Ο πρωτΑΓΩΝΙΣΤΗΣ αποκαλύπτει όσα είπε ο Βενιζέλος στις Σέρρες ...

Την πόλη των Σερρών επισκέφθηκε την Κυριακή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή την διαδικασία ανασύστασης του κινήματος. Η ανοιχτή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου ΠΑΣΟΚ Σερρών στα πλαίσια της προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ ενόψει του Συνεδρίου του τον προσεχή Φεβρουάριο στέφθηκε από επιτυχία στο οργανωτικό μέρος μιας και η προέλευση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για το πολιτικό σκέλος της εκδήλωσης αφού το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο και υπήρξαν αρκετές εντάσεις. Τα περισσότερα από τα στελέχη που πήραν τον λόγο επιτέθηκαν στον κ. Βενιζέλο λέγοντας του ότι έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ ουρά του Σαμαρά και πως η πολιτική που ακολουθεί απέχει παρασάνγκας από τις αρχές και τις αξίες τις 3ης Σεπτέμβρη. Ακόμα υπήρξαν και στελέχη που κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί δεξιά πολιτική και πως εξυπηρετεί τα συμφέροντα γι’αυτό και απέκρυψε σκοπίμως την λίστα Λαγκάρντ.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του εκπροσώπου τύπου της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ, Πασχάλη Τόσιου που εξέφρασε τον προβληματισμό του τόσο με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στη Κυβέρνηση όσο και για τη στήριξη που παρέχει στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Εξαιτίας της οποίας το κίνημα έχει κάνει δεξιά στροφή που έρχεται ενάντια με την ιστορία του όσο και με το ίδιο του το Καταστατικό. Έθεσε ακόμα θέμα αξιοπιστίας του πολιτικού προσωπικού καθώς όπως τόνισε δεν μπορεί να βάζεις χαράτσι μέσω της ΔΕΗ στους χαμηλόμισθους και τους αγρότες και ταυτόχρονα να σφυρίζεις αδιάφορα στους φοροφυγάδες που περιείχε η λίστα Λάγκαρντ. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία τους για την επιχειρούμενη ανασύσταση πως γίνεται άνευ πλαισίου και κινδυνεύει να καταστεί παρωδία. Ήταν χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων πολλά στελέχη σχολίαζαν ειρωνικά εάν κάποιοι επιχειρούσαν να ωραιοποιήσουν τη κατάσταση που επικρατεί.  Άξια αναφοράς όμως είναι η παρέμβαση μέλους που κατηγόρησε το Πρόεδρο του κινήματος ότι είναι Μεγαλοαστός και εκπρόσωπος συμφερόντων. Κάτι που προκάλεσε κυριολεκτικά την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου όπου απήντησε πως δε γίνεται να κατηγορείται κάποιος επειδή έχει λύσει τυχαία το βιοποριστικό του πρόβλημα και δούλεψε με έντιμο τρόπο.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος ενώπιόν μιας κατάμεστης αίθουσας(προς έκπληξη αλλά και απογοήτευση κάποιων) αφενός υπερασπίστηκε των επιλογών του για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην Τρικομματική Κυβέρνηση αφετέρου όμως με αφορμή την παρατήρηση παρευρισκόμενου εξαπέλυσε πρωτοφανή προσωπική επίθεση εναντίων των πρώην Προέδρων του Κινήματος Κώστα Σημίτη & Γιώργο Παπανδρέου, λέγοντας πως αυτός δεν είχε πατέρα σύμβουλο των ανακτόρων (εννοώντας τον Κώστα Σημίτη), ούτε είχε πατέρα και παππού πρωθυπουργό (εννοώντας τον Γιώργο Παπανδρέου), προκαλώντας πλέον ανοιχτή ρήξη με τους πρώην προέδρους του Κινήματος κατηγορώντας τους για οικογενειοκρατία και νεποτισμό. 

Οι επιθέσεις βέβαια για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν σταμάτησαν εκεί μιας και σε κάποιο σημείο της δευτερολογίας του όντας φανερά εκνευρισμένος επιτέθηκε με σφοδρότητα και σε προσωπικό επίπεδο στον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σερρών Μάρκο Μπόλαρη τον οποίο ο ίδιος είχε διαγράψει όταν αρνήθηκε να ψηφίσει το νέο πακέτο των δυσβάσταχτων μέτρων που απαιτούσε η Γερμανία για να μας δώσει την δόση. Χαρακτήρισε λανθασμένη την απόφαση του βουλευτή να κινηθεί αυτόνομα και όπως τόνισε δεν σεβάστηκε την απόφαση της πλειοψηφίας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα όμως πιο σκληρός ήταν όταν σχολίασε την τελευταία ανάρτηση του κ. Μπόλαρη στο facebook που χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ όμηρο του κ. Βενιζέλου, ο οποίος με τη σειρά του είναι όμηρος της Δεξιάς και του κεφαλαίου εξαιτίας της συμμετοχής του στην απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ. Ο Βενιζέλος χαρακτήρισε αστεία όσα γράφει ο κ. Μπόλαρης χωρίς βέβαια να δώσει πειστικές απαντήσεις και χωρίς να απαντήσει επί της ουσίας στις κατηγορίες.

 Η διαδικασία είχε ξεκινήσει με την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στην υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και υπεράσπιση της θητείας του Βενιζέλου στο υπουργείο οικονομικών λέγοντας πως ο δρόμος της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι μονόδρομος και ότι η χώρα θα βγει από την κρίση με την βοήθεια των συμμάχων της. Προσπάθησε να πείσει το ακροατήριο ότι τα δύσκολα έχουν περάσει και πως η Ελλάδα μετά την ψήφιση των τελευταίων μέτρων έχει ξεφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας αλλά σε αυτό το σημείο υπήρξαν αντιδράσεις από τα στελέχη του κινήματος.

Ακόμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ και την Χρυσή Αυγή λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας με της συνιστώσες του, πουλάνε ψεύτικο τσαμπουκά που δεν περνάει στην Ευρώπη και δηλητηριάζουν το μυαλό του Έλληνα με υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Για τη Χρυσή Αυγή τόνισε πως πρέπει να αποδοκιμαστεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και να απομονωθεί πολιτικά. Εξήγησε βέβαια πως το Ελληνικό Σύνταγμα δεν δίνει την δυνατότητα να βγει η Χρυσή Αυγή εκτός νομού αλλά θα πρέπει η παραβατικές συμπεριφορές των μελών της να αντιμετωπίζονται από τη δικαιοσύνη.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στις Σέρρες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε στα ζητήματα της Αιγύπτου και της ΑΟΖ. Συγκεκριμένα ανέφερε τα ακόλουθα: "Τα Βαλκάνια εξακολουθούν να είναι δυστυχώς σε κρίση σε ύφεση, σε πολιτική αστάθεια. Η μεσόγειος, παρά την «αραβική άνοιξη» είναι δυστυχώς μία θάλασσα που περιβάλλεται από χώρες σε βαθιά κρίση. Βλέπουμε τι γίνεται στη Συρία, τι γίνεται στην Αίγυπτο που είναι ο καθοριστικός παράγοντας όχι μόνο για τη σταθερότητα στη Μ. Ανατολή, όχι μόνο για τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, όχι μόνο για την κατάσταση στη Γάζα, όχι μόνο για τη Συρία, όχι μόνο για το Ιράν. Αλλά και για μας, γιατί ο ρόλος της είναι καταλυτικός σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και για την οριοθέτηση της ΑΟΖ για την οποία μιλούν ακαίρως ευκαίρως, γνωρίζοντες και μη γνωρίζοντες, που δεν αντιλαμβάνονται, ειδικά στο θέμα της Αιγύπτου, πόσο μεγάλη σημασία έχει για την Ελλάδα μία σταθερή, υπεύθυνη Αίγυπτος ως συνομιλητής" Ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε:Εμείς προκηρύξαμε τις έρευνες. Οι διαγωνισμοί τώρα ολοκληρώνονται. O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει κατ´ επανάληψη τονίσει στη Βουλή ότι τα δικαιώματα επί των υδρογονανθράκων είναι κυριαρχικά (υφαλοκρηπίδα,ΑΟΖ ) και άρα δεν θίγονται από τις δανειακές συμβάσεις. Το δίκαιο που διέπει την εκτέλεση είναι το ελληνικό και άρα η Ελλάδα είναι πλήρως διασφαλισμένη έναντι των πιστωτών της, στο θέμα αυτό. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας σε πάνω από 150 δις τα μελλοντικά έσοδα, έχει προ πολλού καταθέσει πρόταση νομού για την σύσταση Ταμείου Αλληλεγγύης των γενεών από τα έσοδα μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Όταν η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ο προβληματισμός για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης ήταν ακόμα μεγαλύτερος και η κατήφεια στα πρόσωπα τον συμμετεχόντων ταίριαζε απόλυτα με το μουντό καιρό ... Μια πραγματικά συννεφιασμένη Κυριακή για το ΠΑΣΟΚ.

Σχόλιο πρωτΑΓΩΝΙΣΤΗ: Το συμπέρασμα της χθεσινής εκδήλωσης είναι ότι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, οι δημοκρατικοί πολίτες είναι παρόν, παρακολουθούν και περιμένουν. Απλά ο κ. Βενιζέλος έχει πάει στα Δεξιά και η απουσία κριτικής προς τον κύριο Σαμαρά δύο πράγματα μπορεί να σημαίνει ... Ή έχουν δίκιο όσοι τον κατηγορούν ότι έχει συμφωνήσει να κάνει ένα νέο κόμμα με τον Σαμαρά στα πλαίσια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή όντως είναι όμηρος της Δεξιάς με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ και όχι μόνο και όλα αυτά τα κάνει για να γλιτώσει το  ειδικό δικαστήριο ...
Και στις δύο περιπτώσεις όμως κρατάει όμηρο το ΠΑΣΟΚ και διαλύει τη δημοκρατική παράταξη. Όσο για την ομιλία του ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δικαίως κάποιοι τον χαρακτήρισαν κυβερνητικό εκπρόσωπο του Σαμαρά. Είναι ένας πρόεδρος που διαιρεί αντί να προσθέτει, ένας πρόεδρος χωρίζει αντί να ενώνει...

Κύριε Βενιζέλο κάθεστε στην καρέκλα του Ανδρέα Παπανδρέου αναλογιστείτε τις ευθύνες σας ...