3 Νοεμβρίου 2012

Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση του προγράμματος αν χρειαστεί

0 σχόλια

Σόιμπλε: Ναι στην επιμήκυνση του προγράμματος αν χρειαστεί

Συνέντευξη στην εφημερίδα Reinische Post παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην οποία επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αν θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως τονίζει ότι είναι θετικός σε μία επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα.
“Είναι δύσκολο για την Ελλάδα, το ξέρουμε”, σχολιάζει αναφερόμενος στα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι δε γίνεται να αγνοηθούν οι μεγάλες καθυστερήσεις που οφείλονται στις διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη, ο κ. Σόιμπλε σημειώνει: “Είναι προφανής η λογική. Εάν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει ομόλογα από την αγορά, σε ικανοποιητικό επίπεδο τιμής, θα μπορούσε με περιορισμένο κόστος να επιτύχει μείωση του δανειακού της βάρους. Αλλά το πεδίο εφαρμογής αυτού του μέτρου περιορίζεται, λόγω του περσινού "κουρέματος". Επιπλέον, θα χρειαζόταν πρόσθετη χρηματοδότηση”.
Αντίθετα, για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους υποστηρίζει ότι είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπου ένα “κούρεμα” του χρέους θα ήταν παράνομο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου