27 Μαΐου 2012

Τα καλοκαίρια του Ολάντ στη Σύρο

0 σχόλια
Τα καλοκαίρια του Ολάντ στη Σύρο

Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας έχει επισκεφθεί τρεις φορές το νησί

Ήταν λίγους μήνες πριν αναδειχθεί το πρόβλημα στην οικονομία και η κρίση χρέους στη χώρα μας, το καλοκαίρι του 2009, όταν ακόμα όλα κυλούσαν ήρεμα στην Ελλάδα. Ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ένας απλός βουλευτής τότε του Σοσιαλιστικού Κόμματος που βρισκόταν στην αντιπολίτευση, ανακαλύπτει την ελληνική φιλοξενία στο πανέμορφο νησί της Σύρου, το οποίο επισκέπτεσαι για λίγες μέρες ξεκούρασης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ο Ολάντ απολαμβάνει την ξενάγηση από έναν παλιό γνώριμο. Πρόκειται για τον Γιάννο Παπαντωνίου, που μένει στη Σύρο, δίπλα στο σπίτι που φιλοξενείται ο Ολάντ. Οι δύο άντρες διατηρούν στενή σχέση από την εποχή που ο Γιάννος ήταν υπουργός και ο Φρανσουά γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Γαλλία. Εκείνο το καλοκαίρι πέρασαν μαζί 10 μέρες γεμάτες από συζητήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία καθώς τα πρώτα «σύννεφα» είχαν μαζευτεί πάνω από την Ευρωζώνη με αφορμή την κρίση που πυροδότησε παγκοσμίως η Lehman Brothers ένα χρόνο πριν.

Το επόμενο καλοκαίρι ξαναβρέθηκαν στη Σύρο, αλλά τα πράγματα ήταν διαφορετικά αφού η χώρα είχε προσφύγει στο ΔΝΤ και η κατάσταση προδιαγραφόταν ζοφερή. Ο Ολάντ έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα πολιτικά πράγματα και ήδη αγωνιούσε για το μέλλον της Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη βλέποντας το αδιέξοδο της πολιτικής που εφαρμοζόταν.
Παράλληλα, ο Ολάντ απολάμβανε ανέμελος τις εκδρομές του στη Σύρο και τις συναναστροφές τους με τους ντόπιους, κολυμπούσε στα καταγάλανα νερά του Φοίνικα και απολάμβανε τσίπουρα παρέα με τους Συριανούς στη Σπηλιά κάτω από τα Βαπόρια.

Κεντρικό πρόσωπο στη φιλοξενία του Φρανσουά Ολάντ στη Σύρο μια Γαλλίδα, η οποία διατηρεί σπίτι στην περιοχή της Ποσειδωνίας, οικογενειακή φίλη και στενή συνεργάτιδα του νέου προέδρου. Η ίδια διετέλεσε στέλεχος της πρόσφατης προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλιστών.

Η ελληνογαλλική παρέα κολυμπούσε στις παραλίες του νησιού από τον Φοίνικα και τις Αγκαθωπές μέχρι τον Γαλησσά και το Κίνι. Ο μετέπειτα πρόεδρος περνούσε αρκετές ώρες διαβάζοντας και γράφοντας, ενώ δεν διέφερε σε τίποτα από ένα συνηθισμένο επισκέπτη.

Μολονότι δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστό, φαίνεται ότι και πέρυσι το καλοκαίρι, ο Φρανσουά Ολάντ, ινκόγκνιτο αυτή την φορά έμεινε σταθερός στις συνήθειές του. Κάποιοι Συριανοί επιμένουν ότι τον συνάντησαν στα Αστέρια και στη Σπηλιά, όπου βουτούν οι κολυμβητές. Εκεί μάλιστα κάποιοι ντόπιοι του πρόσφεραν τσίπουρο, δίχως να έχουν αντιληφθεί ότι ο ανέμελος τουρίστας ήταν μια διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητα. Λέγεται επίσης ότι ο Ολάντ, μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται για κέρασμα, προσπάθησε να βγάλει χρήματα για να πληρώσει.


newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου