Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, μίλησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, στην Ιπποκράτους.
Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο νέο πακέτο μέτρων, ιδιαίτερη δε αναφορά έκανε στο ζήτημα των αποκρατικοποίησεων και στα εργασιακά, για τα οποία είπε ότι είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, ωστόσο όχι πιο σημαντικό από άλλα, όπως είναι οι περικοπές συντάξεων. Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το πακέτο πρέπει να αξιολογηθεί συνολικά.
Επίσης, μίλησε για το θέμα της συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, τη σχέση με τη ΔΗΜΑΡ, το θέμα των ενημέρωσης από τους υπουργούς για τα νομοσχέδια που κατατίθενται, τις εξελίξεις με τη δημοσιοποίηση της «λίστας Λαγκάρντ» και άσκησε και δριμεία κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εκτενή αναφορά έκανε και στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ, επικρίνοντας στελέχη που «υπονομεύουν» την προσπάθεια ανασύστασης της παράταξης και τόνισε ότι η στάση της ΚΟ στη Βουλή θα είναι πρόκριμα για το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει.
Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος εισηγήθηκε την ψήφιση του πακέτου μέτρων, τονίζοντας ότι η προοπτική του ΠΑΣΟΚ είναι μία: «να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει».
«Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί για να αλλάξει το κλίμα, να υπάρξει εκταμίευση της δόσης, θετική αντίδραση των αγορών, να υπάρξει έξοδος στο ξέφωτο» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του Κινήματος είπε ότι πρέπει να σταλούν δύο μηνύματα: αφενός ότι η χώρα έχει σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία, που τελεί υπό την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ και, αφετέρου, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει επιφυλάξεις, αντιρρήσεις και βελτιωτικές προτάσεις για επιμέρους μέτρα και το τελικό πακέτο θα είναι προϊόν ενός εσωτερικού και ενός εξωτερικού συμβιβασμού και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση στο μεν εσωτερικό θα συνεχιστεί έως την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου από τη Βουλή, στο δε εξωτερικό έως την λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup, δηλαδή έως τα ξημερώματα της 13ης Νοεμβρίου. Εκεί, είπε, θα συζητηθούν και τα εργασιακά τα οποία «δεν είναι πιο σημαντικά από άλλα, όπως οι περικοπές στις συντάξεις».
Όσον αφορά στις απόψεις που διατυπώνονται από κάποια στελέχη, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αντίθετο στην έγκριση των μέτρων, υποστήριξε ότι αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά και πως θα σήμαινε «όψιμη και ατελή αποδοχή της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ», η οποία «απορρίφθηκε από τον λαό στις εκλογές».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «ετερόκλητες» δυνάμεις προβάλλουν την τακτική της αντίστασης και ανυπακοής, τακτική που, όπως είπε, στρέφεται κατά των κοινωνικών δυνάμεων, εντάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την κατηγορία δυνάμεων, ενώ τόνισε ότι αυτή η τακτική είναι «η μήτρα εκφασισμού της κοινωνίας, στην οποία εγκαθίσταται το ναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κανένας βουλευτής του κόμματος δεν θέλει το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας και προσφυγή σε νέες εκλογές.
Η πρότασή του, όπως τη διατύπωσε, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ «προχωρά συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας και της παράταξης, χωρίς ηττοπάθεια, με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια» και παράλληλα, ζήτησε ενότητα της ΚΟ και όλου του κόμματος, υπομονή, σοβαρότητα και ορίζοντα τετραετίας της κυβέρνησης, «για να αλλάξει η χώρα».
«Δεν θα δώσουμε μάχη οπισθοφυλακής και δεν θα παραδώσουμε τη «σημαία» της ιστορικής μάχης που δίνει η χώρα σε αυτούς που τη χλεύαζαν μέχρι τις εκλογές» είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα είμαστε μετανοούσες πολιτικές ουρές μιας πολιτικής, που κατηγορούσαμε και είναι επικίνδυνη».
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ωστόσο τόνισε ότι «δεν ετεροπροσδιορίζεται»: «Έχουμε άλλη ιστορική διαδρομή, σεβόμαστε την εμπειρία που βιώνουν οι συνάδελφοί μας της ΔΗΜΑΡ, αλλά εμείς κάνουμε τις επιλογές μας».
Συνεχίζοντας, σημείωσε ότι παραμένει ανοικτή η πρόταση συμπόρευσης, ζήτησε, όμως, από τη ΔΗΜΑΡ να επανεξετάσει την «επιθετική» στάση της απέναντι στο ΠΑΣΟΚ.
Όσον αφορά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν η Βουλή να έχει ουσιαστικό ρόλο, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η δέσμευση της συμφωνίας των κομμάτων για διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στα δημόσια δίκτυα, διευκρινίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων.
«Αυτές δεν συνιστούν και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά υπεύθυνη ευκαιρία επένδυσης και ανάπτυξης».
Πρόσθεσε ότι τα δημόσια δίκτυα τελούν υπό διπλό δημόσιο έλεγχο, από τις ρυθμιστικές αρχές και από τη μειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου και επέρριψε την ευθύνη για την μέχρι τώρα καθυστέρηση αποκρατικοποιήσεων σε γραφειοκρατικά εμπόδια που τίθενται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την αβεβαιότητα για το εάν η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στο Ευρώ.
Το ΠΑΣΟΚ, είπε, πρότεινε να προβλεφθεί ειδική διαδικασία ενημέρωσης της Βουλής στην αρχή και το τέλος της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι η κύρωση, από τη Βουλή, με νόμο των συμβάσεων που έχουν στρατηγικό χαρακτήρα είναι στοιχείο διαφάνειας και δικαίου και πως πρέπει να υπάρχει σχετική δέσμευση της κυβέρνησης, που να καταγραφεί στα πρακτικά της Βουλής.
Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «κανένα από τα τρία κόμματα, που συγκροτούν την κυβέρνηση, δεν κυβερνά μόνο του» και τόνισε ότι κανένας υπουργός δεν θα πρέπει να καταθέτει νομοσχέδια χωρίς να έχει προηγηθεί ενδελεχής διαβούλευση και ενημέρωση των ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
«Ίσως έχετε αναρωτηθεί γιατί σιωπώ απέναντι σε πολλαπλές προκλήσεις» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, εξηγώντας ότι κρατά αυτή τη στάση «από εθνικό και παραταξιακό καθήκον».
Αναφερθείς σε μια από αυτές τις περιπτώσεις, εκείνη της «λίστας Λαγκάρντ», είπε ότι χαίρεται για τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου της, που «η εισαγγελία το θεώρησε πραγματικό», εκφράζοντας ικανοποίηση για την προσωπική του δικαίωση και διότι «αποδεικνύεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είχε να κρύψει τίποτα».
Επίσης, αναφέρθηκε σε άλλους λόγους για τους οποίους επέλεξε τη σιωπή, αναφέροντας ότι λυπάται και αγωνιά για τη χώρα τη δημοκρατία, την απαξίωση της πολιτικής, της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και την επικράτηση «συμφερόντων ζόμπι». Στα οποία, όπως είπε, «δεν χρωστάμε και δεν θα αφήσουμε να επιβάλουν τη θέλησή τους».
Πυρά Βενιζέλου κατά Λοβέρδου- Χρυσοχοϊδη
Εκτενή αναφορά στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτική Ομάδας, συνδέοντας άμεσα τη στάση που αυτή θα κρατήσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, με την πορεία προς το Συντακτικό Συνέδριο, που έχει εξαγγείλει για τον Φεβρουάριο.
Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε κατά στελεχών τα οποία, όπως είπε, τίμησε το ΠΑΣΟΚ και σήμερα το απαξιώνουν, υπονομεύουν την προσπάθεια και «τώρα δηλώνουν ακαίρως- ευκαίρως ότι το ΠΑΣΟΚ τελείωσε και δεν μπορεί να προσφέρει».
Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία δημοσίων παρεμβάσεων στελεχών, όπως των Ανδ. Λοβέρδου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Γ. Ραγκούση και Κ. Σκανδαλίδη.
Κάποιοι, είπε, «θέλουν να διαλυθεί μέσα στην κοίτη μιας απροσδιόριστης κεντροαριστεράς ή κεντροδεξιάς» και σημείωσε ότι «το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε να ταυτιστεί με τη ΝΔ, ούτε να γίνει δεξιά πτέρυγα και «ουρά» του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι ένα μικρό κόμμα καλών και αναντικατάστατων υπουργών» και πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης μέσα από δηλώσεις- «κουτσουλίτσες», «ελαχίστων ανθρώπων με προσωπικές στρατηγικές σε αγαστή συνεργασία των ΜΜΕ που υπηρετούν τη στρατηγική τεχνητής πόλωσης και ορισμένων από τους αναβλέψαντες που υποστηρίζουν ότι αποκατέστησαν την αξιοπιστία της χώρας».
«Πρέπει να υποστούμε τη διέλευση της ερήμου, να κρατήσουμε τη χώρα όρθια και την κυβέρνηση σταθερή», τόνισε.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι κατά την προσυνεδριακή και συνεδριακή διαδικασία, το ΠΑΣΟΚ έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας νέας ηγετικής ομάδας, η οποία θα έχει πυρήνα την ΚΟ.
Το Συνέδριο, πρόσθεσε, δεν θα είναι «συνέδριο βαρόνων ή δεινοσαύρων», αλλά ένα «κανονικό συνέδριο ενός κανονικού κόμματος» και επανέλαβε την πρόσκλησή του προς όλα τα στελέχη να προσέλθουν στις διαδικασίες με τις θέσεις, τις ιδέες, τις προτάσεις, τις φιλοδοξίες τους.
Πηγή: epikaira.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου