Το μεσημέρι της Τετάρτης ελπίζει ότι θα έχει στις αποσκευές του τη συμφωνία με την Τρόικα ο πρωθυπουργός, πριν αποχωρήσει για τη Σύνοδο του Ευρωπαικού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνει στο Βουκουρέστι ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που θα γίνει στις Βρυξέλλες την επομένη, 18 και 19 Οκτωβρίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντώνης Σαμαράς φρόντισε να επισημάνει στην κυριακάτικη Καθημερινή ότι ως την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου αναμένει όχι μόνον να υπάρξει πλήρης συμφωνία για τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προαπαιτούμενα από τους δανειστές αλλά και να έχει ξεπεραστεί «η φανερή πια διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το πώς θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους».
Ακαμπτη η Τρόικα
Γνωρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση πιέζεται από το χρόνο ώστε να εκταμιευθεί η νέα δόση η Τρόικα έχει φθάσει στα άκρα τις απαιτήσεις για τα νέα μέτρα. Τώρα θέτει ως προϋπόθεση για να κλείσει η συμφωνία αφενός να γίνουν άμεσα 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και αφετέρου να επιβληθούν επώδυνες αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, όπως η μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων των απολύσεων.
Ετσι, τρεις ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, από την οποία η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα αποσπάσει μια θετική δήλωση για την εκταμίευση της δόσης, η συμφωνία είναι στον αέρα και η Τρόικα δεν δείχνει διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Παλεύουμε και ό,τι καταφέρουμε. Κόκκινες γραμμές δεν υπάρχουν» έλεγε χθες το βράδυ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δείχνοντας ότι η κυβέρνηση είναι πελαγωμένη ανάμεσα στις κοινωνικές ανάγκες και στις απαιτήσεις τις Τρόικα.
Παρά την αισιοδοξία που θέλουν να μεταδώσουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι «πλησιάζουμε στο τέλος της συμφωνίας» η πραγματικότητα είναι ότι στις δύο συναντήσεις που έγιναν με το οικονομικό επιτελείο το Σαββατοκύριακο στο υπουργείο Οικονομικών τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά.
Η Τρόικα απαιτεί πλήρη απελευθέρωση των αγορών εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Επιμένει η Τρόικα
Αυτό σημαίνει ότι στο νέο Μνημόνιο που θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνεται η κατάργηση του πενθημέρου (γίνεται εξαήμερο) η μείωση αποζημιώσεων απόλυσης, η διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και της αγοράς, το άνοιγμα με μια διάταξη όλων των επαγγελμάτων και δεκάδες άλλες ρυθμίσεις που δεν έγιναν γνωστές.
Επίσης οι αλλαγές στη φορολογία που θα επηρεάσουν τα εισοδήματα όλων κατά το 2013 και το 2014 έρχονται ενωρίτερα για να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» στον ΕΟΠΠΥ και την υγεία που εντοπίστηκε κατά τον έλεγχο.
Μάλιστα για το φορολογικό νομοσχέδιο θεωρείται από την Τρόικα προαπαιτούμενο και πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από την εκταμίευση.
Τι λέει η κυβέρνηση
Το σαββατοκύριακο, στις δραματικές διαβουλεύσεις με την Τρόικα συζητήθηκαν επί μακρόν κυρίως διαρθρωτικά, εργασιακά, αγορά προϊόντων, κλειστά επαγγέλματα. Η Τρόικα επέμεινε για το θέμα της αγοράς καυσίμων αφού θεωρεί ότι υπάρχει καρτέλ και προειδοποίησε ότι θα επανέλθει σήμερα.
Στο τραπέζι έπεσε και ο έλεγχος για το 2012 και το θέμα του ΕΟΠΥΥ αφού υπάρχει «τρύπα» 9 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια. Για να καλυφθεί αυτή η τρύπα, η κυβέρνηση έκλεισε το 2012 με έκτακτα μέτρα, π.χ. μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων .
Σύσκεψη αρχηγών
Η άκαμπτη στάση της Τρόικα ανέβαλε και τη συνάντηση κορυφής και έτσι η νέα σύσκεψη των τριών πολιτκών αρχηγών μετατίθεται για αύριο Τρίτη, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν ανοικτά θέματα. Συνεργάτες του κ. Σαμαρά δεν απέκλειαν να υπάρξει συνάντηση των τριών αρχηγών πριν από την αναχώρηση του για το Βουκουρέστι και Βρυξέλλες, ακόμη και αν παραμένει η εκκρεμότητα με την Τρόικα, με στόχο να καταγραφεί εκ νέου η βούληση των τριών κομμάτων να προωθήσουν τις απαιτούμενες αλλαγές και να στηρίξουν τα σκληρά μέτρα.
Τμηματική καταβολή της δόσης
Σε αυτό το κλίμα εκνευρισμού και ασυμφωνίας το οποίο εντάθηκε το σαββατοκύριακο με τις νέες απαιτήσεις της Τρόικα, στην κυβέρνηση έχει αρχίσει πλέον να καταγράφεται ανησυχία για το ενδεχόμενο η πλευρά των δανειστών να επιδιώξει τμηματική καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.
Ο Πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και με άλλους ευρωπαίους ομολόγους του έχει τονίσει ότι η τμηματική καταβολή θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη. Ωστόσο δεν αποκλείεται η Τρόικα και οι δανειστές να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση πρώτα να ψηφίζει και να υλοποιεί τα μέτρα και ύστερα να καταβάλλεται η αντίστοιχη δόση κομμάτι-κομμάτι.
Ανασχηματισμός, εκλογές
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που αγγίζει τα όρια του πανικού άρχισαν στην κυβέρνηση και οι ψίθυροι για ανασχηματισμό και πρόωρες εκλογές, μετά την ψήφιση των μέτρων. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού εισηγούνται πρόωρες εκλογές μετά την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή ώστε η ΝΔ με αυξημένη πλειοψηφία να μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα που θα έχει αποφασιστεί.
Πηγή: www.iefimerida.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου