2 Μαΐου 2012

Εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία της Τιμοσένκο

0 σχόλια

Εντείνονται οι ανησυχίες για την υγεία της Τιμοσένκο

Την έντονη ανησυχία τους εξέφρασαν σήμερα η οικογένεια και οι ΗΠΑ, για την μεταχείριση που έχει στη φυλακή η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμόσενκο.
Η 51χρονη Τιμόσενκο -που πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 20 Απριλίου στη φυλακή όπου κρατείται από τον Αύγουστο του 2011 και η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στην σπονδυλική στήλη – υποστηρίζει ότι ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες. Φωτογραφίες της που δόθηκαν στη δημοσιότητα δείχνουν αιματώματα στα χέρια και την κοιλιά της.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τη μεταχείριση που έχουν στη φυλακή η Γιούλια Τιμόσενκο και άλλα μέλη της πρώην κυβέρνησης. Οι φωτογραφίες της κας Τιμόσενκο που δόθηκαν στη δημοσιότητα δημιουργούν ανησυχίες για τις συνθήκες κράτησής της», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.
«Πιέζουμε τις ουκρανικές αρχές να εξασφαλίσουν άμεση ιατρική φροντίδα στο κατάλληλο κέντρο για την κα Τιμόσενκο και επίσης ζητούμε να μπορέσει να τη συναντήσει ο αμερικανός πρεσβευτής», υπογράμμισε η αμερικανίδα υπουργός.
Από την πλευρά της, η κόρη της φυλακισμένης Ουκρανής πρώην πρωθυπουργού, Γεβγκένια Τιμόσενκο, προειδοποίησε ότι η απεργία πείνας που πραγματοποιεί η Γιούλια Τιμόσενκο στη φυλακή, έχει θέσει σε κίνδυνο την υγεία της και οι αρχές εμποδίζουν συγγενείς της να την επισκεφθούν.
«Η μαμά πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και δώδεκα ημέρες. Ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση της υγείας της. Δεν μπορούμε να την επισκεφθούμε και δε γνωρίζουμε τί της συμβαίνει», τονίζει η Γεβγκένια Τιμόσενκο στην ιστοσελίδα της μητέρας της. «Καλώ όλους τους Ουκρανούς να μη το δεχθούν αυτό, να αντιδράσουν», τονίζει.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουνε επανειλημμένα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια τους τόσο για την δίκη όσο και για την φυλάκιση της Τιμοσένκο, αποδίδοντάς τα σε πολιτικές σκοπιμότητες των αυταρχικών πρακτικών του Ουκρανού Προέδρου Β. Γιανουκόβιτς.
Μάλιστα, ο ένας μετά τον άλλον δεν αποδέχονται τις προσκλήσεις της Ουκρανίας για να παρευρεθούν τον Ιούνιο στις εκδηλώσεις για το Euro 2012.
Μετά τον πρόεδρο της ΕΕ, Μπαρόζο, και η Άγκελα Μέρκελ ενδέχεται να ματαιώσει την επίσκεψή της στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2012 τον Ιούνιο, εάν δεν έχει αφεθεί ελεύθερη μέχρι τότε η πρώην Πρωθυπουργός της χώρας Γιούλια Τιμοσένκο, υποστηρίζει το Γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. / tsantiri.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου