο τέλος, όπως επισήμανε, θα το ανακοινώσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν το πρωί της Τρίτης.
πηγη:http://www.tovima.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου