23 Μαΐου 2012

ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

0 σχόλια


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝ Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΤΗ ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΟΔΗΓΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ ΕΚΤΟΣ ΕΥΡΩ Η ΕΑΝ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ. ΤΑ ΕΞΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ.   

Να επαναφέρουμε το ζήτημα της αναπτυξιακής βοήθειας στην Ελλάδα. Δεν αρκούν τα λόγια χρειάζονται πράξεις. Θέλουμε ή όχι τα 25 από τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών;
1. Ζήτησα από τον κ. Πικραμένο να επαναφέρει στις συζητήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της οργανωμένης και πραγματικής αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα. Είναι ειλημμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ όπως ονομάζεται, η οποία έχει επιβεβαιωθεί σε τρεις συνεχόμενες Συνόδους. Καλό είναι να επιβεβαιωθεί και μεθαύριο στις Βρυξέλλες. Δεν αρκούν όμως τα λόγια, πρέπει να περάσουμε σε πράξη, πρέπει να απελευθερωθούν τα  κονδύλια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη μεγάλων αναπτυξιακών σχεδίων στην Ελλάδα.


2.Στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης, έχουν δοθεί στην Ελλάδα και βρίσκονται σε λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 25 από τα 50 συνολικά δις ευρώ  για τη στήριξη των Τραπεζών, δηλαδή για τη στήριξη των καταθέσεων του ελληνικού λαού. Πρέπει το αργότερο τις επόμενες δυο μέρες, να ληφθεί η απόφαση που απαιτείται, ώστε να μεταφερθούν αυτά τα χρήματα στους λογαριασμούς των επιμέρους ΤραπεζώνΕμείς ως ΠΑΣΟΚ συμφωνούμε να γίνει η εκταμίευση των ποσών αυτών με τους όρους που προβλέπει η νομοθεσία, με όλες τις εγγυήσεις που απαιτούνται ώστε τα χρήματα αυτά τελικά να βοηθήσουν τη ρευστότητα στην αγορά. Αλλά πρέπει να τοποθετηθούν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις. Συμφωνούν;  Όσοι έχουν επιφυλάξεις για τη δανειακή σύμβαση και δεν τη θέλουν , θέλουν να πάρουμε τα λεφτά ή νομίζουν ότι θα παίρνουμε τα λεφτά αλλά θα βρισκόμαστε εκτός του πλαισίου του σύμβασης;
Θεμέλιο της αναθεώρησης, όσα πετύχαμε χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Εμείς δεν μιλάμε για αναθεώρηση έχοντας στο μυαλό μας κάτι αόριστο ή ανέφικτο.
1.Όλη η Ευρώπη, άρα και η δανειακή σύμβαση, είναι ένα ανοικτό πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης. Αυτή είναι η βάση της αναθεώρησης που προτείνουμε λαμβάνοντας υπόψη το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και τους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται μετά την αλλαγή στη Γαλλία. Θεμέλιο της αναθεώρησης που προτείνουμε είναι όσα έχουμε πετύχει χάρη στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών: Τη δραστική μείωση του χρέους, τη δραστική μείωση των τόκων που καταβάλλουμε κάθε χρόνο, τη δραστική μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος από τα 24 δισεκατομμύρια το 2009 στα μείον 2 δισεκατομμύρια το 2012, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που ήδη έχουν γίνει ή δρομολογούνται.
Η αναθεώρηση ξεκινάει από τη βάση της πρότασής μας για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Η παράταση είναι αναγκαία, για να μην πάμε σε μεγαλύτερη ύφεση, για να μην έχουμε περικοπές στα εισοδήματα.  Εμείς δεν μιλάμε για αναθεώρηση έχοντας στο μυαλό μας κάτι το αόριστο ή το ανέφικτο. Εμείς μιλάμε ξέροντας ποιο είναι το πλαίσιο, ξέροντας τι σημαίνει διαπραγμάτευση. Τώρα μιλάμε ως χώρα με πολύ καλύτερους όρους. Γιατί τώρα έχει μειωθεί το χρέος, τώρα έχει αναδιαρθρωθεί το χρέος, τώρα έχουν μειωθεί οι τόκοι, τώρα έχουμε πάρει 150 από τα 240 συνολικά δις. Όσο διεξαγόταν η προηγούμενη προεκλογική περίοδος η προεκλογική εκστρατεία και κάποιοι μιλούσαν για ακύρωση του Μνημονίου για καταγγελία της δανειακής σύμβασης, εκταμιεύτηκαν 75 από τα 130 δις της νέας δανειακής σύμβασης. Αυτό γινόταν γιατί είχαμε καταφέρει να εμπεδώσουμε την εικόνα μιας αξιόπιστης χώρας.
Τα έξη κεντρικά σημεία που προτείνουμε για την αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης.
Προτείνουμε έξι κεντρικά σημεία αναθεώρησης:
Σημείο πρώτο: να μη γίνουν περικοπές στα εισοδήματα και ιδίως σε μισθούς και συντάξεις, για να μη μειωθεί περαιτέρω η ζήτηση.
Σημείο δεύτερο: να προστατευτεί η συλλογική αυτονομία και ο θεσμός των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να λειτουργεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα η αγορά εργασίας.
Σημείο τρίτο: να πέσουν στην αγορά, τουλάχιστον 50 δισεκατομμύρια ευρώ που προέρχονται από τη νέα δανειακή σύμβαση, όπως τα έχουμε προσδιορίσει ευρώ-ευρώ.
Σημείο τέταρτο: η ανάγκη να απελευθερωθούν άμεσα δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε υποδομές, με συνολικό προϋπολογισμό που υπερβαίνει τα 55 δις ευρώ. 
Σημείο πέμπτο: Η ανάγκη να εφαρμοστούν οι πολιτικές δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το πακέτο αναπτυξιακής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Σημείο έκτο: Να στηριχθούν με κονδύλια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου όλα τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδίως προγράμματα ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, κατάρτισης, αυτεπιστασίας των ΟΤΑ και κοινωφελούς εργασίας.
3.Αυτή την πρόταση καταθέτω στην ελληνική κοινωνία, και αυτή την πρόταση θα παρουσιάσω μεθαύριο στησυνάντηση των ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων. Αυτή είναι μια ολοκληρωμένη και υπεύθυνη στρατηγική που απαντά στο οξύ δίλημμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου. Για την οριστική υπέρβαση της κρίσης, για μια Ελλάδα σταθερά μέσα στο ευρώ, ασφαλή και ξανά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη και μέσα στον κόσμο.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει ένα μεγάλο κόμμα που να εκφράζει όλον το χώρο της υπεύθυνης Κεντροαριστεράς.  Δίνουμε ένα διμέτωπο αγώνα σε αυτές τις εκλογές
1.Κάνουμε πάρα πολλές συζητήσεις με ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά. Θέλουμε να ανασυστήσουμε, να αναστήσουμε το χώρο μας και να τον διευρύνουμε. Και θέλουμε να ενώσουμε όλα τα ρεύματα της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης εκφραστής της οποίας είναι το ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε πραγματικά να υπάρξει η υπεύθυνη Κεντροαριστερά, όπως την προσδιόρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου από το 1974 και ιδίως από το 1977 και μετά.
2. Δίνουμε έναν διμέτωπο αγώνα. Έναν αγώνα κατά της Δεξιάς,  κατά αυτών που οδήγησαν αλόγιστα τη χώρα σε εκλογές και αδιέξοδο επιδιώκοντας την ψευδαίσθηση μιας κυβερνητικής αυτοδυναμίας. Δίνουμε μάχη μ' αυτούς που δεν είπαν ποτέ ένα λόγο αυτοκριτικής για όσα έκαναν μέχρι το 2009.  Δίνουμε και τη μάχη απέναντι στον τυχοδιωκτισμό, τον οπορτουνισμό, την ανευθυνότητα, το λαϊκισμό, τη δημαγωγία. Γιατί κάνουν λάθος όσοι νομίζουν ότι λένε πράγματα κάποιοι προεκλογικά αλλά δεν πρόκειται να τα κάνουν γιατί δεν είναι σοβαρά, δεν είναι υπεύθυνα, δεν είναι εφικτά. Όχι. πρέπει αυτά που λέμε προεκλογικά, να τα κάνουμε μετεκλογικά. Κι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί, βλέποντας όλες αυτές τις μέρες τι λέγεται, τι αντιφατικό, τι αόριστο, τι ανεύθυνο, τι επικίνδυνο είναι αυτό που λέγεται, ο καθένας λοιπόν πρέπει να το σταθμίσει και να δει πού θα δώσει την ψήφο του.
3.Εμείς λέμε: Κυβέρνηση στις 18 Ιουνίου, με κορμό την υπεύθυνη Κεντροαριστερά, με κορμό τη δημοκρατική παράταξη όπως την εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις, αλλά  πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ.
Για ζητήματα εκλογών, δημοψηφισμάτων, λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός.
Ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη από σεβασμό στην αξιοπρέπειά του και από σεβασμό στη λειτουργία των δημοκρατικών του θεσμών. Ζητήματα εκλογών, δημοψηφισμάτων, λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, ζητήματα σχετικά με την επιλογή της κυβέρνησης του τόπου, ανήκουν στη σφαίρα της εθνικής κυριαρχίας, στη σφαίρα της λαϊκής κυριαρχίας. Ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος είναι ο ελληνικός λαός. Κανείς δε μπορεί να παρεμβαίνει, κανείς δε μπορεί να κάνει συστάσεις.
Debate: δυο τουλάχιστον συζητήσεις μεταξύ των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Με βάση τη νέα εικόνα του πολιτικού και κομματικού συστήματος, αυτό που πρέπει να γίνει είναι τουλάχιστον δύο συζητήσεις όλων των πολιτικών κομμάτων, των 6 κομμάτων που πήγαμε στην τελική σύσκεψη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

http://xanthi-blogs.blogspot.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου